IKEA zet standaard voor veilige Internet of Things-apparaten

15 reacties

Gehackte webcams die websites aanvallen, een app-teddybeer die gesprekken tussen ouders en kinderen lekt en een serieus probleem dat Nest Cams op afstand uit kan schakelen. Het internet of things is als het op beveiliging aankomt een ramp.

Gelukkig zijn er ook fabrikanten die het wél snappen, zoals IKEA. De slimme TRÅDFRI-lampen met smartphone-app die de Zweedse meubelgigant sinds vorige week verkoopt, blijken erg goed en veilig ontworpen.

Geen onveilige franje

Vooraanstaand technoloog Matthew Garrett nam de werking van lampen onder de loep en concludeert “dit is een van de veiligste internet of things-apparaten die ik ooit gezien heb.” De hub gebruikt een simpele server op basis van het standaard COAP-protocol en de app en hub communiceren over een versleutelde verbinding. De sleutel staat als QR-code op de onderkant van de hub. Er zijn geen open poorten met onveilige, oude protocollen of diensten die kwaadwillenden kunnen misbruiken.

Het enige kritiekpunt is dat firmware-updates via http en niet via https opgehaald worden. Dit vormt echter geen concreet risico omdat de hub updates die niet door IKEA zijn gesigneerd niet installeert. “Ik ben onder de indruk”, schrijft Garrett.

IKEA_TRADFRI_APP
De TRÅDFRI-app voort het bedienen van de lampen.

Wat ons bevalt is dat de app geen cloud of internetverbinding nodig heeft om te werken. Mocht IKEA ooit besluiten te stoppen met het maken slimme lampen, kun je ze gewoon blijven gebruiken zonder afhankelijk van een centrale server te zijn. Een starterskit met twee lampen, afstandsbediening en hub is verkrijgbaar voor € 84,95. Dit kan optioneel aangevuld worden met bewegingssensoren.

TRADFRI-set-001
De TRÅDFRI-startersset – Klik/tap voor groter.

Een inhoudelijk oordeel over de lampen hebben we overigens nog niet, want onze set lijkt kapot (Twitter-draadje met poging tot reviewen) geleverd. Ondanks deze valse start, geeft een veilig ontwerp vertrouwen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Goede ontwikkeling. Ik ben benieuwd of IOTA ook gebruikt gaat worden voor het beveiligen van de transacties tussen al deze apparaten.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Goed begin, doa…..

 • Profielfoto
  checkmac

  De techniek is allemaal leuk en wel maar ik was toch eerst benieuwd naar de lichtkwaliteit van de lamp. Daarom heb ik gister een simple starters pakketje gekocht van 30,- Daarin zit de lamp en een draadloze bediening t.b.v. dimmer en kleur temperatuur.

  Let er op dat de lamp een paar cm langer is als een gebruikelijke E27 lamp, hierdoor past ie bijvoorbeeld niet in onze armatuur boven de eettafel.

  Het dimmen gaat in zichtbare stapjes. Op 100% komt er lekker veel licht uit voor boven een werktafel, helemaal als je de ‘daglicht’ kleur kiest.
  ’s avond is die daglicht kleur niet om aan te zien en kun je in zichtbare stappen faden naar 2700 graden kelvin, ongeveer ze warm als de ouderwetse gloeilamp.

  Nu gaat er niets boven het licht van een gloeilamp, ook deze ikea lamp helaas niet.
  De warme kleur wordt wel wat geel achtig en lijkt een beetje op de kleur van NightShift. Nog steeds zie je dat het een LED lamp is, noem het chemisch licht.

  Neemt niet weg dat als je niet al te kritisch naar de lichtkleur kijkt, je het hele huis er mee kunt voorzien, de Hub aanschaffen en alles via de app kunt bedienen.
  Wel leuk!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Reviews zijn altijd geweldig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ikea:

  Je hebt de verbindingshub TRÅDFRI nodig om de TRÅDFRI app te kunnen gebruiken. … … Om de verbindingshub te gebruiken heb je een internetverbinding nodig.

  .
  OMT:

  Wat ons bevalt is dat de app geen cloud of internetverbinding nodig heeft om te werken.

 • Profielfoto
  polansky

  Tsja die Ikea lampen zijn dan ook niet veel meer dan Aan -Uit en het wisselen van een paar (max 3 – (2200/2700/4000 kelvin)) wittinten.

  En als ik het zo lees wordt de hub wel aangesloten op het internet en kunnen de lampen eigenlijk niets dan alleen aan/uit als je ze wil gebruiken zonder internet verbinding. Exact hetzelfde als de Hue’s dus.

  Consumentenbond Maart 2017:
  Minpuntje: soms reageren de Trådfri lampen wat traag of helemaal niet, vooral wanneer je 2 opdrachten vlak na elkaar geeft.

  Smart-producten zijn meestal verbonden met internet. Dat doe je met de ‘verbindingshub’. De hub verbind je met een internetkabel aan je router. Bedenk wel dat deze hub in de buurt moet staan van je lampen, het bereik is zo’n 10 meter (zonder muren ertussen). Vervolgens kun je de lampen via een app bedienen. Om de lampen te bedienen moet je smartphone op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Het aansluiten gaat snel en je hoeft er zeker geen techneut voor te zijn. Een set met de verbindingshub, een afstandsbediening en 2 lampen kost €85.

  Tijdens de 3 dagen dat we lampen hebben uitgeprobeerd, ontvingen ze regelmatig updates via de verbindingshub. Hopelijk lag dat aan het feit dat de hele serie vrij nieuw is, want tijdens het updaten verandert de lichtsterkte zo nu en dan gedurende bijna een uur (!).

  .
  Misschien is het artikel in het enthousiasme iets te positief geschreven om de consument te verlekkeren?

  In geen enkel opzicht te vergelijken met wat een Hue kan, die overigens wel onveiliger is, maar waar wel veel support op zit.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Support? Voor een lamp??

 • Profielfoto
  seek

  Veilighied is een voorwaarde, maar geen reden tot aankoop. Het gaat om de kwaliteit van het licht, levensduur, electrische veiliheid, enzo.

 • Profielfoto
  polansky

  @Willemz

  Support op een lamp?

  .
  Op de App en wat je ermee kunt via je smartphone.
  Zoals bijvoorbeeld, sfeer op basis van de film die je kijkt een mega ambient light.

  Lichten aan uit laten gaan op basis van zonsopkomst en ondergang
  Wake-up light, en mood on music. Aan uit op basis van locatie of tijd en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken.

  Deze Ikea lampen zijn (helaas) te eenvoudig en zullen je geen nieuwe ervaring bieden.

  Slimme verlichting is meer dan alleen aan/uit van het licht.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Wat ik nou eigenlijk nog steeds niet duidelijk heb gekregen.. Gaat het met de ikea lampen enkel om warm licht (2000k-6500k) of kunnen ze ook groen, paars en blauw produceren, zoals de échte Hue lampen?

 • Profielfoto
  DosEquis

  Alleen wit-tinten, geen kleuren.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Hm, dat maakt ze direct de helft minder interessant, letterlijk en figuurlijk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Support? Voor een lamp??

  .
  +1

  Who fucking cares about de tinten van het licht. Je gaat je wijf niet uitlichten.

 • Profielfoto
  snipper

  Te weinig functionaliteit / toegevoegde waarde en zeker voor die prijs. Moeten we nou blij zijn dat een setje lampen van € 80 met een afstandsbediening ‘internet-veilig’ is?!

  Geen wonder dat domitica niet populair is, met dit soort producten.

 • Profielfoto
  mmww

  Waarom zou je €85! Betalen om een lamp aan te kunnen zetten
  via een app? Nee dank je. Hoe hip dat ook mag zijn!

  Even naar de lichtschakelaar lopen is goed voor een mens! Lui zijn maakt dik en dat is ongezond! Ongezond is niet hip.:razz:

  Daarnaast op nog meer straling, storing & internet in mijn huis zit ik niet te wachten.