Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 4 april 2017

Slimme lampen IKEA TRÅDFRI beschikbaar in Nederland

IKEA is de verkoop van zijn collectie slimme verlichting in Nederland gestart. De meubel­gigant biedt onder de naam TRÅDFRI een hub met smartphone-app, lampen en lichtpanelen aan die via een app of afstands­bediening geschakeld kunnen worden.

Het systeem is een voordelig alternatief voor Philips Hue. Een starterskit met twee lampen, afstandsbediening en hub is verkrijgbaar voor € 84,95. Dit kan optioneel aangevuld worden met bewegingssensoren.

Groot assortiment losse lampen

TRÅDFRI is in iedere Nederlandse IKEA te vinden, maar niet online te bestellen. In tegenstelling tot Philips Hue zijn er geen lampen beschikbaar die verschillende kleuren kunnen weergeven, de lampen kunnen wel een spectrum van wit licht weergeven. De lichtkleur kan variëren tussen 2200 Kelvin (warm licht), 2700 Kelvin (warmwit) en 4000 Kelvin (koudwit). Losse lampen zijn verkrijgbaar met grote (E27), kleine (E14) en GU10-fitting. Daarnaast zijn er lichtpanelen en meubels met geïntegreerde verlichting.

Klik/tap voor groter.

ZigBee-protocol, geen HomeKit

De slimme lampen maken gebruik van de Zigbee Light Link-standaard. Dit is een populaire standaard waar onder andere Philips Hue-producten ook mee werken. Toch werken de lampen niet met de Hue-app of HomeKit samen. Volgens Philips komt dit omdat de lampen een verkeerd profiel aannemen, wanneer dit opgelost wordt, zullen de lampen ook met de Hue Bridge werken. IKEA levert ook een eigen app voor bediening van de lampen, daarmee kunnen groepen gemaakt en presets gekozen worden.

Wij hebben een starterskit gekocht en zullen de komende dagen onze bevindingen rapporteren. Het hele assortiment is hier te bekijken en alleen in de IKEA-winkels (niet online) te koop.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Slimme lampen IKEA TRÅDFRI beschikbaar in Nederland
Sluiten