iCloud vol? Zo maak je weer ruimte voor een reservekopie

Door: Claire - 13 reacties

Met¬†iCloud is het leven een stuk gemakkelijker geworden. Je¬†agenda en contacten worden automatisch gesynchroniseerd en foto’s zijn direct te vinden op alle apparaten. Ook reservekopie√ęn worden automatisch gemaakt. Daar hoef je niets voor te doen.

Een reservekopie komt van pas bij een ongelukje of een nieuwe iPhone. Maar wat als iCloud vol is en er geen reservekopie meer gemaakt kan worden? Krijg je deze melding? Lees hier wat je kunt doen.

1. Waarom zit iCloud zo snel vol?

Bij je Apple ID krijgt je 5 GB ruimte gratis. Deze wordt gebruikt voor reservekopie√ęn van je mobiele apparaten, iCloud Drive (bestandsopslag), eventueel iCloud-fotobibliotheek en een aantal gegevens van apps. Het formaat hiervan kan nogal oplopen. 5 GB is over het algemeen net genoeg om √©√©n of twee reservekopie√ęn, chat-berichten en wat foto’s in op te slaan.

Als jouw iCloud t√© vol is voor een reservekopie is het tijd om actie te ondernemen. Om te bekijken waar iCloud vooral voor gebruikt wordt ga je naar de instellingen op je iPhone of iPad. Tik¬†vervolgens op je naam en foto bovenin en kies voor iCloud. Je ziet hier een¬†balkje met het¬†overzicht van de opslagruimte, verdeeld in categorie√ęn.¬†Hieronder vallen onder andere reservekopie√ęn, foto’s en¬†documenten.¬†Onder de balk vind je een lijst van apps die gegevens opslaan op iCloud. Als je op de balk tikt kun je kiezen voor “Beheer opslag”. Zo zie¬†je precies wat er hoeveel ruimte in beslag neemt.

iCloud-Opslag-menu
Een schematisch overzicht van de iCloud opslagruimte

2. Verwijder oude back-ups

Staan er bij de reservekopie√ęn¬†nog apparaten die je¬†niet meer in bezit hebt, dan kun¬†je¬†deze backups in ieder geval verwijderen. Dit kan door op het¬†bewuste apparaat te tikken en naar beneden te vegen. Kies nu “Verwijder reservekopie”. Je¬†herkent de backup van het apparaat wat je in je handen hebt¬†aan de tekst “deze iPhone” of “deze iPad”. Deze laat je uiteraard¬†staan.

In sommige gevallen is het niet nodig van alle apparaten een backup te maken. Misschien heb je nog een iPad die alleen gebruikt wordt voor het bekijken van films en geen belangrijke informatie bevat. In dat geval kun je, om ruimte op iCloud te besparen, het maken van een kopie op dit apparaat uitzetten. Om dit te doen ga je op het betreffende apparaat naar Instellingen → Apple ID, iCloud etc. → iCloud → Reservekopie. Haal de groene schakelaar over en verwijder de bestaande kopie. Er worden nu geen backups van dit apparaat meer gemaakt op iCloud.

3. Opgeruimd staat netjes

Als je alle oude en overtollige backups hebt weggegooid en nog steeds ruimte te kort komt, kijk dan eens hoe groot de backups die wel gemaakt moeten worden zijn. Mijn backup is bijvoorbeeld 1,6 GB groot, maar het kan zijn dat jouw backup 4 GB of meer in beslag neemt. Dan is het goed om te kijken of je dit kunt verkleinen.

Als je¬†tikt op de betreffende reservekopie, kun¬†je zien welke app, hoeveel ruimte inneemt. Meestal staat de fotobibliotheek bovenaan. Als deze bibliotheek meer dan 3¬†GB in beslag neemt is het tijd om deze op te ruimen. Zet belangrijke foto’s en video’s over naar de¬†computer en wis de rest. Kun en/of wil je niks meer wissen of altijd en overal beschikking hebben tot je foto’s? Overweeg dan gebruik te maken van iCloud-Fotobibliotheek en zet “optimaliseer iPhone opslag” aan. Het verwijderen van WhatsApp¬†of iMessage geschiedenis kan zeker¬†helpen als deze hoog in de lijst staan. Ook apps als GarageBand, iMovie en Clips slaan grote bestanden lokaal op.

Reservekopieen kunnen veel ruimte innemen. Beperk dit door je iPhone af en toe op te ruimen.

4. Automatisch synchroniseren van bureaublad en documenten uit

Heb je macOS Sierra ge√Įnstalleerd op je Mac? Dan kan het zijn dat het¬†automatisch synchroniseren van bureaublad en documenten via iCloud Drive aanstaat.¬†Dat betekent dat je¬†kunt beginnen aan een document op je¬†bureaublad en er later op de¬†iPhone, iPad of iPod touch of op iCloud.com aan kunt werken. Alles blijft overal automatisch up-to-date.

Handig, maar het neemt ook ruimte in beslag op iCloud. Heb je deze functie dus niet pers√© nodig, schakel dit dan uit. Ga hiervoor op de Mac naar Systeemvoorkeuren > iCloud¬†en klik op “Opties…” naast iCloud Drive. Vink “Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten'” uit.¬†Als je dit¬†uitschakelt, worden de¬†bestanden bewaard in iCloud Drive en wordt er een nieuwe map gemaakt op de¬†Mac. Je¬†kunt bestanden van iCloud Drive verplaatsen naar de¬†Mac als je¬†ze nodig hebt, of alle bestanden selecteren en deze naar de gewenste plek slepen om ze te bewaren. Maak vooraf voor de zekerheid een back-up van je Mac om de kans op het¬†verliezen van documenten te verkleinen.

5. Bespaar ook ruimte in de toekomst

Er zijn verschillende manieren om je¬†iPhone “schoon en opgeruimd” te houden. Een van de¬†belangrijkste is het uitzetten van automatische opslag voor foto’s in WhatsApp. Er worden enorm veel (onzinnige) plaatsjes verstuurd in WhatsApp¬†(groeps)chats. De iPhone bewaart deze afbeeldingen automatisch waardoor de¬†fotobibliotheek binnen de kortste keren vol zit met foto’s. Dit kun je¬†gelukkig uitzetten.¬†Open WhatsApp, ga naar Instellingen ‚Üí Chats¬†en zet “Voeg toe aan filmrol” uit. Wil je¬†een ontvangen foto w√©l bewaren? Dan kun je¬†dit vanuit¬†de chat, handmatig, alsnog doen.

6. Geef een paar euro per maand uit aan meer opslag

Heb je alle stappen doorlopen en heb je¬†nog steeds onvoldoende ruimte? Dan is het tijd voor een upgrade. Voor 50¬†GB (in de meeste gevallen genoeg) betaal¬†je¬†slechts ‚ā¨0,99 per maand. 200 GB kost ‚ā¨2,99, 1TB ‚ā¨ 9,99 en 2TB ‚ā¨19,99 per maand. Dit bedrag wordt automatisch afgeschreven via de betaalinfo van je¬†Apple ID (waar je¬†ook apps mee koopt) en kun je regelen bij “Wijzig opslagabonnement” in de iCloud instellingen.

iCloud opslag
De prijzen voor extra iCloud opslagruimte.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Deze verhaaltjes worden met de week simpeler.

 • Profielfoto
  Wootism

  Deze verhaaltjes worden met de week simpeler.

  Wat ben jij toch een ontzettende zeurneus. Zet eens iets positiefs neer, ouwe zuurpruim.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Claire is een lekker wijf met een Apple Certified Support Professional papiertje!

 • Profielfoto
  S

  Claire is een lekker wijf met een Apple Certified Support Professional papiertje!

  ????

  Shmoo heeft wel gelijk, dit is macmiep gemiep.

 • Profielfoto
  Imade

  Claire is een lekker wijf met een Apple Certified Support Professional papiertje!

  Goeie reactie op een inkoppertje:lol:

  Ik heb zelf 50GB iCloud ruimte genomen, omdat zelfs die stappen mij niet hielpen:P

 • Profielfoto
  Das

  Het is ordinaire reclame, had ik al eerder ooit eens gepost en dat is weg gehaald.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Het is ordinaire reclame…

  Hoe dan? Er staan genoeg tips om géén extra geld uit te hoeven geven. Mocht dat niet baten dan pas komt extra geld uitgeven om de hoek kijken.

  Sommige mensen…

 • Profielfoto
  html-junky

  Je zult je verbazen hoeveel mensen niet weten wat er allemaal wel en niet in de icloud opgeslagen is. Goed artikel om deze data eens onder de loep te nemen voor jezelf, want het is vrij simpel. Ikzelf heb ook 200 gig extra voor al mijn foto’s en icloud drive ect

 • Profielfoto
  Edwin

  Oude backups van andere apparaten is inderdaad voor een doorsnee Apple gebruiker een onbekend probleem. De doorsnee Apple gebruiker komt echter niet op dit forum en ‘wij’ weten het meestal wel. Desalniettemin prima tips.

 • Profielfoto
  whaha

  Beetje Catch 22 situatie inderdaad.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Foto’s vreten data in iCloud. Daarom sla ik die automatisch op in Flickr en Google Foto’s. Prima apps voor beschikbaar trouwens. iCloud back up puur sec voor instellingen en contacten.

 • Profielfoto
  A_A

  Mijn 200 GB iCloud zat ook vrij snel vol, ik repareer regelmatig macs en maak dan wel eens een backup van de mac in kwestie waarbij ik die data dan even op mijn buroblad zet.

  Met iCloud niet een optimale situatie, maar heb nu een mapje in de root gemaakt en op het Buro blad een snelkoppeling naar die map. Dan kan ik toch gewoon de bestanden daar even naar toeslepen maar wordt de data niet in de iCloud gedrukt.

 • Profielfoto
  A_A

  Mbt de tips van Claire, niet iedereen is een ervaren Mac gebruiker denk ik, dan is het juist prettig dat dit soort dingen hier ook staat. We hebben het tenslotte allemaal moeten leren is het niet?