Google’s zelfrijdende auto getest door 500 gezinnen

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Terwijl we nog weinig weten over de auto­plannen van Apple, gaat Google op volle snelheid vooruit. Waymo, de dochter­onderneming van de zoekgigant, gaat 500 Amerikaanse gezinnen uitrusten met een zelfrijdende Chrysler minivan.

Google had al 100 auto’s op de weg, maar wil nu testen hoe de autonome voertuigen zich gedragen in dagelijkse situaties. Er doen 500 gezinnen mee, die wonen in een gebied dat twee keer zo groot is als San Francisco.

Aanvankelijk nog met chauffeur

De gezinnen kunnen op ieder moment van de dag een zelfrijdende auto oproepen door middel van een app. Aanvankelijk zal er nog wel een chauffeur in de auto zitten. Dit is een medewerker van Google die de veiligheid en het functioneren van de auto in de gaten houdt.

De afgelopen tijd hebben medewerkers van Waymo de auto’s getest. Nu is de technologie klaar voor een groter publiek. De eerste testers zeggen in een video enthousiast te zijn. Kinderen kunnen gemakkelijker naar de sportclub gebracht worden en daarnaast speelt vermoeidheid een minder grote rol bij het rijden.

Auto on-demand

Google stelt de voertuigen on-demand beschikbaar en denkt dat een vloot deelauto’s een goede aanvulling kan zijn op de voertuigen die mensen zelf bezitten. De zoekgigant begon in 2009 met onderzoek naar zelfrijzende auto’s. Eind vorig jaar ging de tak zelfstandig verder onder de naam Waymo, dat ook onder moederconcern Alphabet valt.

Onlangs kreeg ook Apple een vergunning om zelfrijdende auto’s op de openbare weg te testen. Het is echter onduidelijk hoe ver de ontwikkeling van de Apple Car is. Net als Google, richt Apple zich naar verluidt vooral op software voor autonoom rijden. De Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing is bij het project betrokken. Apple investeerde vorig jaar fors in dit bedrijf en het opende onlangs een laboratorium in de VS voor onderzoek naar technologie voor zelfrijdende auto’s. (Zie → Apple test zelfrijdende auto’s in Californië)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Col

  Ik kan niet wachten!
  Zalig, het moment dat ik ooit m’n eigen autonome auto zal hebben.
  Het zal een pittige meerprijs voor de optie zijn maar je hebt dan ook wat. Kan ik tot m’n 95ste met de auto blijven rijden. (in geval ik ooit zo oud zou worden, welteverstaan)

 • Profielfoto
  Melle

  Wat een mottig promo filmpke, van het slechtste wat ik in lange tijd gezien heb. Vreselijk om naar te kijken… als dat tot het einde kan uitzitten… het is mij alvast niet gelukt…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hoop dat de mogelijkheid om zelf te sturen blijft, ik houdt van autorijden. Eigenlijk denk ik ook stiekem “ga lekker met de taxi of een bus als je zo nodig niet wilt rijden”, maarja