Foto’s in iCloud: de 3 mogelijkheden

13 reacties

We krijgen steeds meer mogelijkheden om data in de cloud te bewaren. Apple gebruikt zijn eigen iCloud-servers voor het synchroniseren van zaken als je agenda, contacten en notities, maar ook voor het opslaan van foto’s.

Je kunt je complete bibliotheek opslaan in iCloud of alleen gebruik maken van synchronisatie via Fotostream. Wat is het verschil en welke optie is voor jou het meest geschikt? Dit zijn de 3 mogelijkheden:
iCloud-Fotobibliotheek settings

Optie 1: foto’s naar al je apparaten met Fotostream

Fotostream bestaat al wat langer en wordt daarom door veel mensen gebruikt. Hiermee worden de foto’s die je maakt of toevoegt aan je bibliotheek of filmrol automatisch naar iCloud gestuurd. Hierna worden de foto’s in deze stream weer gedownload naar al je apparaten. Hierdoor heb je beschikking tot al je foto’s zonder handmatig te hoeven overzetten of synchroniseren. Fotostream is niet echter geen echte online opslag, maar een tijdelijke locatie om te zorgen dat je foto’s de tijd hebben om overal binnen te komen. Deze stream is dan ook beperkt tot maximaal 1.000 foto’s en 30 dagen. Het is een constante stroom. Als je de foto’s eenmaal binnen hebt gehaald op je apparaat, staan ze lokaal en kun je ze bewerken en eventueel in een album zetten. Deze bewerkingen hebben geen gevolgen voor je andere apparaten. Het gaat namelijk om een kopie van het origineel.

Fotostream is perfect wanneer je op één apparaat al je foto’s beheert en bewerkt. Als je een foto maakt met je iPhone is deze vrijwel direct beschikbaar op je Mac, waardoor je er snel mee aan het werkt kunt.

Zet fotostream aan op al je apparaten om te zorgen dat ze allemaal worden meegenomen in de synchronisatie. Dit kan bij Instellingen (of op de Mac: Systeemvoorkeuren) → iCloud → Foto’s. Fotostream is gratis.

Lees hier de veelgestelde vragen over Fotostream.

Gebruik Fotostream o.a. voor een diavoorstelling van je laatste foto's op de Apple TV.
Gebruik Fotostream o.a. voor een diavoorstelling van je laatste foto’s op de Apple TV.

Optie 2: alles online met iCloud-fotobibliotheek

Gebruik je Foto’s intensief en wil je overal toegang hebben tot al je foto’s, bewerkingen en albums? Dan is iCloud-fotobibliotheek dé oplossing. Zet dit aan op al je apparaten en je kunt zelfs via iCloud.com je foto’s bereiken. Een groot voordeel is dat je niet met losse kopieën werkt, zoals bij Fotostream, maar alles op één plek is verzameld. Bij activatie worden alle lokale foto’s geupload en kun je aangeven wat je met de originelen wilt doen. Zeker voor mobiele apparaten is het fijn dat je kunt kiezen voor “optimaliseer opslag”. Alleen kleine voorbeeld afbeeldingen (tumbnails) worden nu lokaal bewaard. De originelen staan alleen op iCloud. Zo houd je zo veel mogelijk ruimte vrij op het apparaat zelf, maar kun je toch altijd door je foto’s bladeren.

Je kunt via www.icloud.com makkelijk bij al je foto’s die in de iCloud-Fotobibliotheek staan.

Wel is aan te raden de originelen op minstens 1 apparaat wél lokaal te bewaren. Als je dit niet doet staan al je foto’s alleen maar in de cloud en heb je zelf dus geen originelen meer in je bezit. Mocht je dit, door gebrek aan ruimte, tóch willen? Zorg dan in ieder geval voor een handmatige back-up op een externe schijf. Dit kun je doen door naar iCloud.com te gaan en alles te downloaden en op te slaan op een externe schijf.

Zet iCloud-fotobibliotheek aan op al je apparaten om te zorgen dat al je foto’s worden verzameld. Dit kan bij Instellingen (of op de Mac: Systeemvoorkeuren) → iCloud → Foto’s.

Als je al je foto’s in de cloud gaat bewaren moet je hier wel voor betalen als dit meer is dan 5 GB, wat in de meeste gevallen zo zal zijn. Gelukkig zijn de kosten beperkt en betaal je slechts € 0,99 per maand voor 50 GB. 200Gb kost € 2,99, 1TB €9,99 en voor 2TB betaal je € 19,99 per maand. Betalen gaat via je Apple ID. Om het moment dat je iCloud-fotobibliotheek inschakelt, wordt vanzelf aangegeven hoeveel GB je nodig hebt.

Lees hier de veelgestelde vragen over iCloud-fotobibliotheek.

iCloud-Fotobibliotheek upload
Het uploaden van al je foto’s kan even duren. Dit heeft te maken met de snelheid van je internetverbinding en het aantal foto’s dat je hebt.

Optie 3: iCloud-fotodelen

iCloud-fotodelen is in het leven geroepen voor iedereen die zijn foto’s gewoon lokaal wil bewaren, maar af en toe wat albums delen met familie of vrienden. Door een album te selecteren en te kiezen voor iCloud-fotodeling (dit kan vanaf de Mac én iPhone of iPad) kun je mensen uitnodigen om het album te bekijken. Heeft de ontvanger ook een Apple ID? Dan kan diegene zich zelfs abonneren op het album en zelf ook foto’s toevoegen. Het gebruik van iCloud-fotodelen is gratis.

Lees hier de veelgestelde vragen over iCloud-fotodelen.

Alle opties op een rijtje

Synchroniseren met Fotostream
✓ Toegevoegde foto’s automatisch op alle apparaten
✓ Handmatig overzetten van foto’s niet meer nodig
✓ Bewerkingen en albums worden niet gesynchroniseerd
✓ Gratis voor Apple-gebruikers

iCloud-fotobibliotheek
✓ Al je foto’s online
✓ Bespaart ruimte op je apparaat
✓ Albums en bewerkingen overal zichtbaar
✓ regel zelf de back-up
✓ Betalen voor opslagruimte die je nodig hebt

Foto’s delen via iCloud-fotodelen
✓ Deel je foto’s met anderen
✓ Abonnees kunnen ook foto’s toevoegen
✓ Geen online opslag, maar manier om te delen

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Jhingha

  Optie 3 vind ik niet echt een optie. Op het feit na dat het een vinkje is in het zelfde optie scherm.
  De eerste twee opties beschrijf je vanuit het oogpunt van bestandsbeheer.
  Fotodeling is daarop gewoon een mogelijkheid welke je wel of niet wilt gebruiken.

 • Profielfoto
  icegodd

  mijn probleem met icloud foto is:

  Foto maken > Macbook foto app > Exporteren > Photoshop bewerken > opslaan > importeren > iphone delen……:x

 • Profielfoto
  Bart119

  Optie 4:

  Google foto’s, werkt op zowat op vrijwel elk besturingssysteem, en bied onbeperkt opslagruimte voor foto’s in best goede kwaliteit.

  Het kan zelfs met RAW overweg.

  Apple foto’s zal vast wel veelzijdiger zijn, maar voor 80% van de mensen bevat google foto’s voldoende functionaliteit.

 • Profielfoto
  whaha

  Duidelijke uitleg. Nog steeds blij dat ik gestopt ben met iCloud fotobibliotheek.

 • Profielfoto
  ro_me

  Optie 4:

  Google foto’s, werkt op zowat op vrijwel elk besturingssysteem, en bied onbeperkt opslagruimte voor foto’s in best goede kwaliteit.

  Het kan zelfs met RAW overweg.

  Apple foto’s zal vast wel veelzijdiger zijn, maar voor 80% van de mensen bevat google foto’s voldoende functionaliteit.

  Tja, als je het zo bekijkt, dan zijn Flickr en broeders ook alternatieven! Maar juist de veelzijdigheid maakt photo’s nou juist beter als Google. Bovendien benader je Google photo’s met je browser, dat vind ik wat onprettig werken tov een app zoals photo’s. Maar de gezichtsherkenning van Google is bizar goed, freaky tot op het enge af. Die van Apple is ruk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is en blijft vooral gewoon een leuke speelgoed app qua functionaliteit die eigenlijk vooral geld oplevert door de iCloud opslag prijzen. Mensen stoppen er maar al te graag hun 25.000 familiefoto’s in of ze die deze nu ooit nodig hebben op hun iPhone of niet. Gewoon het bij je hebben om het bij je hebben en dat kost je 3,- per maand.

  Het is eigenlijk van de gekke dat deze app zo extreem simpel is dat je voor zo’n beetje elke bewerking van een foto meteen moet uitwijken naar een serieus programma.

 • Profielfoto
  Wout78

  @ Icegodd:

  Als je de extensie ‘External editors for Photos’ voor Apple Foto’s gebruikt kun je bijna elke foto editor gebruiken zonder uit Apple Foto’s te hoeven gaan. Ik vind het een openbaring!

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Hier een blije iCloud gebruiker.

  Regelmatig sta ik met vrienden te praten over ‘weet je nog toen en toen?’ en dan ben ik de enige die op mijn iPhone de foto in luttele seconden weet te bemachtigen.
  Wel mobile data nodig, maar oh zo handig.

  Heb al verschillende online diensten geprobeerd. Maar de iCloud integratie is gewoon uniek en werkt voor mij.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  ICloud photo library blijft fantastisch maar als Apple niet snel een optie tussen 200GB en 1TB maakt dan ga ik naar een andere aanbieder.
  Ook mag Apple wel eens oplossen dat albums die in een folder geplaatst zijn niet zichtbaar zijn op mijn Apple tv.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Wout78: Dat is er één die ik uit ga testen!

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Flickr werkt ook bijzonder goed. Daar kan je tot 1 TB gratis kwijt. Foto’s van mijn iPhone gaan vanzelf ook naar Flickr (via WiFi) als ik de App aanzet.
  Foto’s van mijn fototoestel sleep ik er ook naar toe.
  Top manier van back-uppen.

 • Profielfoto
  Mersedtech

  @Shmoo het is exact de reden, om het ALTIJD bij me te hebben en ALLES terug te kijken.

  Zoals @Tee Loo aangeeft. Ben de enige die tijd foto’s kan terughalen. En op die manier beleef ik mijn foto’s vaak opnieuw. En via Apple tv terugkijken. Voor icloud fotobibliotheek bewaar je alle foto’s maar kijk je ze nooit terug…

 • Profielfoto
  Sarcas

  Het zou fijn zijn als alle foto info in de cloud stond. Ben weken bezig geweest op m’n macbook alle gezichten een naam te geven, hd problemen gehad en een timemachine backup terug moeten zetten. Foto’s gaat dan eindeloos met de cloud communiceren (heeft bij mij een week geduurd door langzaam internet) en daarna was alle gezichten info weg. Grrrrrrrrrrr.