Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2017

Facebook en Google in actie tegen nepnieuws

Sinds de verkiezing van Donald Trump ligt nepnieuws onder een vergrootglas. Facebook en Google kondigden nu nieuwe initiatieven aan die de verspreiding van Fake News tegen moeten gaan. Facebook gaat meer voorlichten en Google gaat factchecken.

Facebook-gebruikers krijgen de komende tijd een melding bovenaan de feed met daarin een waarschuwing en link naar tips om nepnieuws te herkennen. Google rolt zijn Fact Check labels wereldwijd uit.

Facebook zet 3 methoden in

Facebook zegt nepnieuws op drie manieren aan te pakken. Allereerst wil het de economische prikkels wegnemen. Het meeste nepnieuws wordt volgens Facebook niet gemaakt om politieke redenen, maar om aan advertenties te verdienen. Daarnaast worden nieuwe tools gemaakt om nepnieuws te rapporteren en de artikelen die gebruikers in hun feed zien te diversificeren. Tot slot wil het sociale netwerk gebruikers beter informeren over nepnieuws.

Een bericht als nepnieuws melden kan op Facebook door 0p het pijltje rechtsboven bij een artikel te klikken, vervolgens te kiezen voor Bericht rapporteren en daarna te kiezen voor Dit bericht markeren als nepnieuws.

Klik/tap voor groter.

Google rolt Fact Check wereldwijd uit

Google startte eind 2016 met Google Fact Check in een beperkt aantal landen, maar rolt dit nu wereldwijd uit. Websites die aan fact checking doen, kunnen hun checks op een speciale manier markeren, waarna Google zal zorgen dat de fact checks bij relevante nieuwsartikelen verschijnen. Deze optie is na een succesvolle pilot in de Verenigde Staten nu wereldwijd beschikbaar.

Google Fact Check bij nieuws- en zoekresultaten – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Facebook en Google in actie tegen nepnieuws
Sluiten