Designveteraan Christopher Stringer verlaat Apple

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Het team van Jonathan -Jony- Ive, dat verantwoordelijk is voor het design van producten en software, verliest een jarenlange collega. Christopher Stringer, industrieel ontwerper, heeft besloten Apple te verlaten na 21 jaar in dienst te zijn geweest.

Stringer droeg bij aan het ontwerp van de eerste iPhone en iPad en was een belangrijke man binnen het team van Ive, dat weinig personeelsverloop kent en doorgaans niet op de voorgrond opereert.

Betrokken bij alle producten sinds 1995

Over medewerkers van Apple’s ontwerpafdeling is weinig bekend. Stringer kreeg vijf jaar geleden wat media-aandacht toen hij moest getuigen in een rechtszaak tussen Apple en Samsung. Hij zei direct betrokken te zijn geweest bij alle Apple-producten sinds 1995 en dat het doel van de iPhone was “een nieuw, uniek en mooi product” te maken. De sfeer binnen de ontwerpafdeling van Apple beschreef hij als zeer vertrouwd en verbonden.

Christopher Stringer 16x9
Heather Ive (vrouw van Jony Ive), Paul Deneve (Apple), Christopher Stringer (Apple) en Julian Hoenig (Apple) tijdens een Awards Night in San Francisco in 2014.

Stringer heeft nauw met Ive samengewerkt, dus het is niet uit te sluiten dat recente veranderingen binnen het designteam te maken hebben met zijn vertrek. Ive werkt tegenwoordig minder nauw samen met de hardware-ontwerpers en is als Chief Design Officer ook verantwoordelijk voor zaken als de inrichting van Apple’s nieuwe hoofdkantoor Apple Park en het interieur van de Apple Stores. Richard Howarth, een van zijn collega’s, is tegenwoordig verantwoordelijk voor het hardware-ontwerp.

Vorig jaar verliet ontwerper Daniel Coster het Apple-designteam na 20 jaar, hij ging bij GoPro aan de slag.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Betrokken bij alle producten sinds 1905

  Na meer dan een eeuw bij Apple gewerkt te hebben verdient de man wel wat rust.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dat inderdaad Zakske.

  Maar ook is Jony Ive niet in de jaren 50 geboren maar 1967….

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Kuch.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  De ene na de andere veteraan vertrekt bij Apple. Ik zal het maar zeggen, ik vind het geen goede zaak.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waarom heb ik al een tijdje het gevoel dat Jony Ive ook ergens bij de uitgang staat te wachten op het ideale moment voor Apple zodat hij rustig het bedrijf kan verlaten en iets bij Aston Martin of Bentley kan gaan doen. Iets bij een typisch Brits bedrijf, mogelijk in de F1 bij Williams.

  Geen ontslag of stampvoetend maar gewoon via de voordeur met wederzijds respect en mogelijk een stoeltje in het bestuur op termijn omdat hij gewoon klaar is bij Apple en aan het plafond zit. Hij kan volgens mij geen CEO worden dus baas van alles wat met design te maken heeft is het hoogst haalbare en het lijkt mij niet dat hij z’n passie kwijt kan ik elk jaar een nieuwe iPhone ontwerpen terwijl je maar eens per 2 of 3 jaar echt een nieuw ontwerp mag maken, alle tussenjaren zijn vooral bijschaven en tweaken van het huidige ontwerp.
  Er valt toch niets meer te winnen bij Apple voor Ive nu het Car project (geruchten) afgesloten is en het hoofdkantoor waar hij waarschijnlijk ook wel aan meegeholpen heeft bijna klaar is.

  Jony Ive moet een auto, gebouw of iets op het volgende niveau maken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom heb ik al een tijdje het gevoel dat Jony Ive ook ergens bij de uitgang staat te wachten op het ideale moment voor Apple zodat hij rustig het bedrijf kan verlaten.

  Het is algemeen bekend dat Ive het liefst naar Engeland terug zou keren, maar Apple heeft hem tot nu toe steeds kunnen overtuigen om te blijven.

 • Profielfoto
  Eprom

  De ene na de andere veteraan vertrekt bij Apple. Ik zal het maar zeggen, ik vind het geen goede zaak.

  Ik wel.
  Iedereen loopt te klagen dat Apple niet meer vernieuwend is, dus het wordt wel eens tijd dat er nieuwe frisse mensen aan de slag kunnen bij Apple.
  En ik hoop vooral dat Apple nu afstapt van het “dunner/lichter” fetisjisme.

 • Profielfoto
  Brandsi

  Hoe lang is zo’n ‘jarenlange’ collega wel niet? =P

 • Profielfoto
  Di May

  wel niet ?

  Is het ‘wel’, of is het ‘niet’ ?
  Graag kiezen aub …

  ;!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hij heeft dan ook eindelijk tijd om zijn eigen design bij te werken en naar de kapper te gaan. Dertig jaar niet kunnen doen ?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Brandsi: Hoe Lang is een Chinees. (Vraag het Siri maar eens!)