Chrome voor iOS pakt verspringende webpagina’s aan

5 reacties

Google heeft de iOS-versie van Chrome voorzien van een functie die ook in Safari welkom zou zijn. Scroll verankering is het sleutelwoord, dit voorkomt dat websites verspringen nadat je eenmaal naar het deel dat je wil lezen gescrold bent.

Dit komt omdat websites nadat de tekst leesbaar is soms nog (a-synchroon) content laden. Denk aan banners of afbeeldingen die aan de bovenkant worden geladen of uitgeklapt. Dit druk de rest naar beneden.

Volgens Google voorkomt scroll verankering gemiddeld drie keer onverwacht verspringen per website. Het werkt door de scrollpositie niet te koppelen aan de staat van de scrollbar, maar aan een zichtbaar element, zoals een paragraaf met tekst. Verspringende websites zijn vooral een probleem op mobiele apparaten, omdat het scherm kleiner is. In onderstaande video is een voorbeeld met en zonder verankering te zien.

De functie is sinds Chrome 56 beschikbaar, maar wordt op de achtergrond doorlopend verbeterd. Zo zijn op dit moment zeer complexe websites uitgesloten om ongewenste veranderingen in de lay-out te voorkomen. Ontwikkelaars kunnen met deze technische gids dieper graden.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik heb nog steeds problemen met de laatste versie van Chrome in OS X 10.10.5. Al een paar heftige Kernel Panics gehad. Mmmm, misschien voorlopig toch maar overstappen op FireFox?

  Cheers

 • Profielfoto
  computer space

  Als Google nou eens gewoon asynchrone sites lager gaat ranken. Hebben we veel meer aan.

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  Wat een fantastisch idee. Mag snel naar safari komen!

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Als Google nou eens gewoon asynchrone sites lager gaat ranken. Hebben we veel meer aan.

  Want… waarom precies?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Dit gaat zeker helpen op OMT… nooit meer per ongeluk op Labs/Niet Te Missen klikken als ik naar een topic wil:evil:

  @Henk Jan de Bruijn

  Omdat het hele slechte UX is.