Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 april 2017
Leestijd: 1 minuut

Chrome voor iOS pakt verspringende webpagina’s aan

Google heeft de iOS-versie van Chrome voorzien van een functie die ook in Safari welkom zou zijn. Scroll verankering is het sleutelwoord, dit voorkomt dat websites verspringen nadat je eenmaal naar het deel dat je wil lezen gescrold bent.

Dit komt omdat websites nadat de tekst leesbaar is soms nog (a-synchroon) content laden. Denk aan banners of afbeeldingen die aan de bovenkant worden geladen of uitgeklapt. Dit druk de rest naar beneden.

Volgens Google voorkomt scroll verankering gemiddeld drie keer onverwacht verspringen per website. Het werkt door de scrollpositie niet te koppelen aan de staat van de scrollbar, maar aan een zichtbaar element, zoals een paragraaf met tekst. Verspringende websites zijn vooral een probleem op mobiele apparaten, omdat het scherm kleiner is. In onderstaande video is een voorbeeld met en zonder verankering te zien.

De functie is sinds Chrome 56 beschikbaar, maar wordt op de achtergrond doorlopend verbeterd. Zo zijn op dit moment zeer complexe websites uitgesloten om ongewenste veranderingen in de lay-out te voorkomen. Ontwikkelaars kunnen met deze technische gids dieper graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Chrome voor iOS pakt verspringende webpagina’s aan
Sluiten