Apple’s nieuwe Clips-app nu beschikbaar

10 reacties

Apple heeft zijn nieuwe Clips-app uitgebracht. Met deze app kun je heel eenvoudig spontane video’s voor op sociale netwerken maken die bestaan uit videofragmenten, foto’s en muziek. Deze kunnen opgeleukt worden met tekst, effecten, graphics en meer.

Video’s die in clips gemaakt zijn, kunnen direct op Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale netwerken geplaatst worden. De app heeft een aantal unieke en slimme functies die typisch Apple zijn.

Doe alles met de rode knop

Wat meteen opvalt in de interface van Clips is de grote rode knop. Deze gebruik je uiteraard om video op te nemen, maar ook om effecten die bovenaan toe te voegen. Je hoeft niet met een ingewikkelde tijdslijn te werken. Hou na het maken van een effect gewoon de rode knop in om te bepalen hoe lang een effect moet duren en het wordt direct toegevoegd.

clips-001
Klik/tap voor groter.

Livetitels dicteren

Video’s op sociale netwerken worden vaak zonder geluid bekeken. Daarom heeft Apple livetitels aan Clips toegevoegd. Wanneer je deze activeert, kun je bijschriften en titels inspreken, die je vervolgens in beeld verschijnen. De app volgt je spreektempo en mocht de dictatie je niet goed verstaan, dan kun je ze achteraf aanpassen. Dit werkt in 36 talen, waaronder Nederlands.

Effecten en muziek

Met de knoppen aan de bovenkant van de app kun je effecten toevoegen. Met de spraakballon activeer je livetitels, de knop daarnaast laat je uit verschillende filters (a’la Instagram) kiezen. Onder de ronde knop met ster kun je verschillende stickers en emoji vinden die als overlay dienen. Posters zijn full-screen en bijvoorbeeld handig als scherm om iets aan te kondigen.

Apple levert standaard rechtenvrije muziek mee en heeft hier iets slims mee gedaan. De muziek sluit automatisch aan op de lengte van je clip en wordt niet afgekapt of uitgefade aan het eind. De muziek is algoritmisch gemaakt, waardoor deze altijd ritmisch klopt bij de lengte van je video.

clips-effecten-001
De verschillende effecten in clips – Klik/tap voor groter.

Fragmenten samenvoegen

Verschillende fragmenten die je opneemt worden automatisch achter elkaar gezet. Aan de onderkant zie je een overzicht van al je fragmenten. Je kunt de volgorde vrij veranderen en op een fragment tappen om het in te korten, te wijzigen of korter te maken. Wil je een fragment verwijderen? Sleep ‘m dan gewoon uit het overzicht naar boven.

clips-fragmenten-001
Fragmenten onderaan het scherm – Klik/tap voor groter.

Video delen

Met clips gemaakte video’s kunnen op alle sociale netwerken gedeeld worden, de app gebruikt hiervoor de standaard deelfunctie van iOS. Video’s zijn altijd in vierkant formaat, wanneer een sociaal netwerk dit niet ondersteunt en een 16×9-video vereist, worden automatisch zwarte balken toegevoegd.

In het deel-menu zie je ook direct suggesties voor vrienden. Dit zijn contacten waar je recent berichten naar hebt gestuurd of namen die voorkomen in de video (in teksten of livetitels). Clips herkent ook gezichten die bij contacten horen en voegt ze toe aan de deel-suggesties.

clips-effecten en delen 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik las ergens, volgens mij op The Verge dat het de volgende generatie iMovie zou zijn. iMovie is te veel een app voor echt videobewerking terwijl dit veel toegankelijker zou zijn voor iedereen.

 • Profielfoto
  no_poo

  Ik las ergens, volgens mij op The Verge dat het de volgende generatie iMovie zou zijn. iMovie is te veel een app voor echt videobewerking terwijl dit veel toegankelijker zou zijn voor iedereen.

  Ja bijna. Ze zeggen dat het iMovie is voor de volgende generatie. Komt zowat op hetzelfde neer, maar is wat logischer gezien het Snapchat gehalte.

  http://www.theverge.com/2017/4/6/15183118/apple-clips-app-social-video-editing-mobile-imovie-filters

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  iMovie is nog van voor de iPod. Zegt niemand wat.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Trouwens…

  Ik zag daarnet tijdens het installeren van mijn moeders iPhone dat zijn in de iOS App Store bij deze app ‘Haal op’ had staan op de button ipv Download.

 • Profielfoto
  html-junky

  @shmoo dat krijg je ook te zien bij de apple store app, ik denk dat je voor die apps geen wachtwoord nodig hebt

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Krijgen we naast dat ‘vertical video syndrom’, wat er maar niet uit te slaan is, ook nog van die gekken die we van het ‘square video syndrom’ af moeten helpen.

  Als dit het iMovie voor de volgende generatie is, betekent dat vast dat we binnenkort ook de eerste vierkante TV’s (weer) gaan zien.

 • Profielfoto
  bechris60

  Toffe app

 • Profielfoto
  o

  Wij hebben een tijdje terug een vergelijkbare app in de store gezet; http://tape.witdot.com
  Have fun:)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bestaat er eigenlijk een app op iOS waarmee je eenvoudig snippets van een paar seconde uit Netflix content kan knippen?

  Dus eigenlijk gewoon stukjes video opnemen, fragmentjes.

 • Profielfoto
  Paisano

  De recensies in de appstore maken gehakt van deze app!