Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 april 2017

Compleet nieuwe Mac Pro in ontwikkeling

Eindelijk nieuws over de Mac Pro! De modulaire Mac is sinds 2013 niet meer vernieuwd, maar Apple heeft nu openheid van zaken gegeven. Het werkt aan een compleet nieuw model en zal de bestaande Mac Pro een kleine hardwareamatige update geven.

Naast een nieuwe Mac Pro komt er ook een nieuw Apple Display voor professionals. Dit zal niet dit jaar, maar ‘in de toekomst’ beschikbaar zijn. Apple zegt dat de huidige Mac Pro niet flexibel genoeg is.

Verkeerde richting ingeslagen

Met de cilindervormige Mac Pro die in 2013 werd geïntroduceerd, is Apple naar eigen zeggen de verkeerde richting ingeslagen. “We wilden iets gedurfd en nieuws doen, maar dat hielp ons niet bij het bereiken van de doelgroep die wil wilden bereiken,” zegt Apple-topman Craig Federighi.

Het ontwerp had twee problemen, vervolgt Mac-chef John Ternus: “Met de Mac Pro probeerden we een ‘one size fits all’ voor professionele gebruikers te maken, maar de wensen van ontwikkelaars zijn heel anders dan die van videoprofessionals. De twee GPU’s werden door software niet zo zwaar gebruikt als we gedacht hadden en het ontwerp van de Mac Pro was niet gemakkelijk aan te passen of te upgraden.”

De Mac Pro tijdens het assemblageproces – Klik/tap voor groter.

Nieuwe Mac Pro en scherm

Apple gaat daarom de Mac Pro opnieuw ontwerpen. Hoe het ontwerp er precies uit gaat zien, wilde de fabrikant nog niet zeggen, maar Federighi benadrukt dat het een echte pro-machine wordt. “We ontwerpen de Mac Pro opnieuw zodat we deze weer regelmatig kunnen upgraden. Het moet weer de krachtigste en snelste Mac worden die gemaakt is. De Mac Pro is bij definitie een modulair systeem, dus we maken ook een pro-monitor.”

Volgens Apple lukt het niet meer om de nieuwe Mac Pro dit jaar op de markt te brengen, de fabrikant houdt het op ‘ergens in de toekomst’.

Huidige Mac Pro krijgt specbump

In de tussentijd zal de Mac Pro een specbump krijgen. Apple zag het instapmodel met 4 cores en AMD G300 GPU’s uitfaseren en het model met 6 cores en dual G500 GPU’s voor dezelfde prijs gaan verkopen. Het duurdere model gaat van 6 naar 8 cores en van dual D500 GPU’s naar dual D800 GPU’s. Verder blijft alles hetzelfde, dat wil zeggen: geen USB-C. geen Thunderbolt 3 en geen ondersteuning voor 5K-schermen.

Phil Schiller en Craig Federighi brachten het nieuws tijdens een kleine bijeenkomst in Apple’s Hardware Lab.

Opmerkelijke kleinigheden

  • Apple is de Mac Mini niet vergeten. De machine zal een deel van het productaanbod uit blijven maken. Plannen voor toekomstige updates werden niet meegedeeld.
  • De ontwikkeling van Final Cut Pro X en Logic Pro X verloopt volgens plan.
  • De Mac-markt bestaat uit ongeveer 100 miljoen gebruikers. Ongeveer 80 procent heeft een MacBook en 20% een desktop. De iMac is de meestgebruikte desktop.

Naast nieuws over de Mac Pro, zei Apple ook met een nieuwe, op professionals gerichte iMac te komen. Deze zal nog dit jaar beschikbaar zijn (Zie → Apple komt dit jaar met een ‘iMac Pro’).

Reageer op artikel:
Compleet nieuwe Mac Pro in ontwikkeling
Sluiten