Apple verhoogt Europese prijzen App Store

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Een app op het oog die je nog aan wil schaffen? Doe het nu, want volgende week gaan de prijzen in de App Store omhoog. Apple past een koerscorrectie toe in alle Europese landen, waardoor de prijzen gemiddeld met 10 procent stijgen.

Apps die voorheen € 0,99 kosten, gaan over 7 dagen voor € 1,09 over de toonbank. Dit geldt voor apps en in-app-aankopen. Bestaande abonnementen worden echter voor de huidige prijs verlengd. Een overzicht:

Nieuwe prijzen App Store per mei 2017

Apple heeft de verandering in een e-mail aan ontwikkelaars aangekondigd. De Franse website iPhoneaddict wist er de hand op te leggen. Hier is een overzicht van de nieuwe prijzen, waarmee de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar wordt gecompenseerd. De nieuwe prijzen gelden zowel in de iOS App Store als Mac App Store.

CategorieOudNieuw
Tier 1€ 0,99€ 1,09
Tier 2€ 1,99€ 2,29
Tier 3€ 2,99€ 3,49
Tier 4€ 3,99€ 4,49
Tier 5€ 4,99€ 5,49
Tier 6€ 5,99€ 6,99
Tier 7€ 6,99€ 7,99
Tier 8€ 7,99€ 8,99
Tier 9€ 8,99€ 9,99
Tier 10€ 9,99€ 10,99

Meer veranderingen in App Store

Onlangs kondigde Apple nog een verandering aan. De commissie van het affiliate programma voor apps daalt van 7 naar 2,5 procent. Dat heeft geen directe invloed op consumenten, maar wel op veel websites.

Wanneer je bijvoorbeeld Cut the Rope € 1,99) via deze link koopt, krijgt OMT een vergoeding van € 0,14. Dat lijkt weinig, maar op grote schaal draagt het bij aan de financiering van een gratis website. Door de commissie te verlagen naar 2,5 procent, ontvangen partners slechts € 0,04 bij een app van € 1,99.

Dit komt de financiering van het hele ecosysteem rondom apps niet ten goede. Apple ziet de App Store graag als enige plaats is waar apps ontdekt kunnen worden, maar blogs en websites spelen ook een belangrijke rol. Voor OMT maakt het geen enorm verschil, maar voor websites als Touch Arcade, die alleen bestaan door de commissie, breekt een onzekere toekomst aan.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Furbz

  Raymon, geldt dit ook voor de Mac app store?
  Want dan is 10% op FCP bv best een bedrag.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja, dit geldt ook voor de Mac App Store. Ik zal het nog duidelijker in het artikel vermelden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik koop al jaren geen software meer in de App Store, gewoon uit principe.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik koop niet vaak een app, maar als ik een app kan kopen zodat OMT daar een commissie voor krijgt dan doe ik dat liever via OMT.
  Maar hoe doe ik dat?

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Tja, om netto op $0,99 te komen zouden we door de 21% BTW eigenlijk €1,106 moeten betalen (met de huidige wisselkoers). Naar de app developers toe (die krijgen 70% van de opbrengst) is die €1,09 dus wel rechtvaardiger dan €0,99.
  Helaas, maar als je eerlijk er naar kijkt is het wel zo.

  Apple Music gaat vermoedelijk ook duurder worden. Via account – abonnementen beheer kun je een jaarabonnement instellen (en betalen met je met korting verkregen iTunes account). 2x korting dus. Dan betaal je in ieder geval komend jaar maar iets van €7,50 (op basis van 10% korting, of zelfs €6,60 als je 20% korting had) p/m.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik koop niet vaak een app, maar als ik een app kan kopen zodat OMT daar een commissie voor krijgt dan doe ik dat liever via OMT.
  Maar hoe doe ik dat?

  Als er hier over software wordt geschreven gewoon op de link in het artikel klikken, dat is een “affiliate link” waar OMT een commissie van 7%… 2,5% voor krijgt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik koop niet vaak een app, maar als ik een app kan kopen zodat OMT daar een commissie voor krijgt dan doe ik dat liever via OMT.
  Maar hoe doe ik dat?

  .
  Gewoon op een linkje klikken wanneer er niet over die bewuste app gepraat wordt. Zo’n cookie blijft volgens mij 30 dagen geldig. Dus ook al klik je op een Pokemon Go linkje en koop je een aantal dagen later Netflix dan nog krijgt OMT die provisie.

  Tenzij je allerlei privacy blokkerende extensies in je browser hebt geïnstalleerd die dit voorkomen.