Apple wil liever recyclen dan repareren

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Zaterdag was het Earth Day en zijn we overladen met groene marketing. Ook Apple heeft grote ambities, vooral op het gebied van recycling. Het bedrijf meldt echter niet dat dit ten koste gaat van reparatie en refurbishing van nog bruikbare producten.

De meeste bij Apple ingeleverde producten worden in delen geplet en versnipperd, zelfs als een apparaat met kleine reparaties nog een tweede leven kan krijgen. Dit blijkt uit overeenkomsten met recyclebedrijven.

Alles door de shredder

De Amerikaanse site Motherboard heeft de hand op overeenkomsten tussen Apple en recyclebedrijven gelegd. Hierin staan de verplichtingen die Apple zijn partners oplegt. Alle iPhones en MacBooks moeten door de shredder. Apple eist dat de producten uit elkaar gehaald worden en dat onderdelen zoals metaal, plastic en glas door de versnipperaar gaan. De gesorteerde snippers worden daarna verkocht voor hergebruik.

In alle overeenkomsten staat: “Geen hergebruik, geen reparaties, geen bruikbare onderdelen verzamelen en geen doorverkoop.” Dat is vreemd, omdat er altijd computers en onderdelen zijn die nog prima dienst kunnen doen. Er is veel vraag¬†naar gebruikte computerapparatuur en onderdelen,¬†zeker van¬†het merk Apple.

apple-recycle-16x9
Deze MacBooks zijn klaar om door de shredder te gaan – Klik/tap voor groter.

Elektronisch afval

Een van de recyclebedrijven zegt dat het heeft geprobeerd om hergebruik en reparaties aan te moedigen. Apple gaf hier geen gehoor aan omdat het zich zorgen zou maken om de data van gebruikers. Volgens Kyle Wiens, oprichter van iFixit, zou recycling alleen de laatste optie moeten zijn als een apparaat echt niet meer opgeknapt kan worden. Niet alle onderdelen kunnen namelijk hergebruikt worden en zorgen voor elektronisch afval.

Op de lange termijn wil Apple nieuwe producten uitsluitend vervaardigen uit gerecyclede materialen, maar dit is nu nog niet mogelijk. Een experiment op dit gebied is Liam, een robot die iPhones uit elkaar haalt en de materialen zeer grondig scheidt. Momenteel zijn er twee Liam-installaties operationeel die samen 2,4 miljoen iPhones per jaar ontmantelen. Ter vergelijking: Apple verkoopt meer dan 200 miljoen iPhones per jaar.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Xcode

  @Raymon, volgens mij verwar je het een en ander. Apple legt dit soort voorwaarden op aan de partner recyclebedrijven, dat betekent niet dat Apple of een Apple reparatiepartner niet eerst een poging zal doen om een defecte iPhone te repareren.

 • Profielfoto
  Niels

  Ten eerste zit de consument niet op hergebruikte onderdelen (refurbished klinkt gewoon minder), ten tweede hergebruikt Apple wel degelijk bepaalde onderdelen in haar refurbished producten. De rest wordt door recycling bedrijven omgezet in grondstoffen, waar vervolgens weer nieuwe onderdelen van worden gemaakt.

  Tot slot moet je alles wat door iFixit wordt beweerd met een korrel zout nemen. Behalve het feit dat ze sinds het Apple TV teardown fiasco niet op al te goede voet staan met Apple, verdienen ze zelf rijkelijk aan reparatie en verkoop van gebruikte onderdelen.

 • Profielfoto
  donut

  Alle iPhones en MacBooks moeten door de shredder. Apple eist dat de producten uit elkaar gehaald worden en dat onderdelen zoals metaal, plastic en glas door de versnipperaar gaan. De gesorteerde snippers worden daarna verkocht voor hergebruik.

  Het is gewoon een slimme zet oude apparatuur door een shredder te halen zodat het niet meer gebruikt kan worden en de schoorsteen blijft roken omdat er iets NIEUWS moet worden gekocht.

  Dit is oude economie met een vies eco sausje.

  Appel zal NOOIT dit spul willen gebruiken omdat ze altijd voor het nieuwste van het nieuwste gaan. ( misschien wel de aluminium)

  Het eindigt zoals de meeste recycled materialen in het wegdek, bij wijze van spreken. Grof gebruik.

 • Profielfoto
  KR1275

  Hoe gaan ze de eisen uitvoeren???

  Als ik m’n laptop of iPhone naar de gemeente breng, is het hun pakkie ‘an. In NL is dat prima geregeld, maar het gaat echt niet op de wijze die Apple wil √≥mdat Apple het wil. We hebben onze eigen afvalregels.

  En in 3e wereldlanden? Daar worden ze gesloopt door handige jongens (of meiden) en die halen er bruikbaar spul uit en de rest verdwijnt in de greppel, het ravijn of op een vuilnisbult.

  Ach Apple, met je mooie moralistische eisen… Je zou denken dat Cook toch wel wat van de wereld gezien heeft?

  Vervaardigen uit gerecyclede materialen gebeurt al jaren: plastic wordt hergebruikt, staal wordt hergebruikt, glas wordt hergebruikt. Niks nieuws. Grondstoffen zijn beperkt aanwezig. Ook Apple’s huidige producten zijn vervaardigd uit gerecycled materiaal.

  De titel van Raymons blog interpreteer ik als ‘Apple wil liever een nieuwe verkopen dan repareren’.