Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 april 2017

Apple maakt eigen grafische chips in Londen

Apple zet serieus in op het ontwerpen van eigen grafische chips (GPU’s) voor iOS-apparaten. Onlangs leerden we al dat de iPhone-maker zijn vaste partner Imagination Technologies over anderhalf jaar niet meer nodig denkt te hebben.

Nu wordt een nieuw team gevormd dat de chips moet gaan ontwikkelen. De ontwikkeling zal plaatsvinden in Apple’s nieuwe “UK Design Centre” dat onlangs werd geopend. De werving van personeel is gestart.

Locatie is geen toeval

Apple heeft niet toevallig voor Londen gekozen. Het hoofdkantoor van Imagination Technologies is gevestigd in de Britse plaats Kings Langley, een half uurtje rijden van Apple’s Design Centre in het Verenigd Koninkrijk. De iPhone-maker zoekt 12 engineers die het project starten en hoopt wellicht op medewerkers van Imagination Technologies die over willen stappen.

Het hoofdkantoor van Imagination Technologies – Klik/tap voor groter.

Eigen GPU binnen anderhalf jaar

De A-chips voor iOS-apparaten bevatten naast door Apple ontworpen CPU-cores ook één of meer PowerVR-cores die verantwoordelijk zijn voor het grafische werk. Apple neemt deze vooralsnog in licentie van Imagination Technologies, maar gaat eigen GPU-cores maken. Met een eigen GPU kan het bedrijf beter inspelen op de eisen die nieuwe functies in iOS aan grafische chips stellen. Denk aan fotografie met het scherptediepte-effect, maar ook de Metal API voor games en natuurlijk Augmented en Virtual Reality.

De eerste iOS-apparaten met een door Apple ontworpen GPU worden binnen anderhalf jaar verwacht. Imagination stuurt inmiddels aan op een vechtscheiding en riep in een passief-agressief persbericht onlangs nog net niet “We will sue your ass off for patent infringement”.

Reageer op artikel:
Apple maakt eigen grafische chips in Londen
Sluiten