Apple wil producten van 100% gerecycled materiaal maken

11 reacties

Apple heeft zijn jaarlijkse milieurapport gepubliceerd en kondigt daarmee een nieuw, ambitieus doel aan. De fabrikant wil in de toekomst alleen maar gerecycled materiaal gebruiken voor het maken van producten en zo het delven van grondstoffen stoppen.

Er is al een succesje geboekt, zo wordt de aluminium behuizing van de iPhone 6 omgesmolten om Mac Mini’s te maken. Ook het percentage gebruikte groene energie stijgt van 93% in 2015 naar 96% in 2016.

Gesloten kringloop

Apple wil het delven van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken. De fabrikant streeft naar een gesloten kringloop van toeleveranciers die materialen hergebruikt om nieuwe producten te maken. Zo moet elektronisch afval met giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium teruggedrongen worden.

Wanneer en of dit doel gehaald wordt is niet duidelijk. Apple zegt volop te investeren in onderzoek naar nieuwe manieren om materialen te hergebruiken. In het milieurapport staat: “Op een dag hopen we nieuwe producten te kunnen maken met alleen gerecycled materiaal, bijvoorbeeld van oude devices.”

recycle doelen apple 2017
Het idee is simpel: stop het delven van materialen en gebruik afgedankte producten.

Recyclerobot Liam

Apple’s recyclerobot Liam wordt inmiddels actief gebruikt voor het recyclen van iPhones. Apple gebruikt momenteel twee Liam-installaties die per jaar 2,4 miljoen iPhones ontmantelen. Onderdelen worden naar recyclebedrijven gebracht die er ook echt iets mee kunnen. Zo werkt Apple nu met recyclepartners die tin uit moederborden kunnen halen en wordt er getest met het hergebruiken van cobalt uit accu’s.

Andere initiatieven

Naast het recyclen van meer materialen, zet Apple ook in op andere groene initiatieven. Zo gebruikt 96% van alle kantoren, datacenters en winkels wereldwijd hernieuwbare energie. Bovendien zullen 7 belangrijke leveranciers nog dit jaar volledig naar hernieuwbare energie overstappen. Tot slot wordt 99 procent van alle Apple-producten verpakt met gerecycled papier en gebruikt Apple uitsluitend duurzaam beheerde bossen in China en de VS.

apple papiergebruik 2017
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  donut

  Ik weet een heel simpele manier om zuiniger met grondstoffen om te gaan…

  1
  Zorgen dat er softwareondersteuning blijft voor oudere computers, zodat je computer langer meegaat.
  2
  Niet alles aan elkaar lijmen, maar modulair (repareerbaar) opbouwen en de modules aanbieden.

  Er is al een succesje geboekt, zo wordt de aluminium behuizing van de iPhone 6 omgesmolten om Mac Mini’s te maken

  Het aluminium van de iPhone6 gebruiken voor mac mini’s????

  idioterie

  ten eerste zou dat pas over 6 jaar mogen als het ding is afgeschreven…
  dat is namelijk ecologisch gebruik
  ten tweede heb je 20 iPhones nodig voor 1 mac mini…

 • Profielfoto
  S

  @ donut… je bent een genie! ???

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @donut, modules aanbieden? Dat is vragen om amateuristische reparaties met alle gevolgen van dien. Bovendien denk ik dat er véél meer dan 20 iPhone eenheden nodig zijn voor 1 Mac mini, bovendien zijn er voor elke Mac mini wel meer dan 20 iPhone eenheden verkocht, wat is jouw punt nu eigenlijk?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ze moeten er gewoon helemaal mee ophouden. Al dat gezeik altijd, dan leven wij straks ook 10 jaar langer zonder al die stres.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Barika Cala Saidah ik zie in je profiel,
  Dat je ook een mac mini bezit,
  Dan had je toch beter 6 iPhones 6 kunnen kopen;-)

 • Profielfoto
  html-junky

  Het idee is mooi

 • Profielfoto
  ro_me

  @donut, modules aanbieden? Dat is vragen om amateuristische reparaties met alle gevolgen van dien. Bovendien denk ik dat er véél meer dan 20 iPhone eenheden nodig zijn voor 1 Mac mini, bovendien zijn er voor elke Mac mini wel meer dan 20 iPhone eenheden verkocht, wat is jouw punt nu eigenlijk?

  Hoe kun je zijn punt nu missen? Zijn punt is dat; we in een ‘wegwerp’ maatschappij leven waarin fabrikanten heel hard hun best doen om ons de volgende versie van hun smartphone aan te bieden. Apple wil niet dat we 6 jaar met een iPhone doen. Dan stort hun inkomstenstroom in elkaar. Een iPhone 6 is pas 2 jaar oud! Dus die hoeft nog lang niet gerecycled te worden. En de iPhones die kapot gaan zouden er zo weinig moeten zijn dat je nooit genoeg hebt om er al je mini’s mee te produceren. Dus als Apple wil dat ze zo weinig mogelijk grondstoffen hoeven te delven, zouden ze kunnen beginnen met hun producten langer in omloop te houden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @donut, modules aanbieden? Dat is vragen om amateuristische reparaties met alle gevolgen van dien. Bovendien denk ik dat er véél meer dan 20 iPhone eenheden nodig zijn voor 1 Mac mini, bovendien zijn er voor elke Mac mini wel meer dan 20 iPhone eenheden verkocht, wat is jouw punt nu eigenlijk?

  Hoe kun je zijn punt nu missen? Zijn punt is dat; we in een ‘wegwerp’ maatschappij leven waarin fabrikanten heel hard hun best doen om ons de volgende versie van hun smartphone aan te bieden. Apple wil niet dat we 6 jaar met een iPhone doen. Dan stort hun inkomstenstroom in elkaar. Een iPhone 6 is pas 2 jaar oud! Dus die hoeft nog lang niet gerecycled te worden. En de iPhones die kapot gaan zouden er zo weinig moeten zijn dat je nooit genoeg hebt om er al je mini’s mee te produceren. Dus als Apple wil dat ze zo weinig mogelijk grondstoffen hoeven te delven, zouden ze kunnen beginnen met hun producten langer in omloop te houden.

  Ben het gedeeltelijk met jullie eens. Ja, het zou beter zijn om producten langer in omloop te hebben, maar daar verdienen ze niet aan. het is nu niet dat alleen Apple elk jaar met iets nieuws komt. Maar dat zullen we maar negeren zeker?

  Dat er kapotte iPhones 6 zijn zal sowieso wel voorkomen, er worden namelijk niet enkel in Nederland of België verkocht. Er zijn vele, vele iPhones in omloop. Dus zelf al zijn er (bijvoorbeeld) 10 miljoen kapot, dan zijn er nog genoeg mensen die geen kapotte hebben. En van 10 miljoen iPhones zul je wel enige mini’s kunnen maken;-)

  Verder ben ik ook blij dat zo een groot bedrijf toch aan het milieu denkt. Maar ja, iets positiefs over Apple zeggen kan en mag blijkbaar niet. Want wat er ook verteld wordt, in elk bericht zie ik hier wel mensen negatief reageren. Bizar want als Apple fan kom ik op een site voor Apple en dan verwacht je toch wat meer positief dan negatief. Niet dat er geen kritiek kan zijn hoor, want die heb ik zelf ook. Maar de laatste tijd wordt het alleen maar erger en erger. Enfin, hopelijk niet te snel een hartaanval voor Shmoo & co.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Hiernaast beweer jij dat zijn punt is dat we in een wegwerpmaatschapij liggen, de nadelen hiervan zijn E-waste en hoge kosten voor de consument mijn inziens. E-waste is volgens Apple’s visie geen probleem aangezien ze de producten die jij binnenbrengt recupereren. Hoge kosten voor de consument is het probleem van de consument, hoeveel % van de mensen vervangen hun iPhone vóórdat het zijn allerlaatste software-update heeft gekregen (wat in mijn ogen het punt is dat de fabrikant je wil pushen om te upgraden)? Ik ken niet veel mensen die in het geval van iOS hun nieuw toestel 5 jaar lang houden…

  @DBLCreations, daar zeg je zo al iets, er worden jaarlijks dus maar 4,8 miljoen iPhone units gerecycled aangezien er maar 2 Liam robots zijn, hier ligt het probleem bij de consument aangezien die dus blijkbaar niet méér oude iPhone units inlevert, anders zouden er zeker meer Liam robots zijn.

  No offense naar iemand, leef ik vrede en put het goed uit u, laat het slechte achterwege, gezegend bent u.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @iMac Lover, het gaat uiteraard om gemiddelden, hoeveel van jou vrienden die een iPhone hebben, hebben een Mac mini in gebruik? Niet veel gok ik.

  @ro_me, ik vind het erg logisch dat er genoeg iPhone units verkocht worden om in verhouding Mac mini units te produceren, afgaande op de kwartaalcijfers zullen er zeker nog wat iPhone units overschieten.

  Als je de iPhone als voorbeeld van wegwerpmaatschapij ziet heb je het toch goed mis denk ik. Ik heb nou al een iPhone 6 vanaf launch dat en hij werkt nog exact even goed, al dan niet beter door de software-updates, als de dag dat ik hem kocht. Ik plan hem in totaal 5 jaar te gebruiken alvorens over te stappen op een nieuw model.
  Hiernaast beweer jij dat zijn punt is dat we in een wegwerpmaatschapij liggen, de nadelen hiervan zijn E-waste en hoge kosten voor de consument mijn inziens. E-waste is volgens Apple’s visie geen probleem aangezien ze de producten die jij binnenbrengt recupereren. Hoge kosten voor de consument is het probleem van de consument, hoeveel % van de mensen vervangen hun iPhone vóórdat het zijn allerlaatste software-update heeft gekregen (wat in mijn ogen het punt is dat de fabrikant je wil pushen om te upgraden)? Ik ken niet veel mensen die in het geval van iOS hun nieuw toestel 5 jaar lang houden…

  @DBLCreations, daar zeg je zo al iets, er worden jaarlijks dus maar 4,8 miljoen iPhone units gerecycled aangezien er maar 2 Liam robots zijn, hier ligt het probleem bij de consument aangezien die dus blijkbaar niet méér oude iPhone units inlevert, anders zouden er zeker meer Liam robots zijn.

  No offense naar iemand, leef ik vrede en put het goed uit u, laat het slechte achterwege, gezegend bent u.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik weet een heel simpele manier om zuiniger met grondstoffen om te gaan… Zorgen dat er softwareondersteuning blijft voor oudere computers, zodat je computer langer meegaat.

  Nóg langer? Een iMac uit 2009 en een MacBook Pro uit 2010 kan momenteel nog prima Sierra draaien en iOS 10 dus ook op een iPhone of iPad uit 2012.

  Hoe lang verwacht je eigenlijk ondersteuning? 8 jaar voor een computer en 5 jaar voor een mobieltje ís gewoon al extreem lang. Net zolang als de hardware de nieuwe software technisch aan kan. En als je vind dat dit nog te kort zou zijn, heb je denk ik geen realistische kijk op de zaken.