‘Apple neemt energiebeheer iPhone in eigen hand’

Door: Raymon Mens - 1 reactie

De power management-chip is een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Goed energiebeheer zorgt ervoor dat de accu lang meegaat, niet te hard slijt door piek­belasting, de telefoon niet onverwacht uitvalt en zeker (Hoi Samsung) niet explodeert.

Apple besteedt het ontwerp nu nog uit aan Dialog Semiconductor, maar gaat het volgens Bloomberg in de toekomst zelf doen. Onlangs werd ook duidelijk dat Apple eigen grafische chips gaat ontwerpen.

Diep onder de motorkap

Er lijkt een trend gaande, waarbij Apple ook de chips die diep onder de motorkap van zijn iOS-apparaten zitten zelf wil ontwerpen. De fabrikant ontwerpt sinds enkele jaren eigen chips voor algemeen rekenwerk (de A-chips), maar vult nog deze aan met grafische chips (GPUs) van Imagination Technologies. Apple verwacht binnen anderhalf jaar eigen grafische chips te ontwerpen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel expertise op dit gebied opgebouwd.

iphone-se-teardown-ifixit-16x9
Klik/tap voor groter.

Enkele maanden geleden waren er nog problemen met het energiebeheer van de iPhone. Sommige toestellen vielen bij 20 tot 30 procent acculading uit. Volgens Apple waren piekspanningen en inefficiënt energiebeheer de oorzaak. Door chips die voor power managent verantwoordelijk zijn zelf te ontwerpen, kan Apple deze nog beter afstemmen op iOS en de andere hardware.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    iMac Lover

    Misschien worden die chips wel geproduceerd door de chipmachines die door ASML in Nederland zijn ontwikkeld