Apple gaat eigen grafische chips maken

5 reacties

Apple is erg bedreven in het produceren van eigen CPU’s (processor-chips) voor zijn iOS-apparaten en gaat nu ook eigen GPU’s (grafische chips) maken. Het bedrijf heeft zijn vaste leverancier, Imagination Technologies, niet langer nodig.

De grafische chips van Apple moeten binnen anderhalf tot twee jaar in iOS-apparaten zoals de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV geïntegreerd zijn. Imagination Technologies stuurt aan op een vechtscheiding.

PowerVR

In de A-chips die Apple voor zijn iOS-apparaten gebruikt, zitten naast eigen ontworpen CPU-cores ook een of meer PowerVR-cores die verantwoordelijk zijn voor het grafische werk. Apple nam deze in licentie van Imagination Technologies, maar gaat het om “de controle over haar producten te houden en de afhankelijkheid van Imagination Technologies terug te dringen” zelf doen. Apple was de grootste klant van het Britse bedrijf en betaalde in 2016 60 miljoen pond (71.200.000 euro) aan royalties en licenties.

a10-chip-16x9
De A10-chip in de iPhone 7.

Vechtscheiding

Imagination Technologies is niet blij met het vertrek van zijn grooste klant en stuurt in een passief-agressief persbericht aan op een vechtscheiding. Het bedrijf schrijft: “Wij denken dat het erg lastig is een nieuwe GPU-architectuur te ontwikkelen zonder inbreuk te maken op onze intellectuele eigendomsrechten (patenten, red.). Wij hebben Apple gevraagd hoe het dit denkt te gaan doen, maar Apple wil ons niet van informatie voorzien.”

image-aandeel
Het aandeel Imagination Technologies kreeg een flinke klap als gevolg van de aankondiging.

Door het ontwikkelen van een eigen GPU kan Apple beter inspelen op de eisen die ontwikkelingen in iOS aan grafische chips stellen. Denk hierbij aan fotografie met effecten en in het bijzonder het scherptediepte-effect, maar ook de Metal API voor games en natuurlijk Augmented en Virtual Reality.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Dan wacht wel een tijdje voordat ik een nieuw Apple apparaat koop.
  Tenslotte is de integratie van de eigen soft- & hardware een voordeel van Apple.

  Tegelijkertijd vind ik het wel heel treurig voor die leverancier. Zou dat problemen opleveren voor de productie?

 • Profielfoto
  Xcode

  Gezien de enorme daling van de koers, is dit wellicht een bijzonder geschikt moment om ze over te nemen. Daarmee is “hoe denken jullie dit wel niet te gaan doen” ook direct beantwoord.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Um, productie van Apple’s chips wordt door Samsung en TMC gedaan.
  Het ontwerp/intellectueel eigendom voor de chips is onder andere van ARM, Imagination Technologies, Qualcom, en (steeds meer) van Apple zelf.

  Ik denk dat Imagination Technologies denkt dat hun intellectueel eigendom meer waard is dan dat Apple denkt dat het waard is. Dus Apple heeft ze niet gekocht omdat ze het duur vonden. De licenties vinden ze ondertussen ook te duur.

  Imagination Technologies denkt dat als Apple straks met z’n eigen GPU ontwerp komt deze inbreuk maakt op hun patenten.
  Maar Apple heeft ondertussen zelf een hoop GPU patenten, en er zijn er vast een paar te vinden die zo geinterpreteerd kunnen worden dat Imagination Technologies er inbreuk op maakt.

  Dus ruzie en naar de rechter.

  Als Imagination Technologies denkt dat ze dit kunnen winnen zou dat wel raar zijn.

  Als Apple ze met deze lage prijs zou kopen zou dat wel hufterig zijn, maar nu dat Trump al die politiek correcte financiele regeltjes heeft afgeschaft, misschien helemaal legaal.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Superslim van Apple: een berichtje de wereld insturen en je krijgt meteen 70% korting op je GPU’s, een besparing van jaarlijks 50 miljoen dollar.

 • Profielfoto
  computer space

  Kijk naar je voorganger en huiver. Intel is sinds hun GPU avonturen compleet van het padje af: we zijn wel 6 jaar compleet verwaarloosd als CPU klanten.
  Prijstechnisch is Intels aanbod nog steeds om te huilen. Hopelijk deelt AMD met hun nieuwe elan (Ryzen CPU met 2x zoveel snelheid voor je geld) Intel de juiste stokslagen uit om ze wakker te schudden.
  Lekker vooruitzicht: 6 jaar geen progressie in de CPU van Apple door een GPU hobby….