Haal meer uit Apple Clips met deze 10 tips

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Vorige week onthulde Apple zijn nieuwe Clips-app waarmee je eenvoudig spontane video’s voor op sociale netwerken kunt maken. Je stelt ze samen uit videofragmenten, foto’s en muziek. Deze kunnen opgeleukt worden met tekst, effecten, graphics en meer.

De app heeft een gebruiksvriendelijke interface, maar bevat een boel verborgen opties en trucs. Wij zetten er 10 op een rij.

1) Hands-free opnemen

Binnen clips zijn de meeste acties aan de grote, rode knop gekoppeld. Je kunt deze inhouden op om te nemen, maar ook van rechts naar links vegen om de knop vast te zetten. Zo kun je de iPhone stabieler vasthouden tijdens het filmen. Tik op de knop om het opnemen te stoppen.

clips record lock
Klik/tap voor groter.

2) Volgorde fragmenten aanpassen

Wanneer je verschillende fragmenten hebt toegevoegd, kun je de volgorde eenvoudig wijzigen door een fragment op te pakken en naar een nieuwe positie te slepen.

clips-volgorde
Klik/tap voor groter.

3) Veeg om te verwijderen

Je kunt een clip verwijderen door deze aan te tikken en op de prullenbak te tappen, maar sneller is om de clip gewoon naar boven (boven de rode knop) te vegen om te verwijderen.

clips-verwijder
Klik/tap voor groter.

4) Iedere emoji toevoegen

Bij het toevoegen van een emoji, geeft Clips standaard alleen de emoji die je het meest gebruikt weer. Je kunt eenvoudig iedere emoji toevoegen door een veelgebruikte emoji te kiezen, deze toe te voegen, aan te tikken en via het emoji-toetsenbord een andere te kiezen. Na een tik op ‘pas toe’ kun je de emoji ook verplaatsen en de grootte veranderen.

clips-emoji-001
Klik/tap voor groter.

5) Pan en zoom foto’s

Meer leven in de foto’s die je aan je clip toevoegt? Je kunt wanneer je de rode knop vasthoudt om een foto toe te voegen vrij zoomen en andere delen van de foto in beeld brengen. Dit wordt direct opgenomen en de bewegingen zijn altijd vloeiend, ook als je zoombeweging dat niet was.

6) Fragmenten inkorten

Is een fragment te lang nadat je het in je Clips-project hebt verwerkt? Je kunt op ieder moment een fragment inkorten door het aan te tikken, op de schaar te tappen en een nieuwe lengte te selecteren.

clips-knip
Klik/tap voor groter.

7) Livetitels zonder hoorbare stem

Wil je wel livetitels (tekst die automatisch in beeld komt wanneer je praat) maar niet dat je stem hoorbaar is? Zet bij het opnemen dan de microfoon uit door op het microfoon-icoon te klikken. Je kunt nog steeds praten om livetitels te maken, maar je stem zal niet hoorbaar zijn in het fragment.

clips mic mute
Klik/tap voor groter.

8) Livetitels bewerken

Hoewel livetitels in 9 van de 10 gevallen goed gaan, blijft het in vooral luidruchtige omgevingen soms lastig voor de iPhone om je te verstaan. gelukkig kun je de teksten gewoon bewerken. Speel het fragment met livetitel af en druk op pauze wanneer de foute tekst in beeld is. Op de tekst tappen, opent een nieuw scherm waar je de fout kunt herstellen (of een emoji kunt toevoegen, want… waarom niet?! ?)

9) 3D Touch

Vergeet niet dat Clips 3D Touch-ondersteuning heeft. Als je een iPhone 6s of nieuwer hebt, kunt je de stevige druk gebruiken om content uit de bibliotheek te bekijken voordat je het aan de clip toevoegt. Dit werkt ook met posters. Benieuwd naar de animaties in een poster? Een stevige druk is genoeg.

clips-3d-touch
Preview een effect of video met 3D Touch – Klik/tap voor groter.

10) Clips-bibliotheek opruimen

Gemaakte clips worden automatisch opgeslagen in de app. Je kunt de opgeslagen Clips vinden door op het pijltje linksboven in de app te drukken. Daar kun je een clip opnieuw delen of verwijderen. Hoe verwijderen werkt is niet direct duidelijk, maar eindelijk een simpel: een clip lang ingedrukt houden.

clips-verwijderen-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  leovanh

  Handig die tips! thx(y)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is dit niet een OMT rubriekje?

  Iets van OMT nieuws op deze manier (met deze app) brengen.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Zojuist al zonder deze tips een experimentje gedaan. Toffe app. Je kan erg eenvoudig editten en vele functies. De soundtracks zijn een erg toffe toevoeging.

  Nu alleen nog de mogelijkheid om niet alleen maar vierkant te kunnen filmen en direct vanuit de app delen met Instagram is ook handig. Na 3 keer proberen, toch maar vanuit Instagram zelf gedaan. Dat zal bij de eerste update vast verholpen zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Stuur iig feedback naar Apple, dan weten ze er van(y)

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik ga ervan uit dat 5C uit de boot valt.
  Clips is downloadbaar, maar de 5C staat niet in het compatibility lijstje.
  Of toch wel met beperkte functionaliteit?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Clips werk alleen op 64-bits apparaten. De iPhone 5c is nog 32-bits.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Stuur iig feedback naar Apple, dan weten ze er van(y)

  Enige manier die ik kan bedenken is een review schrijven. Heb ik dan ook maar gedaan.

 • Profielfoto
  SvS

  Instagram lukt wel hoor. Even achteraan op wit icoontje met drie stippen klikken en dan instagram activeren.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Instagram lukt wel hoor. Even achteraan op wit icoontje met drie stippen klikken en dan instagram activeren.

  Dat heb ik uiteraard gedaan. Ook bovenaan het lijstje gezet, want verwacht dat vaak te gaan gebruiken. Maar ik was al verder en had al een titel en hashtags geschreven en was al aan het ‘sharen’. Hij gaf ook ‘Succes!’ aan, maar vervolgens was er geen video.

 • Profielfoto
  bbqwerty

  Video’s die ik opneem met clips zijn veel minder vloeiend als je ze vergelijkt met de video’s die ik opneem met de camera app. Daar worden de beelden echt flink gestabiliseerd, lijkt me tof als dat ook naar Clips komt.

 • Profielfoto
  wouwout

  Dodelijk als een app zo’n uitleg nodig heeft. En ik heb tot nu toe ongeveer nul clips video’s op m’n sociale media gezien. Deze app heeft wel wat leuks maar is in de praktijk een flater!

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) Deze app heeft wel wat leuks maar is in de praktijk een flater!

  Dat weet jij ook écht nadat de app een week oud is, hè…? Misschien moet je eens voor Google Analytics gaan werken. Die lui hebben wat aan mensen zoals jij… *not!*

  Ik zou zeggen: wacht het eens rustig af. Dat jij het niks vind wil niet zeggen dat niemand het iets vind. Bij Instagram en Twitter heeft het járen geduurd voordat er überhaupt winst te bespeuren was; bij Twitter draait men zelfs nog steeds verlies. En toch wordt het best behoorlijk gebruikt. Dat kun je ook zeggen van Clips. Dat jij niets ziet op jouw netwerken, wil niet zeggen dat het er helemaal niet te vinden is… Als je het hebt over iets dat dodelijk is, zijn het wel reacties zoals de jouwe…

 • Profielfoto
  hansman

  Leuk voor kinderen