Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2017

Haal meer uit Apple Clips met deze 10 tips

Vorige week onthulde Apple zijn nieuwe Clips-app waarmee je eenvoudig spontane video’s voor op sociale netwerken kunt maken. Je stelt ze samen uit videofragmenten, foto’s en muziek. Deze kunnen opgeleukt worden met tekst, effecten, graphics en meer.

De app heeft een gebruiksvriendelijke interface, maar bevat een boel verborgen opties en trucs. Wij zetten er 10 op een rij.

1) Hands-free opnemen

Binnen clips zijn de meeste acties aan de grote, rode knop gekoppeld. Je kunt deze inhouden op om te nemen, maar ook van rechts naar links vegen om de knop vast te zetten. Zo kun je de iPhone stabieler vasthouden tijdens het filmen. Tik op de knop om het opnemen te stoppen.

Klik/tap voor groter.

2) Volgorde fragmenten aanpassen

Wanneer je verschillende fragmenten hebt toegevoegd, kun je de volgorde eenvoudig wijzigen door een fragment op te pakken en naar een nieuwe positie te slepen.

Klik/tap voor groter.

3) Veeg om te verwijderen

Je kunt een clip verwijderen door deze aan te tikken en op de prullenbak te tappen, maar sneller is om de clip gewoon naar boven (boven de rode knop) te vegen om te verwijderen.

Klik/tap voor groter.

4) Iedere emoji toevoegen

Bij het toevoegen van een emoji, geeft Clips standaard alleen de emoji die je het meest gebruikt weer. Je kunt eenvoudig iedere emoji toevoegen door een veelgebruikte emoji te kiezen, deze toe te voegen, aan te tikken en via het emoji-toetsenbord een andere te kiezen. Na een tik op ‘pas toe’ kun je de emoji ook verplaatsen en de grootte veranderen.

Klik/tap voor groter.

5) Pan en zoom foto’s

Meer leven in de foto’s die je aan je clip toevoegt? Je kunt wanneer je de rode knop vasthoudt om een foto toe te voegen vrij zoomen en andere delen van de foto in beeld brengen. Dit wordt direct opgenomen en de bewegingen zijn altijd vloeiend, ook als je zoombeweging dat niet was.

6) Fragmenten inkorten

Is een fragment te lang nadat je het in je Clips-project hebt verwerkt? Je kunt op ieder moment een fragment inkorten door het aan te tikken, op de schaar te tappen en een nieuwe lengte te selecteren.

Klik/tap voor groter.

7) Livetitels zonder hoorbare stem

Wil je wel livetitels (tekst die automatisch in beeld komt wanneer je praat) maar niet dat je stem hoorbaar is? Zet bij het opnemen dan de microfoon uit door op het microfoon-icoon te klikken. Je kunt nog steeds praten om livetitels te maken, maar je stem zal niet hoorbaar zijn in het fragment.

Klik/tap voor groter.

8) Livetitels bewerken

Hoewel livetitels in 9 van de 10 gevallen goed gaan, blijft het in vooral luidruchtige omgevingen soms lastig voor de iPhone om je te verstaan. gelukkig kun je de teksten gewoon bewerken. Speel het fragment met livetitel af en druk op pauze wanneer de foute tekst in beeld is. Op de tekst tappen, opent een nieuw scherm waar je de fout kunt herstellen (of een emoji kunt toevoegen, want… waarom niet?! ?)

9) 3D Touch

Vergeet niet dat Clips 3D Touch-ondersteuning heeft. Als je een iPhone 6s of nieuwer hebt, kunt je de stevige druk gebruiken om content uit de bibliotheek te bekijken voordat je het aan de clip toevoegt. Dit werkt ook met posters. Benieuwd naar de animaties in een poster? Een stevige druk is genoeg.

Preview een effect of video met 3D Touch – Klik/tap voor groter.

10) Clips-bibliotheek opruimen

Gemaakte clips worden automatisch opgeslagen in de app. Je kunt de opgeslagen Clips vinden door op het pijltje linksboven in de app te drukken. Daar kun je een clip opnieuw delen of verwijderen. Hoe verwijderen werkt is niet direct duidelijk, maar eindelijk een simpel: een clip lang ingedrukt houden.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haal meer uit Apple Clips met deze 10 tips
Sluiten