Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 maart 2017

YouTube begint eigen TV-streamingdienst

Google doet wat Apple niet lukte en start een eigen live TV-streamingdienst. YouTube TV wordt in de VS gelanceerd en biedt toegang tot de vier grote Amerikaanse netwerken (Fox, ABC, NBC en CNS) en een handvol kabelkanalen (ESPN, Bravo, Fox News).

De zenders worden streaming aangeboden vanuit apps en gebruikers kunnen direct vanuit de cloud opnemen. Het basispakket met 30 kanalen kost 35 dollar per maand. Gebruikers zich ook op extra zenders abonneren.

Twee jaar onderhandelen

Apple was naar verluidt ook in onderhandeling om bij de nieuwe Apple TV een soortgelijke dienst te leveren, maar de gesprekken met kabelaars en televisienetwerken liepen op niets uit. YouTube-CEO Susan Wojcicki vertelde tijdens de presentatie van YouTube TV dat de onderhandelingen met kabelaars en netwerken twee jaar duurden. Bovendien werd er niet op alle fronten overeenstemming bereikt.

YouTube wilde bijvoorbeeld HBO aanbieden, maar eigenaar Time Warner stond hier niet voor open. Ook met het Turner Netwerk (CNN) werd geen akkoord bereikt. Bovendien zal YouTube TV geen American football van de NFL op mobiele apparaten uitzenden, omdat Verizon hier exclusieve rechten voor heeft gekocht.

Aanbevelingen en opnemen

YouTube TV biedt niet alleen de mogelijkheid om live te kijken, de apps bevatten een interactieve TV-gids die aanbevelingen doet op basis van het kijkgedrag. Er kunnen maximaal 6 gebruikers tegelijk inloggen en zij krijgen allemaal hun eigen aanbevelingen. Er is ook een cloud recorder die shows voor gebruikers opneemt. Google doet bij een abonnement op YouTube TV ook gratis YouTube RED om reclamevrij naar YouTube-video’s te kijken en Google Music om onbeperkt muziek te streamen.

Of YouTube TV ook naar Europa en Nederland komt is nog onbekend. Wij rekenen er niet op, gezien er twee jaar onderhandeld moest worden om de dienst in de VS van de grond te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube begint eigen TV-streamingdienst
Sluiten