YouTube begint eigen TV-streamingdienst

7 reacties

Google doet wat Apple niet lukte en start een eigen live TV-streamingdienst. YouTube TV wordt in de VS gelanceerd en biedt toegang tot de vier grote Amerikaanse netwerken (Fox, ABC, NBC en CNS) en een handvol kabelkanalen (ESPN, Bravo, Fox News).

De zenders worden streaming aangeboden vanuit apps en gebruikers kunnen direct vanuit de cloud opnemen. Het basispakket met 30 kanalen kost 35 dollar per maand. Gebruikers zich ook op extra zenders abonneren.

Twee jaar onderhandelen

Apple was naar verluidt ook in onderhandeling om bij de nieuwe Apple TV een soortgelijke dienst te leveren, maar de gesprekken met kabelaars en televisienetwerken liepen op niets uit. YouTube-CEO Susan Wojcicki vertelde tijdens de presentatie van YouTube TV dat de onderhandelingen met kabelaars en netwerken twee jaar duurden. Bovendien werd er niet op alle fronten overeenstemming bereikt.

YouTube wilde bijvoorbeeld HBO aanbieden, maar eigenaar Time Warner stond hier niet voor open. Ook met het Turner Netwerk (CNN) werd geen akkoord bereikt. Bovendien zal YouTube TV geen American football van de NFL op mobiele apparaten uitzenden, omdat Verizon hier exclusieve rechten voor heeft gekocht.
youtube-tv-app

Aanbevelingen en opnemen

YouTube TV biedt niet alleen de mogelijkheid om live te kijken, de apps bevatten een interactieve TV-gids die aanbevelingen doet op basis van het kijkgedrag. Er kunnen maximaal 6 gebruikers tegelijk inloggen en zij krijgen allemaal hun eigen aanbevelingen. Er is ook een cloud recorder die shows voor gebruikers opneemt. Google doet bij een abonnement op YouTube TV ook gratis YouTube RED om reclamevrij naar YouTube-video’s te kijken en Google Music om onbeperkt muziek te streamen.

Of YouTube TV ook naar Europa en Nederland komt is nog onbekend. Wij rekenen er niet op, gezien er twee jaar onderhandeld moest worden om de dienst in de VS van de grond te krijgen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Mooi, maar hebben we niet zoveel aan hier in Nederland. Of…?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Verwacht niet dat Google de moeite wil stoppen in onderhandelen met Nederlandse netwerken en kabelaars. Klein land, veel moeite, no go.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Wanneer de VS over is volgt de rest gauw. In begin zal YT nog wel moeite moeten doen om grote zenders te krijgen ook in Europa maar uiteindelijk zal het zover komen dat kleine zenders zoals Nederlandse maar al te graag op YT willen uit te zenden. En anders is het mooi tijd om de gevestigde orde af te danken en nieuwe TV stations voor platformen als YT op te zetten.

 • Profielfoto
  polansky

  35 Euro per maand voor ‘ouderwets’ TV kijken?

  Knippr is dan een stuk goedkoper…

 • Profielfoto
  bassbug

  Ja inderdaad. Beetje koe in de kont kijken bijna:)
  Kabel opzeggen en dan weer betalen voor kijken op internet.

 • Profielfoto
  maconly

  In nog geen 35 jaar

 • Profielfoto
  gsmaster

  Veeeel te duur…