Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 maart 2017

Vault 7: Apple reageert op tweede datadump WikiLeaks

Donderdagavond heeft WikiLeaks opnieuw geheime CIA-documenten met daarin exploits voor onder andere de iPhone en Mac vrijgegeven. In deze dump zaten verschillende technieken om permanent malware in een iPhone of Mac te plaatsen.

De CIA bleek onder andere te beschikken over malware die direct in de firmware van een iPhone of Mac geplaatst kan worden, zodat deze ook na het opnieuw installeren van het besturings­systeem actief blijft.

Reactie Apple

Apple was er als de kippen bij om te reageren. De iPhone-maker zegt in een verklaring dat de beschreven exploits alleen op zeer oude apparaten werken. “Uit onze eerste analyse blijkt dat de vermeende kwetsbaarheden in de iPhone alleen op de iPhone 3G werken en in 2009 toen de iPhone 3GS werd uitgebracht is opgelost. Daarnaast hebben we de Mac-malware geanalyseerd en deze werkt alleen in Macs die voor 2013 op de markt zijn gebracht.”

Tot slot geeft Apple aan dat er niet met WikiLeaks onderhandeld is over het vrijgeven van de informatie. Het bedrijf uit Cupertino nodigt WikiLeaks uit om de gevonden lekken op de gebruikelijke manier te rapporteren.
Apple Privacy
Begin maart publiceerde WikiLeaks het eerste deel van wat ‘Vault 7’ genoemd wordt. Dit is een grote verzameling exploits die de Central Intelligence Agency (CIA) gebruikte om in te breken op onder andere iOS- en macOS-apparaten. Ook Smart TV’s van Samsung werden getroffen en konden op afstand afgeluisterd worden.

De exploits waren her en der verzameld en werkten alleen met oudere iOS-versies. De documenten komen uit 2015, dus het is niet uit te sluiten dat de veiligheids­dienst over nieuwe exploits voor iOS 10 en macOS 10.12 beschikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vault 7: Apple reageert op tweede datadump WikiLeaks
Sluiten