Vault 7: CIA bijt van zich af, Google blijft cool, Samsung zwijgt

3 reacties

“Geen commentaar” was de eerste reactie van de CIA op de bijna 9.000 geheime documenten die dinsdag door WikiLeaks online werden gezet. In de documenten is onder andere te vinden hoe de dienst iOS, Android en Smart TV’s weet af te luisteren.

Nu voelt de dienst zich toch genoodzaakt uitgebreid te reageren. Apple reageerde woensdag als een van de eerste betrokken bedrijven en nu heeft ook Google een reactie gegeven. Bij Samsung blijft het stil.

CIA bijt van zich af

In een statement dat door NBC is gepubliceerd, zegt de overheids­dienst niet in te willen gaan op de echtheid van de documenten, maar bijt van zich af in een aantal punten:

 • Het is de missie van de CIA om Amerika te beschermen tegen terroristen door inlichtingen in het buitenland te verzamelen. Daarbij gebruikt de CIA innovatieve, cutting-edge technologieën.
 • Het is belangrijk om te weten dat de CIA wettelijk geen Amerikaanse staatsburgers mag afluisteren. De CIA doet dit ook niet. Alle activiteiten worden gemonitord en voldoen aan de Amerikaanse wet.
 • Amerikaanse burgers zouden ernstig verontrust moeten zijn door de publicatie van WikiLeaks die gemaakt is om het werk van de CIA te beschadigen. De lekken maken het niet alleen moeilijk om Amerika tegen terroristen te beschermen, maar geven vijanden ook informatie en tools om de CIA te beschadigen.

Google: meeste lekken al gedicht

Google reageert net als Apple door te stellen dat de meeste veiligheids­lekken die in de documenten openbaar zijn gemaakt, al gedicht zijn: “We hebben de documenten bekeken en zijn er zeker van dat security updates in Chrome en Android onze gebruikers al beschermen tegen de meeste van deze lekken. Het onderzoek gaat door en we zullen nieuwe maatregelen implementeren.”

Hoewel Google volledige controle over Chrome heeft, is Android een ander verhaal. Er zijn talloze fabrikanten die diepgaande aanpassingen aan Android doen en slechts incidenteel updates uitrollen. Google kan daarom niet garanderen dat de veiligheids­lekken in alle Android-apparaten gedicht zijn.

android-ex
De documenten beschreven talloze Android-lekken.

Zowel Apple als Google geven niet aan welke achterdeurtjes gesloten zijn, noch hoeveel er waren en belangrijker nog: hoeveel er nog zijn. Naast Android en iOS was er veel aandacht voor Samsung Smart TV’s die door de CIA afgeluisterd konden worden. De Koreaanse fabrikant hult zich in zwijgen.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Eerste reactie!

 • Profielfoto
  Zakske

  De CIA mag wettelijk idd. geen Amerikaanse staatsburgers bespioneren, maar ze delen alle lekken met de NSA en het Britse GCHQ… en die mogen het wel.

  #achterdeur

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mja, niet echt verwonderlijk allemaal. En van die Samsung smart tv’s, ben ik ook niet verwonderd, er namelijk een camera in en een luidspreker, dus natuurlijk is het te denken dat ook daar een weg is om af te luisteren. Op zich maakt het mij niet veel uit.

  Maar ik vind het jammer dat het woordje privacy en vrijheid eigenlijk niet meer bestaat. Vrijheid “tussen de lijntjes’, dat wel, maar dat is natuurlijk geen vrijheid.

  En ja, we hebben inderdaad bepaalde nieuwe technologie nodig omdat er nu meer terroristen dan ooit zijn. Vroeger bestonden al die kleine apparaatjes niet, nu is alles eigenlijk af te luisteren. Heel waarschijnlijk ook je Apple watch of ander smartwatch, want ook daar zit dacht ik een microfoontje in?

  Hoe dan ook, het zal er niet op beteren. Men kan wel altijd hameren dat het om onze veiligheid draait, maar is dat ook echt zo?