USB-C wordt simpeler en sneller

Door: Raymon Mens - 11 reacties
USB-C

Door alleen naar een USB-C-aansluiting te kijken, kun je onmogelijk vaststellen wat eruit komt. Is het USB 2.0 (480Mbit/s), USB 3.1 generatie 1 (5Gbit/s), USB 3.1 generatie 2 (10Gbit/s) of toch Thunderbolt 3 (40Gbit/s)? Erg verwarrend en onoverzichtelijk.

Het USB Implementation Forum (USB-IF) dat de standaard beheert, gaat hier iets aan doen. De volgende iteratie van de kabel gaat simpelweg SuperSpeed 20Gbit/s heten en werkt uitsluitend met de C-connector.

Bestaande kabels bruikbaar

Bestaande, gecertificeerde USB-C-kabels zijn geschikt voor het verdubbelen van de snelheid van 10Gbit/s naar 20Gbit/s. In apparaten zelf is wel een nieuwe controller die de hogere snelheid ondersteunt vereist. In tegenstelling tot USB 2.0 en USB 3.1 werkt USB-C SuperSpeed 20Gbit/s alleen met de C-connector.

Wanneer de standaard eenmaal volwassen is, kun je bij het zien van een USB-C-connector aannemen dat er SuperSpeed 20Gbit/s of Thunderbolt uit komt. De implementatie gaat nog wel een aantal jaar duren, zegt Bradley Saunders van USB-IF in een interview met het Duitse blad Computerbase.

macbook pro 2016 16x9 - USB-C
De MacBook Pro bevat alleen nog maar USB-C-aansluitingen.

Om de standaard verder te versimpelen wordt ook met het aantal Alternate Modes teruggebracht. Momenteel kan iedere fabrikant zijn eigen niet-standaard protocol over USB-C schieten, maar dit leidt tot veel verwarring bij consumenten. In de toekomst zijn alleen gestandaardiseerde protocollen zoals DisplayPort, Ethernet, HDMI en Thunderbolt toegestaan. Ook wordt het aantal stroomprofielen dat over de kabel gestuurd kan worden beperkt. Deze voorstellen zijn nog in conceptfase, maar veelbelovend. (Via: Tweakers)

Voor nu leiden wij je door het doolhof → De ene USB-C-kabel is de andere niet: lees hier verder.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Het is inderdaad een beetje een zooi met die kabels. Persoonlijk vind ik het ook wel vervelend dat er 5 verschillende oplaadprofielen zijn. De meeste kabels geven maximaal 60W (3A, 20V) door, maar ik heb tot op heden nog geen enkele kabel anders dan die van Apple (en volgensmij CalDigit, maar dat is dan ook meteen een TB3 kabel) die 100W (5A, 20V) leveren.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  weer een andere naam, met weer een andere snelheid. goh dat schept duidelijkheid zeg!

 • Profielfoto
  steveb

  Hoe zo minder verwarrend

 • Profielfoto
  donut

  Wanneer de standaard eenmaal volwassen is, kun je bij het zien van een USB-C-connector aannemen dat er SuperSpeed 20Gbit/s of Thunderbolt uit komt. De implementatie gaat nog wel een aantal jaar duren, zegt Bradley Saunders van USB-IF in een interview met het Duitse blad Computerbase.

  euh ja, dus nog even wachten dus???

 • Profielfoto
  renato

  Er worden hier nogal wat ‘standaarden’ door elkaar gehaald:-)

  De fysieke connector standaard staat bij USB-C los van wat er daadwerkelijk doorheen vloeit. Doordat er zoveel protocollen worden ondersteund raken mensen daardoor het spoor bijster.

  Fabrikanten moeten dus expliciet maken welke protocollen ze ondersteunen. De stekker is nu uniform geworden dus USB-C zegt niks meer over het protocol.

  Niet zo heel moeilijk maar we moeten wennen aan het loskoppelen van het protocol (Thunderbolt, USB1, 2, 3) en het stekkertje.

  Grtz

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Dat USB-C is een zooitje. Niemand negrijpt er meer iets van.

 • Profielfoto
  Niels

  Hoppa, weer nieuwe kabels en controllers… zo kun je wel bezig blijven. Ik begrijp ook niet waarom ze niet gewoon alles thunderbolt-USB-C maken, waarschijnlijk vanwege de hoge kosten (die makkelijk zouden dalen als Thunderbolt de echte standaard wordt).

  Heb stiekem toch ook wel een beetje medelijden met de early-adopters, die dachten samen met hun nieuwe MacBook Pro’s en nieuwe externe hardware een universele standaard in huis te halen, maar niets is minder waar.

  Dan heb je een nieuwe laptop van 2000+ en daarnaast nog voor honderden euro’s aan accessoires en kabels, blijkt het nog allemaal niet zo ‘universeel’ te werken als je voorgeschoteld was. Om dan nog maar niet over het falende thunderbolt scherm van LG te spreken, die blijkt niet eens in staat een 15″ MBP van voldoende stroom te voorzien.

 • Profielfoto
  Dali

  Hoppa, weer nieuwe kabels en controllers… zo kun je wel bezig blijven. Ik begrijp ook niet waarom ze niet gewoon alles thunderbolt-USB-C maken, waarschijnlijk vanwege de hoge kosten (die makkelijk zouden dalen als Thunderbolt de echte standaard wordt).

  Heb stiekem toch ook wel een beetje medelijden met de early-adopters, die dachten samen met hun nieuwe MacBook Pro’s en nieuwe externe hardware een universele standaard in huis te halen, maar niets is minder waar.
  .

  Er staat toch heel duidelijk dat de huidige kabels zullen blijven werken?
  En als je bovenstaande niet wist, dan heb je toch niet goed opgelet toen je een Macbook kocht. Was al heel lang bekend…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Gewoon alleen 100 watt Thunderbolt 3 kabels kopen en alles werkt. En dat geldt ook ook voor deze nieuwe ‘standaard’.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Niet helemaal toepasbaar, maar moest wel denken aan https://xkcd.com/927/

 • Profielfoto
  recoiller

  USB-C, geflopt voor het geaccepteerd is.

  Nu nieuw, SUPERSPEED, maar wel de helft van de andere standaard die er al was.