Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 maart 2017
Leestijd: 1 minuut

USB-C wordt simpeler en sneller

Door alleen naar een USB-C-aansluiting te kijken, kun je onmogelijk vaststellen wat eruit komt. Is het USB 2.0 (480Mbit/s), USB 3.1 generatie 1 (5Gbit/s), USB 3.1 generatie 2 (10Gbit/s) of toch Thunderbolt 3 (40Gbit/s)? Erg verwarrend en onoverzichtelijk.

Het USB Implementation Forum (USB-IF) dat de standaard beheert, gaat hier iets aan doen. De volgende iteratie van de kabel gaat simpelweg SuperSpeed 20Gbit/s heten en werkt uitsluitend met de C-connector.

Bestaande kabels bruikbaar

Bestaande, gecertificeerde USB-C-kabels zijn geschikt voor het verdubbelen van de snelheid van 10Gbit/s naar 20Gbit/s. In apparaten zelf is wel een nieuwe controller die de hogere snelheid ondersteunt vereist. In tegenstelling tot USB 2.0 en USB 3.1 werkt USB-C SuperSpeed 20Gbit/s alleen met de C-connector.

Wanneer de standaard eenmaal volwassen is, kun je bij het zien van een USB-C-connector aannemen dat er SuperSpeed 20Gbit/s of Thunderbolt uit komt. De implementatie gaat nog wel een aantal jaar duren, zegt Bradley Saunders van USB-IF in een interview met het Duitse blad Computerbase.

De MacBook Pro bevat alleen nog maar USB-C-aansluitingen.

Om de standaard verder te versimpelen wordt ook met het aantal Alternate Modes teruggebracht. Momenteel kan iedere fabrikant zijn eigen niet-standaard protocol over USB-C schieten, maar dit leidt tot veel verwarring bij consumenten. In de toekomst zijn alleen gestandaardiseerde protocollen zoals DisplayPort, Ethernet, HDMI en Thunderbolt toegestaan. Ook wordt het aantal stroomprofielen dat over de kabel gestuurd kan worden beperkt. Deze voorstellen zijn nog in conceptfase, maar veelbelovend. (Via: Tweakers)

Voor nu leiden wij je door het doolhof → De ene USB-C-kabel is de andere niet: lees hier verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
USB-C wordt simpeler en sneller
Sluiten