Nieuwe golf Touch Bar-apps op komst dankzij Electron Framework

5 reacties

Enkele maanden na de introductie van de MacBook Pro met Touch Bar hebben applicaties van grote spelers zoals Adobe, Google en Microsoft ondersteuning voor de aanraak­gevoellige strip van de Mac af. Veel kleinere apps hebben dat echter nog niet.

Daar komt verandering in nu het Electron Framework, dat als basis voor veel populaire applicaties gebruikt wordt, ondersteuning voor de Touch Bar heeft aangekondigd. Meer dan 300 Mac-apps gebruiken dit framework.

WhatsApp Desktop, Slack en meer

Electron laat ontwikkelaars met behulp van html, css en javascript desktop-apps ontwikkelen. Dat deze niet onder hoeven te doen voor native apps, bleek toen we Caption, een app die gebruikt kan worden om ondertitels te zoeken, uitlichtten. Andere bekende apps die op Electron zijn gebaseerd: Atom, WhatsApp Desktop, Hyper, Simplenote, Slack, Tidal, TweetDeck en WordPress Desktop.

whatsapp-sfeer-001
WhatsApp Desktop is een van de apps die Electron gebruikt.

Ontwikkelaars kunnen sinds vorige week aan de slag met een betaversie van Electron 1.6.3 dat knoppen, labels, popovers, kleurenpickers en sliders op de Touch Bar ondersteunt. De ontwikkeling van het Electron Framework gaat in een rap tempo en het beta-label zal binnen enkele weken verdwenen zijn.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat ik niet zo goed begrijp is dit hele Touch Bar gebeuren dat is toch vanuit de developers oogpunt gezien niets meer of minder dan een Knoppenbalk integratie met je app maken? Dat is toch allemaal vrij standaard wanneer je gewoon een native app maakt.

  Als deze ‘knoppen’ constructie in je app werkt dan heb je toch ook Touch Bar support want de Touch Baar haakt hier toch op in of zie ik dat verkeerd?

 • Profielfoto
  koen

  Ja, zo zie ik het ook, het is inderdaad een knoppenbalk die je nu in één keer met je vinger kunt bedienen, zonder je muis of trackpad te gebruiken. Ik denk dat het verschil is dat de Touch Bar meer contextueel is, dus zich aanpast aan wat de gebruiker aan het doen is, de knoppenbalk is meer statisch.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat je niet moet vergeten in deze context is dat Electron gebruikt wordt door cross platform-apps. Ontwikkelaars kunnen zo in één keer een Windows, Linux en Mac-app in elkaar zetten. Ondersteuning voor de Touch Bar is zo een extra module die ontwikkelaars die niet met Xcode werken met weinig werk in hun cross platform app kunnen duwen.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Niet helemaal. De touchbar is een device en niet een serie knoppen in je GUI. Oftewel een knoppenbalk is een software design dat functioneert binnen in je window server (de desktop) terwijl de touchbar dat niet is.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik denk dat het programmeren relatief hetzelfde is, maar je moet het natuurlijk wél even toevoegen…