‘Nieuwe releases straks alleen voor Spotify Premium-gebruikers’

Raymon op 16 maart 2017 3 reacties Laatste door Ruwepit

Spotify gaat nieuwe releases mogelijk alleen voor betalende gebruikers beschikbaar maken. Dat is het gevolg van onder­handelingen met labels over de licentie­kosten die de streaming­dienst moet betalen. Spotify wil naar de beurs en heeft gunstige deals nodig.

Volgens bronnen van Financial Times kunnen gratis gebruikers straks geen nieuwe albums meer streamen. Dit moet Premium-abonnementen stimuleren waardoor meer royalty’s aan labels betaald kunnen worden.

Geen muziek meer weggeven

Spotify betaalt namelijk alleen volledige royalty’s bij streams van Premium-gebruikers. Bij streams van gratis gebruikers deelt de artiest slechts mee in de eventueel gegenereerde advertentie­inkomsten. Vooral bij populaire nieuwe releases kan dit veel inkomsten voor artiesten schelen. Enkele artiesten bieden om deze reden geen muziek op Spotify aan. Taylor Swift heeft zich het verleden fel uitgesproken tegen deze manier van het weggeven van muziek.

Taylor Swift-16x9

Taylor Swift is een van de grote artiesten die niet via Spotify te beluisteren is

In ruil voor het beperken van gratis streams, zou Spotify een gunstige deal met labels af kunnen sluiten. De dienst hoopt langlopende contracten af te kunnen sluiten en zo het vertrouwen van investeerders te winnen en uiteindelijk naar de beurs te kunnen. Momenteel bloedt Spotify cash. De muziekdienst boekte in 2015 een verlies van 184,5 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 165,1 miljoen.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

3 reacties

Profielfoto

Joerian op 17 maart 2017

Ik kan de nieuwste releases gewoon vinden en spelen van taylor swift in spotify:roll:

Ben wel premium maar het artikel impliceert dat nu niemand het kan…

Profielfoto

Churchil 9 maanden geleden

Straks alleen…
Spotify gaat nieuwe releases….

Profielfoto

Ruwepit 9 maanden geleden

Hele mooie stap. Hadden ze al veel eerder moeten doen.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?