Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 maart 2017

‘Nieuwe releases straks alleen voor Spotify Premium-gebruikers’

Spotify gaat nieuwe releases mogelijk alleen voor betalende gebruikers beschikbaar maken. Dat is het gevolg van onder­handelingen met labels over de licentie­kosten die de streaming­dienst moet betalen. Spotify wil naar de beurs en heeft gunstige deals nodig.

Volgens bronnen van Financial Times kunnen gratis gebruikers straks geen nieuwe albums meer streamen. Dit moet Premium-abonnementen stimuleren waardoor meer royalty’s aan labels betaald kunnen worden.

Geen muziek meer weggeven

Spotify betaalt namelijk alleen volledige royalty’s bij streams van Premium-gebruikers. Bij streams van gratis gebruikers deelt de artiest slechts mee in de eventueel gegenereerde advertentie­inkomsten. Vooral bij populaire nieuwe releases kan dit veel inkomsten voor artiesten schelen. Enkele artiesten bieden om deze reden geen muziek op Spotify aan. Taylor Swift heeft zich het verleden fel uitgesproken tegen deze manier van het weggeven van muziek.

Taylor Swift is een van de grote artiesten die niet via Spotify te beluisteren is

In ruil voor het beperken van gratis streams, zou Spotify een gunstige deal met labels af kunnen sluiten. De dienst hoopt langlopende contracten af te kunnen sluiten en zo het vertrouwen van investeerders te winnen en uiteindelijk naar de beurs te kunnen. Momenteel bloedt Spotify cash. De muziekdienst boekte in 2015 een verlies van 184,5 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 165,1 miljoen.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe releases straks alleen voor Spotify Premium-gebruikers’
Sluiten