Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 maart 2017

Spotify Hi-Fi: Nieuwe lossless-variant in voorbereiding

Spotify wil zich met lossless Hi-Fi-streaming gaan onderscheiden van Apple Music, Deezer en andere concurrenten. Een nieuw premium-abonnement moet muziek met veel betere geluidskwaliteit aanbieden. De nieuwe variant is nog in voorbereiding.

Diverse gebruikers melden dat ze Spotify Hi-Fi al aangeboden kregen. Het lijkt om een test te gaan waarbij prijzen werden gehanteerd van $5, $7,50 of $10 bovenop het bestaande premium-abonnement.

Voor de enthousiaste muziekliefhebber

Spotify liet verschillende gebruikers een verschillend aanbod zien. Naast lossless audio van CD-kwaliteit, omvat het aanbod dat enkele gebruikers kregen ook toegang tot pre-sale conerttickets en korting op vinyl. De streamingdienst lijkt zich hiermee op de enthousiaste muziekliefhebber te richten, die meer wil dan alleen streamen.

Het lijkt om een test te gaan waarbij verschillende gebruikers een verschillend aanbod zien.

Of en wanneer het abonnement komt, is niet duidelijk. Spotify zegt op Twitter en zijn eigen support-forum vooralsnog niets aan te kondigen hebben.

MP3 vs. AAC vs. FLAC
Bijna alle streamingdiensten comprimeren de audio. Zo worden bestanden kleiner en starten streams sneller. Dit gaat echter wel ten koste van de kwaliteit, want compressie poogt details die het menselijk gehoor niet waarneemt weg te laten. Over het algemeen geldt: hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit. De gebruikte codecs (AAC, MP3, OGG) verschillen ook. Zo kan een 256 kbps AAC-bestand beter klinken dan een 320 kbps MP3.

Wat gebruiken verschillende diensten ook alweer?

  • Apple Music: 256 kbps AAC (gecomprimeerd)
  • Spotify: 320 kbps OGG (gecomprimeerd)
  • Deezer: 320 kbps MP3 (gecomprimeerd)
  • Deezer Elite: 1411 kpbs FLAC (ongecomprimeerd / lossless)
  • Tidal: 1411 kpbs FLAC (ongecomprimeerd / lossless)

Hoor jij het verschil? Hier kun je een blinde test doen.

Reageer op artikel:
Spotify Hi-Fi: Nieuwe lossless-variant in voorbereiding
Sluiten