Spotify Hi-Fi: Nieuwe lossless-variant in voorbereiding

11 reacties

Spotify wil zich met lossless Hi-Fi-streaming gaan onderscheiden van Apple Music, Deezer en andere concurrenten. Een nieuw premium-abonnement moet muziek met veel betere geluidskwaliteit aanbieden. De nieuwe variant is nog in voorbereiding.

Diverse gebruikers melden dat ze Spotify Hi-Fi al aangeboden kregen. Het lijkt om een test te gaan waarbij prijzen werden gehanteerd van $5, $7,50 of $10 bovenop het bestaande premium-abonnement.

Voor de enthousiaste muziekliefhebber

Spotify liet verschillende gebruikers een verschillend aanbod zien. Naast lossless audio van CD-kwaliteit, omvat het aanbod dat enkele gebruikers kregen ook toegang tot pre-sale conerttickets en korting op vinyl. De streamingdienst lijkt zich hiermee op de enthousiaste muziekliefhebber te richten, die meer wil dan alleen streamen.

spotify-hifi-001
Het lijkt om een test te gaan waarbij verschillende gebruikers een verschillend aanbod zien.

Of en wanneer het abonnement komt, is niet duidelijk. Spotify zegt op Twitter en zijn eigen support-forum vooralsnog niets aan te kondigen hebben.

MP3 vs. AAC vs. FLAC
Bijna alle streamingdiensten comprimeren de audio. Zo worden bestanden kleiner en starten streams sneller. Dit gaat echter wel ten koste van de kwaliteit, want compressie poogt details die het menselijk gehoor niet waarneemt weg te laten. Over het algemeen geldt: hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit. De gebruikte codecs (AAC, MP3, OGG) verschillen ook. Zo kan een 256 kbps AAC-bestand beter klinken dan een 320 kbps MP3.

Wat gebruiken verschillende diensten ook alweer?

 • Apple Music: 256 kbps AAC (gecomprimeerd)
 • Spotify: 320 kbps OGG (gecomprimeerd)
 • Deezer: 320 kbps MP3 (gecomprimeerd)
 • Deezer Elite: 1411 kpbs FLAC (ongecomprimeerd / lossless)
 • Tidal: 1411 kpbs FLAC (ongecomprimeerd / lossless)

Hoor jij het verschil? Hier kun je een blinde test doen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Dat is mooi. Hopelijk krijgen KPN abonnees dat dan ook aangezien het gratis bij mijn abo zit.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Top! Nu Apple snel volgen anders stap ik over.

 • Profielfoto
  serum

  Ik heb nu een premium spotify abo en ben analytisch op geluidsweergave. Moet zeggen dat de kwaliteit in sommige van spotify soms echt bagger is. Bepaalde (vaak moderne muziek) klinkt nota-bene beter vanaf youtube dan vanaf het premium spotify abonnement. Ik kan leven met ‘echte’ 320kbps, maar niet met 128kpbs. Je hoort het overduidelijk. Met name bij vrouwenstemmen pik je het er vrij vlot uit.

  Ik gebruik onder andere Dido, safe trip home als referentie voor een afstelling van een bron of het instellen van de rip instellingen van een cd. Haar stem is puur opgenomen en met deze muziek kan je eenvoudig bepalen wat het meest natuurlijk klinkt.

 • Profielfoto
  Eddie Griepsma

  Deezer heeft, in tegenstelling tot wat gesteld is in dit artikel, wel degelijk een zg lossless variant: deezer elite. Kosten, als je bereid bent een jaar vooruit te betalen, minder dan een tientje per maand. Ik heb zowel spotify als deezer geprobeerd en kan uit eigen ervaring zeggen dar deezer elite ver uit de beste is!!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Deezer heeft, in tegenstelling tot wat gesteld is in dit artikel, wel degelijk een zg lossless variant: deezer elite.

  Deze staat ook opgenomen in het overzicht onderaan het artikel.

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik zou het kopen! Eindelijk weer echt genieten van muziek. Ik heb een maandje Tidal geprobeerd en dat klonk echt super mooi!

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Veel voorkomend misverstand is natuurlijk wel dat lossless beter is dan gecomprimeerde audio. Zowel lossless als lossy zijn beide gecomprimeerde audio formaten. Een tweede misverstand is dan lossless altijd beter is dan lossy. Lossless wil niets anders zeggen dat voor en na de compressie het gelijk is en zegt niets over de kwaliteit. Lossy wil zeggen dat na elke compressie telkens een kwaliteit verloren gaat. Dat wil niet zeggen dat na 1e hands hoge kwaliteit compressie uit een hoge kwaliteit PCM code meteen de lossy compressie slechter is dan een lage lossless compressie.

 • Profielfoto
  Eddie Griepsma

  Met excuses. Staat idd onderaan het artikel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ben sinds kort Spotify gebruiker en ik moet zeggen ik vind het geweldig stoer hoe dit soort systemen werken.(y)

 • Profielfoto
  mcboqeys

  Een heel tevreden Tidal gebruiker hier, highres en een hele mooie catalogus.

 • Profielfoto
  sjonnie

  Als de bron hetzelfde is is de kwaliteit van lossless natuurlijk altijd hoger dan lossy. Ik hoor het verschil heel duidelijk als ik via mijn audio installatie afspeel en hoop dan ook dat Apple snel volgt.