Smartify, de Shazam voor kunstliefhebbers

8 reacties

Smartify is een mooie iOS-applicatie voor liefhebbers van kunst, met de allure van Shazam. De app gebruikt visuele herkenning om kunstwerken te identificeren en een grote hoeveelheid achtergrondinformatie over het werk te tonen.

Nadat een werk herkend is, kun je aan het je eigen digitale collectie toevoegen. Een bezoek aan een museum is niet nodig om te app te gebruiken, het werkt ook met prints in boeken of op kaarten.

Start in Amsterdam, Parijs, Londen en New York

Tijdens de lancering werkt de app in een beperkt aantal musea. Het Louvre in Parijs, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Metropolitan Museum of Art (MUMA) in New York en de Wallace Collection in Londen. Smartify prijst zichzelf vooral aan als modern alternatief voor de audiotour of de kleine bordjes met informatie waarbij het vaak druk is.
Smartify 001
Musea en galeries kunnen zichzelf aanmelden als partner en hun collectie voor de app toegankelijk maken. Zij krijgen in ruil daarvoor toegang tot (geanonimiseerde) demografische informatie van gebruikers van de app en de werken die geraadpleegd zijn. Het is ook mogelijk om de app anoniem te gebruiken, het aanmaken van een account is niet verplicht.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  Aardig idee, maar het hangt erg van het aantal ingeschreven musea af. Misschien dat in de toekomst galeries, per stad, ook gaan deelnemen. Voorlopig is het aantal deelnemers karig. Behalve de bovengenoemde musea:
  • National Portrait Gallery Rooms 20 & 4 in London
  • Cartoon Museum in London
  • Roy Lichtenstein’s Whaam! at Tate Modern London
  • Laguna Art Museum in Los Angeles
  • Sluice Art Fair in New York

 • Profielfoto
  Sparbird

  MUMA? is dat niet ‘The Met’ en MoMA voor het Museum of Modern Art?

 • Profielfoto
  Shmoo

  De naam van de app is zeker ook door kunstenaars bedacht. lol

  Artify, Abstractify of Kwastify was zeker niet hip genoeg.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Google Images en talloze anderen doen toch net hetzelfde. Alleen minder mooi verpakt.

 • Profielfoto
  sedikit

  De naam van de app is zeker ook door kunstenaars bedacht. lol

  Artify, Abstractify of Kwastify was zeker niet hip genoeg.

  Ach arme..Ik zat erop te wachten. Zodra er een topic is wat ook maar enigszins iets te maken heeft met kunst, en verdomd daar is onze lolbroek weer. Je aversie, desinteresse en onkunde betreffende kunst begint op te vallen Shmoo.:lol:

 • Profielfoto
  1973

  3…2…1… En je kon er op wachten. Weer iemand die de ironie van Shmoo niet begrijpt. En hapt en krabt.

 • Profielfoto
  sedikit

  @1973, je verwart toch niet die open-deur aanduidingen als “Abstractify” en “Kwastify” als ironie?! Ironie verondersteld enige kennis van zaken en is iets totaal anders dan voor de hand liggende lolbroekerij. Verder zal het mij een rotzorg zijn wat Shmoo op het gebied van kunst en humor heeft te delibereren. Alleen wilde ik even kwijt dat het me opviel dat hij zich zo in de kaart laat kijken.

 • Profielfoto
  leovanh

  Leuke app, ik bezoek veel musea en zie de potentie van de app. Ik verwacht dat dit best een vlucht kan nemen omdat musea ook volop bezig zijn met innovaties in inrichting, informatievoorziening en verwerken van publieksstromen.