Samsung kondigt Siri-concurrent Bixby aan

2 reacties

Siri heeft er een concurrent bij. Samsung heeft de nieuwe virtuele assistent Bixby aangekondigd. Dit is een door­ont­wikkeling van Viv, de virtuele assistent van het bedrijfje dat Siri maakte voordat Apple dit in 2010 kocht. Viv werd weer door Samsung gekocht.

Bixby komt als eerst naar de Galaxy S8, die eind maart gepresenteerd wordt, en heeft daar een eigen knop aan de zijkant. De assistent moet niet alleen naar smartphones, maar ook andere Samsung-apparaten komen.

Alle apps en context

Volgens Samsung kan zijn nieuwe assistent in alle apps ge├»ntegreerd worden en ook alle functies die apps hebben via spraak­commando’s uitvoeren. Ontwikkelaars dienen hiervoor een Bixby SDK in te bouwen en Samsung zal met een aantal meegeleverde apps het voorbeeld geven.

Bixby zou zich tevens bewust zijn van context en daardoor commando’s van gebruikers beter kunnen interpreteren, zelfs als de assistent de gebruiker niet helemaal kan verstaan. Naast smartphones, moet Bixby ook naar andere apparaten zoals televisies, koelkasten en ovens komen. In theorie ontstaat zo een aantrekkelijk ecosysteem waarbij alles met elkaar verbonden is en je aan je Galaxy-smartphone kunt vragen hoe lang het nog duurt voordat de oven klaar is.

[Samsung heeft nog geen screenshots of demo van Bixby vrijgegeven. Onderstaande video toont Viv, de assistent waar Bixby op gebaseerd is]

Google en beperkingen

Een nieuwe assistent lanceren is niet gemakkelijk. Samsung gebruikt het door Google gemaakte Android en heeft daarom de verplichting een aantal Google-apps mee te leveren, maar het is niet waarschijnlijk dat Google zijn apps zal voorzien van ondersteuning voor Bixby. Binnen Google-apps blijft de Google Assistant antwoorden.

De assistent spreekt in eerste instantie alleen Koreaans en Engels, later volgt Spaans en Chinees. Siri heeft een grotere talenknobbel en spreekt ruim 30 talen. Het is niet bekend of Samsung zijn oude S-Voice helemaal uitfaseerd, of dat de Galaxy S8 de eerste telefoon met drie ingebouwde assistenten zou zijn: Google Now/Assistant, Bixby en S-Voice. Die twijfelachtige eer laat Samsung hopelijk aan zich voorbij gaan.