Dit is ’s werelds kleinste Bluetooth-chip

7 reacties

Goed kijken. Hij is slechts 5mm2 groot, ongeveer een derde van een rijstkorrel. De kleinste Bluetooth-chip ter wereld is ontwikkeld en gepresenteerd door de Swatch Group. Nick Hayek, hoofd van Swatch, legt de kleine chip op de afbeelding hiernaast op zijn vingertop.

Het is niet alleen de kleinste Bluetooth-chip, maar ook een efficiënte en snelle. De chip ondersteunt Bluetooth 5, waarvan de specificaties in december vorig jaar werden geformaliseerd. Het biedt meer bereik en snelheid.

Swiss Made

Zo’n microchip past perfect in Internet of Things-apparaten, maar natuurlijk ook in horloges, waar je Swatch ongetwijfeld van kent. De fabrikant is samen met het Zwitserse Centrum voor elektronica en microtechnologie begonnen met een eigen ecosysteem voor hardware en software, inclusief een eigen OS. Onder het stempel “Swiss Made” moet de Zwitserse industrie een antwoord geven op onder andere de Apple Watch.

swatch-bluetooth-chip-001
De Bluetooth-chip van Swatch van dichtbij – Klik/tap voor groter.

In welk apparaat de Bluetooth-chip zijn debuut zal maken, is vooralsnog onduidelijk. De specificaties voor Bluetooth 5 staan vast en nieuwe apparaten kunnen hiermee uitgerust worden. Wel duidelijk is dat het Zwitserse concern de spierballen van zijn technologie-afdeling toont. Swatch probeert zich al langer te diversifiëren door onder andere batterijen voor elektrische auto’s te ontwikkelen. Wellicht zit er binnenkort in een stuk meer apparaten een stukje “Swiss Made” technologie. (Bron: Swatch)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  hansman

  Nu nog zo’n kleine batterij, beide laten implanteren in de kiezen en we zijn klaar voor de toekomst. Waar laten we het toetsenbordje?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Waren de huidige BT chips dan zo verschrikkelijk en onhandelbaar groot? Er zit toch ook BT in de iPhone, Apple Watch en AirPods zonder dat je het op een steekwagentje mee hoeft te slepen?

 • Profielfoto
  Rickje
 • Profielfoto
  Fietsbel

  Er wordt 0,5 mm2 bedoeld, zo re zien

 • Profielfoto
  iquik

  5 mm2 is best mogelijk. Dat is namelijk 2,2 bij 2,2 mm. Als je het aantal lijnen op de vinger telt komt dat aardig in de buurt.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Hoe snel gaat deze dan want een update op de Apple Watch duurt nu uren?

 • Profielfoto
  Nummer 53

  @Spinozo, dat heeft niets met de Bluetoothmodem te maken.