Parallels Desktop ook in de Mac App Store

17 reacties

Parallels heeft een lite-versie van Parallels Desktop in de Mac App Store geplaatst. Er zijn geen kosten om virtuele machines met Linux of macOS te gebruiken. Alleen voor virtuele machines met Windows als besturings­systeem moet betaald worden.

Deze optie is verkrijgbaar als in-app-aankoop en kost € 59,99 per jaar. Virtualisatie­software is vrij zeldzaam in de Mac App Store. Dat is het gevolg van door Apple opgelegde beperkingen.

Vorig jaar zei Nikolay Dobrovolskiy, de maker van Parallels Desktop, in een interview het volgende: “De Mac App Store is iets wat ons erg interesseert. We willen zijn waar mensen ons kunnen vinden. De Mac App Store heeft echter technische beperkingen als gevolg van de manier waarop Apple werkt. Dit zou een aantal essentiële kenmerken van Parallels veranderen.”

Schermafbeelding 2017-03-06 om 12.30.18
Klik/tap voor groter.

Virtualisatiesoftware werkt met een zogenaamde hypervisor. Dit is een platform dat meerdere besturingssystemen op hetzelfde moment op dezelfde fysieke machine kan laten werken. Het type hypervisor dat software zoals Parallels Desktop gebruikt, nestelt zich diep in het systeem en zou met de beperkingen van de Mac App Store niet mogelijk zijn.

Sinds OS X 10.10 levert Apple een eigen hypervisor mee en die kan wél vanuit de Mac App Store gebruikt worden. Hoewel de fabrikant het nergens expliciet zegt, zijn we er zeker van dat Parallels Desktop Lite deze hypervisor gebruikt. De lite-versie heeft dan ook een aantal beperkingen. Zo is het niet mogelijk om de coherence-modus, die macOS en applicaties uit de virtuele machine naadloos integreert, te gebruiken en wordt ook geen gratis te proberen antivirussoftware meegeleverd. Dat laatste zullen echter weinig mensen missen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ik Parallels lite installeer krijg ik alleen de keus tussen Windows (betaald), of Linux (gratis). Virtueel macOS of OS X installeren zit daar niet bij.

 • Profielfoto
  HJ

  Ik gebruik Wine en Winebottles om Windows programma’s op een mac te laten werken.

  PlayOnMac maakt ook gebruik van Wine, maar heeft al werkende programma’s klaar staan.

  https://www.playonmac.com/en/

  2cts

 • Profielfoto
  Erik Stam

  @KarelWillem, Eerst kiezen voor de gratis (linux-only) versie en dan bij het opstarten kiezen voor “Install Windows or another OS from a DVD or image file”.

 • Profielfoto
  veenbeest

  Iemand wel eens gespeeld met de Veertu VM manager die ook gebruik maakt van de Mac OS X hypervisor?

 • Profielfoto
  bcgraaf

  @veenbeest: zelf gebruik ik veertu en ben er tevreden mee. Maar ik gebruik het niet dagelijks

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @KarelWillem, Eerst kiezen voor de gratis (linux-only) versie en dan bij het opstarten kiezen voor “Install Windows or another OS from a DVD or image file”.

  .
  Natuurlijk. Dat was hem. .:)

 • Profielfoto
  NapO

  parallels was top…nu gaat t vanzelf naar de klote.
  ik ben overgestapt naar vmware fusion.

  onzinstoregelul bij de appstore…als de kwaliteit van de applicaties achteruit gaat streef je het doel voorbij volgens mij…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wanhopige actie. Dit toont wel aan hoe ver dit soort bedrijven in de problemen zitten en schreeuwen om aandacht/gebruikers. Het is niet dat niemand weet wie zij zijn, als je het over dit type software hebt dan komen zij natuurlijk altijd wel bij de top 2 terecht.

  Elke serieuze app die meer dan 20,- kost heeft de afgelopen jaren de Mac App Store bewust verlaten en zij komen er juist in. Dat is de omgekeerde wereld. Dan moet je wel echt in de problemen zitten.

 • Profielfoto
  Elduderino

  parallels was top…nu gaat t vanzelf naar de klote.
  ik ben overgestapt naar vmware fusion.

  onzinstoregelul bij de appstore…als de kwaliteit van de applicaties achteruit gaat streef je het doel voorbij volgens mij…

  Alleen maar om de App store? Je kan nog altijd de gewone versie krijgen er gaat dus helemaal niks naar de klote. Het is begrijpelijk dat een bedrijf graag de AppStore wil gebruiken, ze bereiken daarmee een stuk groter publiek.
  Welke beter is VMWare of Parallels laat ik maar in het midden. Maar als we over kwaliteit beginnen, dan is er ook ook nog heel wat aan te merken op Fusion.

 • Profielfoto
  koen

  Zit Linux er al bij, of moet je dat zelf nog ergens downloaden?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De download-knoppen voor diverse distributies worden in het scherm weergegeven (zoals dat al langer zo is in Parallels).

 • Profielfoto
  koen

  Als ik Parallels al eens eerder had gebruikt had ik dat natuurlijk geweten, en hier niet gevraagd. :|

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb parallels geïnstalleerd
  Ik had verwacht, dat ik eenvoudig een Linux.iso file kon importeren

  T.o van Virtual Box, is het ondanks dat het gratis is een prima app.
  Je kunt gewoon informatie uitwisselen tussen de Virtual machine en de Mac omgeving. Dit is een pre t.o. van Virtual box

  Ubuntu draait prima in parralels, alleen ik kan geen scherm reselutie instellen
  Morgen eens LinuxMint installeren

  Ik begrijp niet waarom velen op dit forum, zich als terpentine zijkers gedragen. Een gegeven paard moet je niet in de mond kijken

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Klinkt vrij zinloos om een gemankeerde/gelimiteerde versie te installeren als het echte werk wil, maar goed misschien zie ik het te simpel. ‘Voor gratis’ heb je volgens mij ook nog altijd vitualbox. Bij Parallels weten ze volgens mij niet goed hoe ze verder moeten met de ontwikkeling: dat zag je aan versie 12 die eigenlijk niets nieuws bracht (voor mij dan). Het pakket is gewoon goed, degelijk en ‘af’. Daar kun je je ontwikkelaars en support (die erg goed is) niet van betalen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ik Parallels al eens eerder had gebruikt had ik dat natuurlijk geweten, en hier niet gevraagd. :|

  .
  Daarom geef ik je antwoord.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Klinkt vrij zinloos om een gemankeerde/gelimiteerde versie te installeren als het echte werk wil, maar goed misschien zie ik het te simpel. ‘Voor gratis’ heb je volgens mij ook nog altijd vitualbox. Bij Parallels weten ze volgens mij niet goed hoe ze verder moeten met de ontwikkeling: dat zag je aan versie 12 die eigenlijk niets nieuws bracht (voor mij dan). Het pakket is gewoon goed, degelijk en ‘af’. Daar kun je je ontwikkelaars en support (die erg goed is) niet van betalen

  Ik denk dat de AppStore versie prima voldoet voor wat huis tuin en keuken gebruikers.
  Het is inderdaad alsof ze niet echt meer weten wat ze toe moeten voegen, en komen vervolgens met nutteloze zaken als Parallel tools. VMWare is volgens mij wat dat betreft ook de weg kwijt en heeft misschien wel nog minder aan de update gedaan. Alles is die update wel gratis geweest voor gebruikers van de eerdere versie. (Men kon er ook nog moeilijk geld voor gaan vragen). Dus ik ben benieuwd wat ze dit jaar doen… het wordt saai denk ik.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ge-wel-dig, weer een abonnement om functionaliteit te gebruiken. Hopeloze actie en alleen interessant voor de groot verbruikers.