Nieuwe opties voor herinstallatie in macOS 10.12.4

Door: Raymon Mens - 7 reacties

In macOS 10.12.4 heeft Apple de macOS Recovery-functie uitgebreid. Deze kun je gebruiken voor het opnieuw installeren van je Mac voordat je deze verkoopt of om een keer een frisse start met een schone installatie van macOS te maken.

Naast het opnieuw installeren van het bestaande besturingssysteem en de meest nieuwe versie via internet recovery, is het nu ook mogelijk om de macOS-versie die bij je Mac geleverd werd terug te zetten.

De opties hebben ieder hun eigen toetsencombinatie die direct na het opstarten van de Mac ingedrukt moeten worden, totdat de Recovery-modus verschijnt.

1) Dezelfde macOS-versie herinstalleren

De combinatie Command-R zal dezelfde versie van macOS die op je Mac aanwezig was herinstalleren, zonder up- of downgrade. Deze functie was altijd al aanwezig. Let op: indien je OS X El Capitan of eerder gebruikt, moet je de tweede optie gebruiken om er zeker van te zijn dat je Apple ID niet meer aan je Mac gekoppeld is.

2) Nieuwste versie installeren

De combinatie Option-Command-R zal de nieuwste macOS-verise die compatibel is met de machine installeren. Deze wordt via het internet worden gedownload. Voorheen installeerde deze ‘internet recovery’ modus de macOS-versie waar je Mac oorspronkelijk mee geleverd werd.

3) Installeer het oorspronkelijke OS

De combinatie Shift-Option-Command-R is nieuw in macOS Sierra 10.12.4. Deze zal de macOS-versie waar je Mac oorspronkelijk mee geleverd werd installeren. Indien deze niet meer beschikbaar is, zal de oudste versie die wel beschikbaar is gebruikt worden.

macos-sierra-recovery-mode-reinstall
Klik/tap voor groter.

Let wel op dat het opnieuw installeren van macOS met deze drie opties je harde schijf niet wist, maar slechts een macOS-versie over je bestaande installatie zet. De harde schijf wissen dient voor herinstallatie via het schijfhulpprogramma te gebeuren. (bron: 1, 2)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Als ik dit schermpje zie dan denk ik altijd. Zouden ze dat niet eens een likje verf kunnen geven en deze opties een beetje duidelijker (naast elkaar) plaatsen. Dit heeft nog steeds zo’n OS X Leopard feeling.

  Volgens mij is dit ook helemaal niet zo duidelijk voor de meeste mensen. Als je ze netjes naast elkaar zet en het hele scherm gebruikt dan kun je veel meer gerelateerde informatie onder de opties kwijt zodat mensen veel betere keuzes kunnen maken.

 • Profielfoto
  steveb

  Nog 1 mogelijkheid te weinig
  Cmd + shift + cijfer van het gewenste os
  Mijn mac pro 1.1 mag gerust een paar os updates terug keren.
  Museum os

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik mis vooral de optie wanneer je een computer op deze manier opstart “Hallo daar, ik heb in iCloud een backup gevonden voor Mac [type] wil je deze installeren?” Sure, dat is lachen. Dan ga ik even koffie drinken en tussen mijn tenen friemelen.

  Zo werkt dat toch ook op je iPhone en iPad en dat maakt ook geen 80GB backups van je devices in iCloud alleen omdat het kan. Wij leven met de Mac in een wereld waar we graag backuppen om het backuppen. Elk bestandje bewaren we het liefst 6 keer incl. macOS systeembestanden. Dat gaat helemaal nergens meer over in een tijd waar iedereen gewoon toegang heeft tot internet en je macOS heel simpel opnieuw kunt downloaden – vers uit de Mac App Store.

  Dit gaat zeer zeker komen tijdens de WWDC dit jaar. Dat hele Time Machine gebeuren dat gaat straks een standalone app worden die je apart van macOS zal moeten gaan downloaden en gebruiken wil ja daar nog mee gaan spelen.

  – Make the Mac great again! Shmoo for President! ✊

 • Profielfoto
  Afroman

  Wauw nieuwe functies die erbij komen. Dat is best cool voor Apple-normen.

 • Profielfoto
  donut

  Ik begrijp een nieuwe data structuur voor Mail
  bij sommigen : problemen met users and groups
  bij sommigen het unix command ‘sudo’ werkt niet meer zoals ervoor.
  bij sommigen veroorzaakt het jeuk tussen de tenen

  PS

  De combinatie Option-Command-R zal de nieuwste macOS-verise die

  ja veel nieuws in 10.12.4 ;ook een nieuwe spelling checker- typisch Apple
  altijd wat te doen! ( of is dat Hornbach?)

 • Profielfoto
  knekkie

  Dit was toch zogenaamd niet nodig op een Mac?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Dat gaat helemaal nergens meer over in een tijd waar iedereen gewoon toegang heeft tot internet

  Gelukkig kijken ze dan bij Apple toch iets verder dan jouw neus lang is. Wij zijn ondertussen verwend met broadband internet, maar dat is lang niet overal zo!