Mazda: CarPlay met terugwerkende kracht

10 reacties

Als een van de laatste auto­fabrikanten heeft Mazda zijn plannen voor de integratie van Apple CarPlay concreet gemaakt. De eerste modellen met integratie voor iOS-apparaten zijn binnenkort beschikbaar en oudere auto’s krijgen CarPlay met terugwerkende kracht.

De Japanse fabrikant zei tijdens de presentatie van de nieuwe CX-5 (2017) CarPlay breed te gaan uitrollen. Niet alleen als optie bij de CX-5, maar bij een groot aantal voertuigen die sinds 2014 zijn geleverd.

Mazda Connect

Alle auto’s die uitgerust zijn met het Mazda Connect-systeem komen in de loop van het jaar in aanmerking voor een CarPlay-update. Een woordvoerder van Mazda zegt tegen de Amerikaanse site Cars.com dat er in uitzonderlijke gevallen slechts een kleine hardwarematige upgrade nodig zal zijn. De eerste auto die met Mazda Connect geleverd werd, was de Mazda3 uit 2014.

carplay-16x9
Klik/tap voor groter.

Toyota als laatste weigeraar

Mazda is sinds de lancering van CarPlay in 2014 partner van Apple, maar heeft er lang over gedaan om de uitrol van het systeem te beginnen. Naast CarPlay krijgen de voertuigen overigens ook de beschikking over Android Auto. De meeste fabrikanten combineren de systemen van Apple en Google.

Met Mazda aan boord, is Toyota de enige fabrikant die pertinent weigert CarPlay of Android Auto aan te bieden. De fabrikant blijft vertrouwen op zijn eigen Entune-systeem. CarPlay is inmiddels in meer dan 100 automodellen verkrijgbaar, vaak als betaalde upgrade van het entertainment­systeem. Apple houdt op zijn website een lijst bij met compatibele voertuigen. Vreemd genoeg is de Nederlandse versie verwijderd, maar de Duitse lijst werkt en is een goede graadmeter voor Europa.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Appelschil

  En dus ook geen nieuwe Lexus-modellen met CarPlay. Jammer.:(

 • Profielfoto
  maconly

  Alfa Giullia gereden maar niet gekocht vanwege geen carplay.

 • Profielfoto
  Joid

  Renault staat ook niet op die lijst.

 • Profielfoto
  steveb

  100 modellen met CarPlay
  Dat is echt niets
  Sommige merken hebben meer dan 15 modellen
  En er zijn meet dan 80 merken.
  Aan dit thempo zijn we eind van de eeuw met moeite in de helft van alle auto’s met deze mogelijkgeden

 • Profielfoto
  spacefreek

  De eerste auto die met Mazda Connect geleverd werd, was de Mazda3 uit 2014.

  Heel mooi dat dit met terugwerkende kracht wordt gedaan door Mazda, niet verwacht dat mijn auto hier nog voor in aanmerking zou komen.

 • Profielfoto
  Triumph

  Ha, zelfs mijn Opel Karl heeft Apple Carplay Alleen jammer dat je als je de CarPlay functies wilt gebruiken hem bedraad moet aansluiten op je iPhone.

 • Profielfoto
  knekkie

  Volgens mij gaat het niet zo vlotjes met de overname van CarPlay

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Het is nu bijna augustus.
  Weet iemand wanneer CarPlay voor Mazda beschikbaar komt?

 • Profielfoto
  mazda G-TM

  Nu alweer begin September. net Mazda Nederland gebeld, zij wisten nog niets maar aan het praten merkten ik wel dat het er wel aankomt, Ze hebben blijkbaar gewoon nog niet een datum. Maar ik hoop toch wel dit jaar nog…:smile:

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Mazda nu ook met Apple CarPlay

  https://www.mazda.nl/nieuws/algemeen-nieuws/mazda-nu-ook-met-apple-carplay/

  Maar die prijs…..

  Vanaf 6 augustus a.s. is Apple CarPlay, inclusief hard- en software, beschikbaar voor zowel nieuwe als bestaande Mazda’s die zijn uitgerust met MZD Connect, voor een prijs van € 349,-.