Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 maart 2017

Mazda: CarPlay met terugwerkende kracht

Als een van de laatste auto­fabrikanten heeft Mazda zijn plannen voor de integratie van Apple CarPlay concreet gemaakt. De eerste modellen met integratie voor iOS-apparaten zijn binnenkort beschikbaar en oudere auto’s krijgen CarPlay met terugwerkende kracht.

De Japanse fabrikant zei tijdens de presentatie van de nieuwe CX-5 (2017) CarPlay breed te gaan uitrollen. Niet alleen als optie bij de CX-5, maar bij een groot aantal voertuigen die sinds 2014 zijn geleverd.

Mazda Connect

Alle auto’s die uitgerust zijn met het Mazda Connect-systeem komen in de loop van het jaar in aanmerking voor een CarPlay-update. Een woordvoerder van Mazda zegt tegen de Amerikaanse site Cars.com dat er in uitzonderlijke gevallen slechts een kleine hardwarematige upgrade nodig zal zijn. De eerste auto die met Mazda Connect geleverd werd, was de Mazda3 uit 2014.

Klik/tap voor groter.

Toyota als laatste weigeraar

Mazda is sinds de lancering van CarPlay in 2014 partner van Apple, maar heeft er lang over gedaan om de uitrol van het systeem te beginnen. Naast CarPlay krijgen de voertuigen overigens ook de beschikking over Android Auto. De meeste fabrikanten combineren de systemen van Apple en Google.

Met Mazda aan boord, is Toyota de enige fabrikant die pertinent weigert CarPlay of Android Auto aan te bieden. De fabrikant blijft vertrouwen op zijn eigen Entune-systeem. CarPlay is inmiddels in meer dan 100 automodellen verkrijgbaar, vaak als betaalde upgrade van het entertainment­systeem. Apple houdt op zijn website een lijst bij met compatibele voertuigen. Vreemd genoeg is de Nederlandse versie verwijderd, maar de Duitse lijst werkt en is een goede graadmeter voor Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mazda: CarPlay met terugwerkende kracht
Sluiten