De markt voor pro-desktops groeit

24 reacties

Dat de markt voor PC’s stagneert staat wel vast, maar dit is niet in alle segmenten het geval. Voornamelijk high-end machines -vaak pro-desktops of workstations genoemd- laten volgens technisch researchbureau Jon Peddie een grote stijging zien.

Volgens de meest actuele cijfers groeide het aantal high-end workstations dat verkocht werd met 20% vergeleken met een jaar eerder. HP en Dell zijn heer en meester en ook Lenovo doet het goed in deze markt.

Groei eenvoudig te verklaren

In het laatste kwartaal van 2016 werden wereldwijd 1,2 miljoen workstations verkocht. Het is geen grote markt, maar wel een groeiende markt. Volgens Jon Peddie Research is de groei van 20% een record dat sinds 2010 niet meer voor is gekomen. HP bedient 38% van de markt en Dell leverde 35% van de workstations in Q4-2016. Lenovo en Fujitsu volgen met respectievelijk 14% en 2%, terwijl Apple samen met andere merken de kruimels mag verdelen.

pro desktops apple
Vier generaties Mac Pro (klik/tap voor groter).

De verklaring is vrij simpel: er komen steeds meer professionals die veel processorkracht of grafische power nodig hebben. Denk aan analisten die werken met big data, ontwikkelaars die steeds meer virtuele machines draaien in omgevingen als Docker, maar ook een toenemend aantal video-professionals, die via YouTube hun brood verdienen.

Onlangs zei de invloedrijke YouTuber MKBHD (Marques Brownlee) nog al zijn videowerk op een Mac Pro te doen omdat de performance met Final Cut Pro, dat alle CPU- en GPU-cores kan gebruiken, nog steeds ongeëvenaard is.

Of we Apple ooit als sterkte speler terug zullen zien in de markt voor workstations is alles behalve zeker. De Mac Pro is sinds 2013 niet meer vernieuwd, maar wordt nog wel voor de hoofdprijs verkocht. Tim Cook zei onlangs dat Apple weer meer voor professionals wil gaan doen, maar noemde geen specifieke producten.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Dat ziet iedereen in, behalve Apple.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  Laatste alinea
  “Sterkte speler”
  Is dat sterke of sterkste!

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik heb de MacPro 2.1 en die draait heerlijk op Yosemite! Ik ga m nooit wegdoen

 • Profielfoto
  steveb

  De mac pro?
  We kunnen alleen maar hopen. Maar er niet meer in geloven.
  Hij is al zo oud als de straat.
  Een high end toestel als dit moet minstens jaarlijks een upgrade krijgen om bij te benen.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Vier generaties Mac Pro

  Dat zijn drie Mac Pro’s en een Power Mac G5…;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is het niet gewoon een verschuiving van de markt/sector?

  Elke PC die tegenwoordig verkocht wordt is ook veel duurder dan voorheen omdat die hele instap/onderste laag van goedkopere PC’s bijna compleet verdwenen is richting de tablets en 2-in-1 touch devices. Kortom, alles zakt een niveautje waardoor het misschien lijkt dat er meer Pro machines verkocht worden omdat er meer in het hogere segment gekocht moet worden wil je nog een serieuze desktop computer aankopen maar eigenlijk zijn het gewoon bovengemiddelde ‘consumenten’ producten. Zoals de meeste Macs ook zijn.

 • Profielfoto
  Edwin

  Als Apple nu met een beest van een machine komt doen ze zo weer mee! De naam en faam hebben ze nog. Het wordt nu alleen wel tijd voor actie!
  En gezien het feit dat Tim Cook gezegd heeft meer voor de profesionals te gaan doen denk ik dat ze dat inmiddels zelf ook begrepen hebben.
  Nog even geduld a.u.b.!!!

 • Profielfoto
  Shmoo

  En gezien het feit dat Tim Cook gezegd heeft meer voor de profesionals te gaan doen denk ik dat ze dat inmiddels zelf ook begrepen hebben.

  .
  Dat was richting aandeelhouders en investeerders.

  Dat had net zo goed over een nieuwe iPad Pro kunnen gaan of betere tekensoftware op de iPad Pro of meer opties bij de MacBook Pro 2016 (meer RAM).
  Daar werd niet gezegd. Wij gaan ons richten op een extreem klein doelgroepje dat supercomputers nodig heeft die zo prijzig zijn dat je ze echt als investering moet gaan zien.
  Dan zouden die aandeelhouders denken en zeggen. Nou, wij hebben liever dat Apple zich meer richt op het maken van een extra iPhone voor doelgroepen die de hele dag met hun telefoon in de hand zitten. Wat dachten jullie van meer emoji’s, stickers, animated gifs, stories en social media/chat achtige diensten?
  Iets waar je nog een dollar kunt verdienen per transactie op veel grotere doelgroepen en waar je geen fabriek voor hoeft in te richten om ze/het te maken.

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Ik werk nog op een “oude” mac pro 5.1. Daar ben ik tevreden mee na de upgrade waar jezelf kunt aan knutselen ?.

  Komen ze met een nieuw model voor de Mac pro? Ik denk het niet en vindt het jammer ?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Elke PC die tegenwoordig verkocht wordt is ook veel duurder dan voorheen omdat die hele instap/onderste laag van goedkopere PC’s bijna compleet verdwenen is richting de tablets en 2-in-1 touch devices.

  In PC wereld koop je nog steeds een goede PC met beeldscherm en Windows licentie voor € 399,-. Er zijn nog steeds grote sectoren waar software gedraaid moet worden dat niet minder is dan een client geschreven in Java van een groot database netwerk. En dan hebben we het inderdaad over instapmachines die iemand thuis prima kan gebruiken voor bezoeken van websites, mailen, spreadsheets en documents. Kortom voor bedrijven als Dell is de instapmarkt nog steeds ontzettend groot omdat het zowel privé als zakelijk zeer interessant is.

 • Profielfoto
  donut

  Als Apple met een nieuwe mac pro komt die er toe doet dan zou het een flexibele machine moeten zijn waar je zelf nog je eigen machine van kan maken…
  dwz.

  Vooral: Keuze voor meerdere typen grafische kaarten en zeer goede drivers daarbij.
  (en makkelijke upgrades van geheugen en intern geheugen, wifi kaart etc…)

  De GPU; Hierin is Apple altijd zwak geweest- de kaart die er nu inzit werkt prima met FinalCutPro-X, maar voor de rest wordt er niet aan gewerkt aan goede ondersteuning van programma’s van derden.
  Gevolg is dat Apple terrein verliest, of gewoon in het geheel niet meedoet.
  De GPU wordt als maar belangrijker voor – virtualisatie, games, augmented reality..
  Hé daar was Tim Cook toch van overtuigd dat het zeer belangrijk wordt????

 • Profielfoto
  ozzie X

  Nummer 53: het feit dat een prominente Youtuber zegt dat FCPX op de nMP ongeevenaard is, zegt mij niet zoveel. De Mac Pro hardware van Apple is serieus verouderd en je betaalt er nog steeds de volle mep voor. Veelzeggend dat Oculus VR de Apple hardware niet krachtig genoeg vond om hiervoor te ontwikkelen.

  Bovendien er is meer high end dan alleen video in de promarkt. Voor 3D ga je deze Apple machines dus echt niet kopen, zeker niet als de GPU-keuze beperkt is tot AMD. Een nieuwe MacPro met Thunderbolt 3 opent natuurlijk wegen naar externe GPU’s en daarmee meer keuzevrijheid.

  Het is mij nog steeds niet duidelijk wat het voordeel is geweest van deze dustbin-machine tov een uitbreidbare desktop. Als Apple gewoon het bestaande ontwerp had aangehouden met al zijn uitbreidingsopties was iedereen in het pro-kamp tevreden geweest en waren er niet zoveel weglopers geweest. In de 3D-wereld zijn er echt heeel veel weggelopen en of die nog terugkeren is zeer te betwijfelen.

  En het ontwerp van die oude MacPro is bovendien van een tijdloze schoonheid.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple is nooit de standaard geweest voor videobewerking en al helemaal niet voor 3D-ontwerp. En de Pro is zodanig verouderd dat je het geen high-end meer kunt noemen. En dat zo’n oud ding nog steeds efficienter zou zijn dan de highest-end Windows-apparaten is echt de grootst mogelijke flauwekul. Ik ervaar dagelijks het tegendeel.

 • Profielfoto
  xray

  Wacht even. In de open systemen voor editen was de Mac absoluut de standaard. Ook omdat de uitwisseling met de audio department Protools / en de grafische department Photoshop/animatie/visualizing gewoon beter geregeld was via QT en OMF based media. En QT deed het veel beter op de Mac dan op de PC, daar zorgde Apple wel voor…

  Avid en Media 100 waren veel groter in Mac dan PC, M100 was zelfs Mac only, Lightworks was zo georiënteerd op de interface dat je niet wist dat het een pc was…
  Premiere (min of meer de motor van M100) was veel beter op MAC dan PC en later was dat andersom. Dit waren de open systemen en de highend gesloten systemen waren geheel samengesteld uit eigen soft en hardware. ( bijv. sillicon graphics als hardware). Dan heb ik het nog niet gehad over FCP.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik gebruik 31 jaar Mac, maar ik heb altijd ook met windows gewerkt juist omdat apps als ProTools en Premiere onvergelijkbaar veel stabieler en prestaties beter waren op Windows. Bij ons in de studio werd ook altijd de Mac gebruikt voor Logic en Windows voor Premiere (in het algemeen voor Adobe producten) en Pro Tools. Ook het meer op live-performance gerichte Ableton Live was lange tijd beter op Windows. Voor veel professionele applicaties werden nieuwe features ook eerst op Windows geimplementeerd en moest je als Maccer vaak lang wachten. En dat vinden professionals niet leuk. Die switchen naar daar waar het al wèl kan. Het kleine marktaandeel heeft altijd in de weg gestaan van het vormen van een standaard. Tot ipod/itunesstore/iphone lieten veel softwaremakers de mac gewoon links liggen.

 • Profielfoto
  RJG

  Kan mij echt niet voorstellen dat Apple hier op korte termijn weer in de race komt. Te laat en waarbij ik de laatste Mac Pro al niet mijn ding vond. Sinds enkele maanden ben ik helemaal over op Windows en bevalt mij goed. Nog leuker is als je met je Apple budget een custom PC laat bouwen. Eerste wat ze mij vroegen “hoeveel wilt u er dan hebben?”
  Echt, met zo’n ruim budget is het net een snoep winkel. Apple heeft de pro gebruiker behoorlijk in de kou laten staan, op hardware en software. De iPhone nog steeds perfect en blijf ik nog voorlopig trouw aan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ook niet. Als ze voor het eind van het jaar met niets komen dan kun je gewoon stellen dat het echt over en uit is.

  Er valt ook niets te verdienen aan deze computers omdat de bedragen vooral zo verschrikkelijk hoog zijn. Je verwacht dan als koper ook een stukje meer of betere service terwijl dat vaak juist helemaal niet zo is omdat je zakelijk aankoopt.
  Er zijn zoveel redenen om aan te nemen dat het gewoon over en uit is.

 • Profielfoto
  knekkie

  Voorlopig zijn het woorden… We zien wel waar Apple mee komt voor de Creatieve Pro’s.

  iMac en Mac Pro kunnen wel weer een duwtje gebruiken performance wise. Mede door de prijzen die Apple kunstmatig hoog houd koop je nu verouderde hardware voor een prijs die niet (meer) in verhouding staat met wat je voor krijgt.

  Het alternatief is overstappen. Performance euro verhouding klopt dan weer. Die overstap is steeds minder moeilijk met alle crossplatform software en platform onafhankelijke cloud opslag,backup en data sync mogelijkheden.

 • Profielfoto
  RJG

  Exact, en ik ben nog verast door de goede software welke beschikbaar is voor Windows en redelijk betaalbaar ook. Uiteraard is het wel wennen en in het begin veel mopperen. Je denkt in de richting die je gewent bent terwijl de software anders is geprogrammeerd.

 • Profielfoto
  xray

  Beste Facundo,
  Eenendertig jaar geleden monteerde iedereen (ik ook) met film of met video op machines, met tapes of spoelen, dus Betacam ed. Geen computers.

  En daarna de ontwikkeling die ik boven heb geschreven, de Steinbeck controller van het filmmonteren kwam terug in de Lightworks, oa De Witte Haai in Amsterdam. Ik vermoed dat je er toen niet bij was, want je kon altijd je Firewire schijven meenemen, want iedereen (en ook de omroepen en hilversum) zat op Apple. Dat ProTools -en dus ook Avid-later ook goed werkte op PC is zeker waar, maar ja , wij bleven maar bij de Mac. En inderdaad moest je langer wachten , maar dan werkte het wel zoals je verwachtte ;>) Dat er geen software was voor Apple voor het iphone tijdperk dat is kolder en Apple was de stadaard bij video monteren.

 • Profielfoto
  HJ

  Je wordt vanzelf niet meer relevant in deze markt als je “Pro” computer al bijna 4 jaar oud is..

  En wat ook meespeelt, veel 2017 PC’s hebben de laatste versie van USB3.1
  en TB3 aanboord, en die nieuwe versies zijn 2x zo snel als wat er nu in de
  4 jaar oude Mac Pro zit. Ook het geheugen in 2017 PC’s is sneller dan wat
  in de 2013 Mac Pro zit.

 • Profielfoto
  4GTL

  Die oude Mac Pro zal nu vast nog wel snel genoeg zijn, maar waardat de kopers in 2013 5-6 jaar met hun toestel kunnen werken, zullen de kopers van vandaag de dag er maar 1-2 jaar mee verder kunnen. Nochtans betaal je nog steeds dezelfde prijs.

 • Profielfoto
  Furbz

  @4GTL waarom denk je dat? Ivm 4K/8K.
  Ik las dat amd in april met nieuwe grafische chipset updates komen:
  Misschien wachten ze daar op? Je kunt altijd blijven wachten zo..

  Die MS Surface Studio is na 1 jaar al niets meer waard.
  Hadden ze die goed gespecd dan was ik misschien overstag gegaan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Maar dat is niet belangrijk toch… Het gaat er om waar Apple mee komt om hun Pro’s te behouden of te behoeden van een oversteek terug naar de vele alternatieven aan windows of linux kant van het computer spectrum. Voorlopig zijn het al een paar jaar zoethoudertjes in de vorm van woorden en vage beloftes. Ze bouwen zo een hype op die ze ooit waar zullen moeten maken.

  @RJG
  Er is idd veel platform onafhankelijke software te vinden.
  Adobe CC, Office, Sketchbook Pro, Afinity designer en photo, en veel meer pakketten die je nu waarschijnlijk kopje mac hebt staan. En er zijn tal van alternatieven die compatible zijn. Zo gemakkelijk de overstap naar mac is doe je die ook weer terug. Als je maar wil en even zoekt.

  Ik gebruik nu beide. Heb geen overduidelijke voorkeur. Surface Pro als mobile wacom cintic voor het direct op mn scherm kunnen tekenen en animeren buiten mn studio. Of het presenteren van werk zoals je dat waarschijnlijk nu op een iPad doet. Voordeel tenopzichte van een iPad Pro in mijn geval is dat ik Adobe CC Anime studio Pro, Sketchbook Pro en Toonboom kan draaien. Zo kan ik ook buiten mn studio animeren en of dingen bijwerken/ aanpassen.

  @Furbz
  Mijn 2013 Mac Pro van toen ruim 6000 is nu op marktplaats net de helft waard. En dan noemen ze je nog gierig omdat je te veel vraagt. (en terecht)

  Wat de MS Surface Studio na een jaar waard is weet je nog niet. Hij is nog geen jaar op de markt. Ik denk dat ie redelijk waarde vast is. Dat zijn de andere Surface producten ook gebleken. In de MS Surface Studio is het waarde vaste gedeelte het scherm. Dat scherm is ongeëvenaard qua kleuren weergave. Wat jammer is is dat je de MS Surface Studio niet als externe monitor kan gebruiken van een veel krachtigere machine. Wie weet gaan de MS Surface Studio ooit nog als los scherm uit brengen. Niet Apple zit dan in de problemen maar Wacom. De performance zal wel goed komen in versie 2. Voorlopig is ie meer dan snel genoeg voor illustrators en grafisch vormgevers. Daarmee pak je een groot deelvan de creatieve taart. De winst voor een versie 2 valt te behalen voor de video editors en 3D designers en gamers.