macOS 10.13 duikt op, blijft mysterieus

16 reacties

Het zou mooi zijn om dit jaar iOS 11 én macOS 11 te zien, maar Apple lijkt vast te houden aan de 10. De eerste verwijzingen naar macOS 10.13, dat op 5 juni tijdens WWDC 2017 onthuld wordt, zijn inmiddels op update-servers van Apple gevonden.

Een index-bestand dat de Mac App Store gebruikt voor updates, is er nu ook voor macOS 10.13. Het bestand is 6 maart aangemaakt, wat erop duidt dat de eerste interne versie van macOS 10.13 een feit is.

Dit index-bestand is er ook voor macOS 10.12, maar niet voor macOS 10.14. Het is dus geen algemeen bestand dat met iedere naam in de url werkt. De volgende versie van macOS blijft verder mysterieus. De index verklapt geen nieuwe functies of bijgewerkte applicaties.

1013
De eerste verwijzing naar macOS 10.13.

Mount Whitney

Apple kiest ieder jaar berggebieden in Californië uit om de nieuwe macOS-versie naar te vernoemen. De interne naam is vaak anders dan de publieke naam. Zo werd macOS 10.12 intern macOS Fuji genoemd, maar werd de naam uiteindelijk macOS 10.12 Sierra. Wij hebben Wikipedia afgestruind en kwamen Mount Whitney tegen, dit is het hoogste punt in het Sierra Nevada-gebergte waar macOS 10.12 naar is genoemd. Deze naam lijkt ons niet onlogisch, maar wie weet heeft Apple iets heel anders in gedachten.

Wat zie jij graag in de volgende macOS-versie?

Mount Whitney is het hoogste punt in het
Mount Whitney is het hoogste punt in het Sierra Nevada-gebergte.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  FloorvN

  van mij mag Apple het wat rustiger aan doen met zo snel ieder jaar nieuwe Mac OS releases..

  mag van mij best om de 2 a 3 jaar zijn.. (i.v.m bijv. aanwezige bugs etc.)

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  macOS Mount Whitney… Nee bedankt.

 • Profielfoto
  proXify

  Ik geef FloorvN gelijk. Jaar na jaar is er een nieuw besturingsysteem, maar met telkens onopvallende wijzigingen. Het enige wat bij Sierra is erbij gekomen is Siri en tabbladen in finder? en ander rotzooi dat ik niet nodig heb(incl Siri). Dat is geen volwaardige update om een nieuwe naam te krijgen. :confuse:
  Ik heb al met Sierra gewerkt, voor mezelf ben ik bij El Capitan gebleven. Ik zal afwachten tot MacOS 10.14 om te upgraden (als het dan de moeite is tenminste) !

 • Profielfoto
  Elduderino

  van mij mag Apple het wat rustiger aan doen met zo snel ieder jaar nieuwe Mac OS releases..

  mag van mij best om de 2 a 3 jaar zijn.. (i.v.m bijv. aanwezige bugs etc.)

  Ben ik niet met je eens. Dan ga je naar een soort release strategie zoals windows ooit had. 2 of 3 jaar is een enorm lange periode in IT. Dat betekent dat je na de periode een enorm ingrijpende update krijgt met veel wijzigingen met alle compatibiliteit problemen van dien.
  De huidige update strategie welke MS inmiddels ook heeft overgenomen is veel fijner. Kleinere en geleidelijke updates waardoor de overgang makkelijker en minder ingrijpend is.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik zie graag dat Apple de vermaledijde PDF-veranderingen weer gaat oplossen. Dat was zeker geen verbetering in Sierra. Wat wel eigenlijk? El Capitan was prima en wat mij betreft liever geen update vanwege de update. Maar een update vanwege ondersteuning van nieuwe desktops (Mac-Pro anyone?) zal ik door de vingers zien.

 • Profielfoto
  donut

  Elduderino
  Ben ik niet met je eens. Dan ga je naar een soort release strategie zoals windows ooit had. 2 of 3 jaar is een enorm lange periode in IT.

  Gevolg van de jaarlijkse update is wel dat als het aan Apple ligt je NOOIT met een stabiel OSX werkt.
  Bovendien is niet alles wat nieuw is beter.
  Wat het extra vervelend maakt is dat Appel vaak onnodig ervoor zorgt dat je het laatste besturingsysteem moet hebben om updates te krijgen van hun programma’s en dat software die werkte met oudere OSX versies wordt verwijderd.
  Tenslotte wordt het steeds meer een OS voor dummies. een iOSX waar alle handige software wordt gestripped of verwijderd ( zoals Disk Utlity)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Je moet continue met vooruitgang bezig zijn en dat 1x per jaar laten zien met een update.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Gevolg van de jaarlijkse update is wel dat als het aan Apple ligt je NOOIT met een stabiel OSX werkt.

  Wat voor verschrikkelijke instabiliteit ervaar je dan? Ik werk dagelijks op macOS en doe behoorlijk wat meer dan het simpele huis-tuin-en-keuken werk, maar ik kan me het laatste grote issue niet herinneren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  PDF toont niet altijd volledig. Moest weer terug naar Acrobat. Cisco VPN werkt niet meer. Moest weer terug naar Cisco software. Ik verwacht eigenlijk meer in hardware dan in software. De laatste MBP met zijn prijsopslag was hem niet.

 • Profielfoto
  HJ

  @ FloorvN

  Wat ook meespeelt elk jaar zijn er ook nieuwe geavanceerde exploits en malware erbij komen. Nu is dat voor Mac’s nog niet een groot probleem, maar om een OS bestand te maken tegen deze nieuwe soort aanvallen, en het veiliger te maken moeten er onderhuidse aanpassingen en uitbreidingen worden gedaan.

  En allerlei functionaliteit en mogelijkheden komen beschikbaar, zo heeft Windows al ondersteuning voor VR.

  Wil niet zeggen dat een oud OS niet werkt, maar het is wel minder veilig.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik ben erg blij met Sierra, stabiel en vlot. Ze zouden 10.x.0 t / m 10.x.2 niet moeten uitbrengen en gelijk de stabielste lanceren. Dan maakt het mij niet uit hoevaak het is. Zolang het stabiel is en de bestaande Macs zo lang mogelijk worden ondersteund.

  Waar ik wel minder blij mee ben, is toen ik wat trager was met updaten naar huidige versie (Yosemite in z’n geheel overgeslagen), dat ik dan Pages en zo niet goed kon uitwisselen met andere nieuwere macOS gebruiker. Wel geven, maar gewijzigd terugkrijgen ho maar, dan moest ik wel zelf eerst updaten. Terwijl .doc toch een stuk langer mee gaat. De hele iWorks moet gewoon wat soepeler zijn met versies&uitwisseling intern.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @ FloorvN

  Wat ook meespeelt elk jaar zijn er ook nieuwe geavanceerde exploits en malware erbij komen. Nu is dat voor Mac’s nog niet een groot probleem, maar om een OS bestand te maken tegen deze nieuwe soort aanvallen, en het veiliger te maken moeten er onderhuidse aanpassingen en uitbreidingen worden gedaan.

  En allerlei functionaliteit en mogelijkheden komen beschikbaar, zo heeft Windows al ondersteuning voor VR.

  Wil niet zeggen dat een oud OS niet werkt, maar het is wel minder veilig.

  Dan hoef je nog niet noodzakelijk een nieuw OS uit te brengen maar gewoon veiligheidsupdates:-)

  3j vind ik persoonlijk mss ook lang, maar toegegeven, ik zit nog altijd op El Capitan omdat ik met logic pro x werk en al mijn plugins, en mijn adobe software, als ik overstap wil ik zeker zijn dat alles werkt. Ook mijn wacom tablet enz… moeten gewoon kunnen doorwerken. Daar heb ik altijd wat schrik voor. Daarom vind ik het niet meteen zo erg als we eens twee jaar zouden moeten wachten. Het is waar dat de impact soms groter zal zijn omdat er opeens veel vernieuwingen op je afkomen, maar ik denk dat dat nu net het punt is dat sommigen missen. Nu lijkt het net hetzelfde OS, hoewel er veel dingen onder de “motorkap” gewijzigd zijn om het sneller en stabieler te maken. Maar qua uitzicht is er niet veel veranderd.

  Bv, toen windows XP naar Win Vista/7 ging, dat uiterlijk was ineens een stuk moderner en mooier (vind ik persoonlijk toch), dan XP. Ik denk dat sommigen vooral daar op doelen.

  Hoe dan ook, toen ik van Snow leopard naar de eerste genaamde berg ging (weet niet meer juist hoe die heette), was er ook wel wat verandering, de tabs in finder waren een echte verwelkoming, en toen het 3d dock verdween vond ik dat wel jammer, maar ik vind het “platte” uiterlijk er wel erg strak en modern uitzien uitzien:-)

 • Profielfoto
  mowat

  “Apple kiest ieder jaar berggebieden in Californië uit” – Yosemite ( natuurpark) en Mavericks ( strand) lijken me toch geen namen van bergen ?

  Ter zake , ik vind het ook maar niks om elk jaar een nieuw OS te zien verschijnen. Voor mijn part doe je zoals met 10.4 en 10.6 die respectievelijk 11 en 8 ( met de V.1 erbij zelfs 9) updates kenden en volgens mij de beste en stabielste systemen ooit waren en toch wel iets langer meegegaan zijn.

 • Profielfoto
  Roko

  Ik snap sowieso niet waarom Apple elke 10.xx release een nieuwe naam geeft. Als ze dat doen om daarmee aan te geven dat het “echt een best heftige” update is, noem het dan ook gelijk macOS 11, macOS 12 etc. in plaats van macOS 10.xx. Voor tussentijdse updates okay, maar dat blijven hangen in versie 10.xx vind ik erg vreemd. Ik dacht dat ze juist daarom waren afgestapt van Mac OS X en dat ze nu toch wel snel met macOS 11 zouden gaan komen, maar blijkbaar dus niet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Na al die – op zich mooie – kale bergen met hier en daar een boom, zou ik wel weer wat tropische gebieden willen zien. Het lijkt mij leuk om nieuwe macOS versies naar mooie eilandjes te vernoemen en daar dan bureaubladen van mee te leveren.
  Wat ook leuk zou zijn is de volgende serie te vernoemen naar een grote stad. New York, Toronto, Parijs, Shanghai, Amsterdam, enzovoort. Maar misschien werken kleine eilandjes beter.

 • Profielfoto
  GuitarMan

  Een nuttige toevoeging zou zijn: eindelijk een simpele toetscombi die ervoor zorgt dat je je display aan/uit kunt zetten als je een externe monitor hebt aangesloten op je Macbook! Clamshell mode is alles behalve ideaal als je je toetsen/touchpad wilt blijven gebruiken en je display intensiteit op 0 zetten is onhandig maar kost ook gewoon performance én energie… op windows al 100 jaar beschikbaar…