Mac-editor TextWrangler met pensioen

10 reacties

Na bijna 25 jaar stopt Barebones Software met de ontwikkeling van de gratis teksteditor TextWrangler. De applicatie blijft werken, maar de ontwikkelaar zal deze niet langer updaten met nieuwe functies, bugfixes en ondersteuning voor nieuwe macOS-versies.

Als alternatief stelt de ontwikkelaar zijn betaalde teksteditor BBEdit voor. Deze blijft na de proefperiode van 30 dagen beperkt werken. De functionaliteit doet dan echter niet onder voor die van TextWrangler.

TextWrangler was vooral geliefd bij ontwikkelaars die niet 40 uur per week code schrijven of Mac-gebruikers die incidenteel een teksteditor nodig hadden om een webpagina of script aan te passen. Naast BBEdit zijn TextMate en Visual Studio Code interessante alternatieven.

Schermafbeelding 2017-03-03 om 12.27.48
Een van onze Ansible Playbooks in TextWrangler – Klik/tap voor groter.

Barebones Software zal zich op de ontwikkeling van BBEdit gaan richten en de Mac App Store volledig verlaten. In 2014 haalde het bedrijf BBEdit al uit de Mac App Store omdat het teveel gedoe opleverde, maar TextWrangler bleef.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  CD130

  Jammer. Overstappen op 1 van de alternatieven dan maar:) Bedankt voor het bericht!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als alternatief stelt de ontwikkelaar zijn betaalde teksteditor BBEdit voor. Deze blijft na de proefperiode van 30 dagen beperkt werken. De functionaliteit doet dan echter niet onder voor die van TextWrangler.

  .
  Goeiedag zeg… Dat klinkt al bijna net zo verleidelijk als Patricia Paay ontmoeten op een feestje.

  Kijken hoe de developer dat met iets meer passie omschrijft.

  BBEdit offers a 30-day evaluation period, during which its full feature set is available. At the end of the evaluation period, you can continue to use BBEdit for free, forever, with no nag screens or unsolicited interruptions.

  After the evaluation period, BBEdit provides a modified set of features, which incorporates all of TextWrangler’s features, and offers unique features of its own. In the best tradition of TextWrangler, using BBEdit in this fashion costs you nothing, while providing an upgrade path to advanced features and capabilities.

  Dat komt op mij een tikkeltje interessanter over. Alsof ik iets van een klein voordeeltje krijg door alleen van app te wisselen zonder kosten.

 • Profielfoto
  CD130

  Precies. Overstappen op gratis versie van BBEdit is dus gewoon de oplossing.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Een uitstekend alternatief is trouwens ook Coda. Al kost dit ook geld uiteraard. Ik heb ook Textwrangler en zal eens kijken hoe dat werkt tov BBEdit.

 • Profielfoto
  DosEquis

  Jeetje, da’s lang geleden dat ik die editor heb gebruikt. Alternatieven zijn er genoeg: bijvoorbeeld Sublime Text 2 of Brackets.

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Zelf ben ik fan van Atom, veel plugins voor te krijgen en gratis.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is op dit moment ook DE code editor om te verslaan. Een beetje de standaard.

  Gelukkig zijn de mensen die in deze apps leven niet zo wispelturig dat ze elke keer switchen anders wanneer de buurman een nieuwe feature heeft anders was Coda natuurlijk nu al z’n klanten kwijt geweest. Die app heb ik ooit 3 of 4 jaar geleden gekocht voor 50,- en ik krijg nog steeds updates.

 • Profielfoto
  remart

  Dank voor dit nieuws, en de aangedragen oplossing. Ik gebruik TextWrangler al jaren dagelijks, vind het erg prettig werken, maar ik zal dan BBEdit moeten proberen.

 • Profielfoto
  streeff

  Ooit begonnen met coden in BBEdit. Ik ben een tijdje terug overgestapt naar Visual Studio Code, nadat ik ook Atom, Sublime en PhpStorm had uitgeprobeerd. Aanrader wat mij betreft.

  Maar laat je niet gek maken hoor, de verschillen tussen die programma’s (behalve PhpStorm dan) zijn klein. Het is vooral belangrijk dat je veel routine in 1 programma opbouwt en de extensies installeert die bij ‘jouw’ programmeertaaltje horen, zodat je er lekker snel mee werkt na een tijdje.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Coda is niet een plain text editor en daarmee niet echt een alternatief maar meer een webdesign tool zoals dreamweaver. Ik heb het ook gekocht en gebruikt maar je kan er niet echt snel code mee schrijven. Zo’n vijf jaar geleden ST gekocht en volledig aanpasbaar naar eigen wensen en niet voor niets de #1 text editor op de Mac onder ontwikkelaars. Atom is te vergelijken maar maar helaas op het Mac platform nog steeds erg buggy. Bijna net zo functioneel als ST en toch gratis maakt het een ook een van de populairste text editors op de Mac.