Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 maart 2017
Leestijd: 1 minuut

Mac: Comprimeer afbeeldingen slim met ImageOptim

Voor afbeeldingen op internet geldt: hoe kleiner hoe beter, natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Na het opslaan van een afbeelding kun je er met de gratis Mac-app ImageOptim nog de nodige kilobytes afsnoepen.

De applicatie werkt met afbeeldingen in JPG, PNG en GIF-formaat en comprimeert deze lossless. Er gaat geen kwaliteit verloren. Vooral PNG-afbeeldingen kunnen vaak met 33% of meer verkleind worden.

Optimalisatie met verschillende algoritmes

De werking is eenvoudig: sleep een afbeelding in het ImageOptim-venster en wacht tot de app klaar is. Op de achtergrond worden verschillende algoritmes gebruikt om de afbeelding lossless te comprimeren en wordt overbodige metadata verwijderd. ImageOptim laat verschillende algoritmes op de afbeelding los en kiest de variant die het kleinste bestand oplevert.

Een dagje bloggen op OMT met ImageOptim. Besparing: gemiddeld 28,5% per afbeelding.

Aanbevolen instellingen

Wij gebruiken ImageOptim dagelijks om afbeeldingen voor artikelen te comprimeren. Vooral iOS-screenshots en afbeeldingen die met Voorvertoning zijn voorzien van pijlen of andere markeringen kunnen vaak de helft kleiner. In de voorkeuren van de app kan onder andere het optimalisatie-niveau aangegeven worden. Het niveau Extra is een goede balans tussen snelheid en kleine bestanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mac: Comprimeer afbeeldingen slim met ImageOptim
Sluiten