Mac: Comprimeer afbeeldingen slim met ImageOptim

12 reacties

Voor afbeeldingen op internet geldt: hoe kleiner hoe beter, natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Na het opslaan van een afbeelding kun je er met de gratis Mac-app ImageOptim nog de nodige kilobytes afsnoepen.

De applicatie werkt met afbeeldingen in JPG, PNG en GIF-formaat en comprimeert deze lossless. Er gaat geen kwaliteit verloren. Vooral PNG-afbeeldingen kunnen vaak met 33% of meer verkleind worden.

Optimalisatie met verschillende algoritmes

De werking is eenvoudig: sleep een afbeelding in het ImageOptim-venster en wacht tot de app klaar is. Op de achtergrond worden verschillende algoritmes gebruikt om de afbeelding lossless te comprimeren en wordt overbodige metadata verwijderd. ImageOptim laat verschillende algoritmes op de afbeelding los en kiest de variant die het kleinste bestand oplevert.

Schermafbeelding 2017-03-23 om 14.08.26
Een dagje bloggen op OMT met ImageOptim. Besparing: gemiddeld 28,5% per afbeelding.

Aanbevolen instellingen

Wij gebruiken ImageOptim dagelijks om afbeeldingen voor artikelen te comprimeren. Vooral iOS-screenshots en afbeeldingen die met Voorvertoning zijn voorzien van pijlen of andere markeringen kunnen vaak de helft kleiner. In de voorkeuren van de app kan onder andere het optimalisatie-niveau aangegeven worden. Het niveau Extra is een goede balans tussen snelheid en kleine bestanden.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Waar heeft deze gratis app ineens z’n OMT-liefde aan te danken?:lol:

  Ik gebruik hem ook al jaren. Al merk ik dat het de laatste tijd minder nodig is omdat in CodeKit een vergelijkbare optie zit die dit automatisch doet zodra ik een afbeelding in mijn project folder drop.

  ImageOptim is echt wel de beste app binnen z’n soort en werkt veel beter dan de meeste premium versies die iets vergelijkbaars doen maar vooral een mooier icoontje lijken te hebben.

  Ik heb ook ooit een vergelijkbare premium app gekocht (vooral omdat ik het icoontje zo mooi vond) maar die crashte al zodra je er een .png samen met een jpg in dropte.

  *Later heeft Realmac Software deze app overgenomen van de indie developer en nu verkopen zij hem voor 20,- aan mensen die ook RapidWeaver kopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Gekke donderdag tip van Shmoo.:idea:

  Als je de ImageOptim app op je Finder venster plaatst dan kun je de afbeeldingen meteen vanuit je Finder venster zo op het icoontje slepen. Hoef je dus niet eerst de app te opeen en ze dan in het extra venstertje te slepen.

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  ImageOptim is zo goed omdat de app achter de schermen alle (goeie) beschikbare open source (command line) tools gebruikt om afbeeldingen lossless te verkleinen (OptiPNG, PNGCrush, AdvPNG, JpegOptim, JpegTran en PNGOUT).

  Het unieke is dat ImageOptim automatisch de ideale volgorde (per afbeelding) bepaalt waarin het de tools moet loslaten op een bestand (en soms zelfs meerdere keren na elkaar) om de allerlaatste byte van een bestand af te kunnen schaven.

  De échte slimmeriken zijn uiteraard de wiskundigen die algoritmes bedacht hebben om afbeeldingen te verkleinen, maar de developer van ImageOptim is natuurlijk ook heel slim. Ik heb eens met hem aan de bar gehangen op een conferentie:) Hij biedt zijn dienst nu trouwens ook in de vorm van een web service, waardoor je de GUI niet mee nodig hebt (in beta nog, denk ik).

 • Profielfoto
  snipper

  Het zal best een handige app zijn maar

  De applicatie werkt met afbeeldingen in JPG, PNG en GIF-formaat en comprimeert deze lossless.

  .. is tegenstrijdig want JPG en GIF zijn nou eenmaal niet lossless en PNG trouwens ook niet in alle varianten. GIF kan alleen lossless zijn als het een synthetisch gemaakte afbeelding is die hooguit 256 verschillende kleuren gebruikt, maar bij een foto lukt dat nooit en bij een schermafbeelding kun je dat tegenwoordig ook wel vergeten met al die verloopjes en schaduwen.

  Als je een beetje ervaring opgedaan hebt, kun je vooraf al voorspellen welk type compressie / mate van compressie het gewenste resultaat geeft.

 • Profielfoto
  wverveer

  het kan aan mij liggen ,maar met tinypng wordt het bij mij een stuk kleiner…en kwaliteit is oke, ( ik heb deze niet echt vergeleken, maar op het oog ziet het er goed uit)

 • Profielfoto
  sedikit

  Bedankt voor de tip! Maar ik gebruik al jaren EasyCrop:
  https://goo.gl/QeV66
  Op z’n minst wel zo handig en zeer snel.
  -sleep de te verkleinen afbeelding op het icoon van EasyCrop

  -in de afbeelding links-boven de afbeelding geheel of gedeeltelijk selecteren
  -daarna de geselecteerde afbeelding (rechts) vergroten/verkleinen met de schuifregelaar
  -opties kiezen
  -afbeelding save (as)/verslepen
  -klaar

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  .. is tegenstrijdig want JPG en GIF zijn nou eenmaal niet lossless en PNG trouwens ook niet in alle varianten. GIF kan alleen lossless zijn als het een synthetisch gemaakte afbeelding is die hooguit 256 verschillende kleuren gebruikt, maar bij een foto lukt dat nooit en bij een schermafbeelding kun je dat tegenwoordig ook wel vergeten met al die verloopjes en schaduwen.

  Als je een beetje ervaring opgedaan hebt, kun je vooraf al voorspellen welk type compressie / mate van compressie het gewenste resultaat geeft.

  Het werkt iets anders. ImageOptim hercomprimeert niet, maar probeert het als gecomprimeerde bestand kleiner te maken. De kwaliteit tegenover het ‘originele’ bestand dat je gecomprimeerd hebt opgeslagen gaat er dus niet op achteruit.

  Waar heeft deze gratis app ineens z’n OMT-liefde aan te danken?:lol:

  Soms gebruik je al jaren een app en denk je: verdorie, daar is op OMT nog nooit aandacht aan besteed. Snel doen. Vandaar!

  Gekke donderdag tip van Shmoo.:idea:

  Goeie. Deze neem ik op in het artikel.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik ben super benieuwd hoe deze app het doet T.O.V. JPEG Mini
  pro of het algoritme van de Grote Boze Google! Thanks voor de tip.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het verschil met andere apps is vooral dat ze standaard out of the box foetelen met de lossy compressie. Vooral omdat dit soort apps meestal door leken gebruikt worden die geen idee hebben wat er op de achtergrond gaande is. Ze willen alleen maar afbeeldingen minder zwaar maken en de app die de afbeeldingen het kleinst kan maken – die wint en is de beste voor hen. Zo simpel is het. Als mensen niet weten dat standaard hun lossy compressie van 100% naar 92% wordt gezet dan is het natuurlijk onmogelijk voor ImageOptim om te ‘winnen’ van zo’n compressie en kleinere bestanden te genereren.

  ImageOptim, doet standaard niets met je lossy compressie of de kwaliteit van de afbeeldingen. Dat zal je dus handmatig moeten activeren om nog kleinere bestanden te krijgen.

  Dit is wel interessant om in de gaten te houden. De verwachting is natuurlijk dat ImageOptim deze module over een tijdje via een update zal toevoegen.
  https://research.googleblog.com/2017/03/announcing-guetzli-new-open-source-jpeg.html

 • Profielfoto
  Montagekid

  Ha Shmoo,

  Goeie tip alleen ik krijg m niet in het Finder venster. Tips?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Command-toets ingedrukt houden om het icoontje op die balk te krijgen.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  k ben super benieuwd hoe deze app het doet T.O.V. JPEG Mini
  pro of het algoritme van de Grote Boze Google!

  kijk hier eens:
  https://jamiemason.github.io/ImageOptim-CLI/

  Ik kende ImageOptim niet en heb het net even geprobeerd. Heb in het verleden wel andere apps gebropeerd zoals smushit of codekit, maar verder dan een paar procent kwamen die niet. Nauwelijks de moeite dus. Maar imageoptim weet er flink wat vanaf te halen, vooral bij .png’s is de winst indrukwekkend.

  /bewerk/
  hier nog een link naar een test met Guetzli er ook bij: https://mobile.twitter.com/ChuckReynolds/status/843260567544455170