Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 maart 2017
Leestijd: 2 minuten

Lightroom voor iOS met RAW HDR-modus

Adobe heeft Photoshop Lightroom voor iOS bijgewerkt naar versie 2.7. De belangrijkste vernieuwing is een eigen HDR-modus die Adobe “Authentic HDR” noemt. Het werkt anders dan de HDR-functie in de standaard camera-app van iOS.

In tegenstelling tot HDR in de camera-app van iOS, neemt Lightroom drie RAW-foto’s. Deze worden geanalyseerd en gecombineerd tot één HDR-foto met een -volgens Adobe- betere kwaliteit en meer licht.

Authentic HDR activeren

De nieuwe HDR-modus is vanuit het camera-scherm te activeren door op de knop het met label HDR te tikken, deze staat naast de sluiterknop. Kies hier voor High Dynamic Range. Vanuit het instellingen-scherm van de camera (menu rechtsboven, tandwiel) kan de optie om originele RAW/DNG-bestanden te bewaren aangezet worden.

In de praktijk: Lightroom vs. iOS-camera

Natuurlijk toont Adobe bij de aankondiging van deze functie prachtige foto’s. Maar wat is het verschil nu echt? Onderstaande foto’s zijn onbewerkt en startende schemering gemaakt met een iPhone 7. Wat opvalt is dat Lightroom meer licht uit de iPhone-camera weet te halen.

HDR-foto gemaakt bij startende schemering met camera-app iOS.

Het Lightroom-bestand was 50MB, we hebben de foto daarom als JPG geëxporteerd. Na het maken van de foto had Lightroom ongeveer 30 seconden nodig om een HDR-variant te berekenen, terwijl Apple’s camera-app vrijwel direct klaar was. Dit komt waarschijnlijk omdat Adobe met het RAW-bestand werkt.

HDR-foto gemaakt bij startende schemering met Lightroom.

Naast HDR heeft Lightroom ook de mogelijkheid om de originele bestanden te exporteren als je in RAW fotografeert. Je kunt deze vinden in de deel-knop die bij iedere foto staat. Kies hier voor Export Original. Het origineel zal als DNG-bestand in je fotobibliotheek opgeslagen worden.

Een Creative Cloud-account is vereist om alle functies te gebruiken, maar RAW HDR-fotografie werkt zonder account. RAW-fotografie vereist minimaal een iPhone 6s, iPhone SE, iPhone 7 of nieuwer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lightroom voor iOS met RAW HDR-modus
Sluiten