iPhone-productie in VS? Foxconn krabbelt terug…

9 reacties

Een “Made in the USA” iPhone was een nadrukkelijke wens van Donald Trump en in januari zei Apple-leverancier Foxconn een grote schermfabriek in de VS te plannen. Twee maanden later lijkt de Aziatische productiegigant terug te krabbelen.

Foxconn-topman Terry Gou zegt niet zeker te zijn of Amerikaanse officials snel genoeg kunnen schakelen om buitenlandse investeerders aan te trekken. Hij maakt zich ook zorgen over de beschikbaarheid van personeel.

Amerikaanse overheid aan zet

Apple en Foxconn kondigden in januari aan een grote, sterk geautomatiseerde schermfabriek in de VS te plannen. De bedrijven zouden samen 7 miljard dollar investeren in de fabriek die goed moet zijn voor 50.000 Amerikaanse banen. Foxconn-topman Gou is na een bezoek aan Washington echter minder zeker van de zaak. Hij noemt onder andere het gebrek aan stimulerings­programma’s voor buitenlandse investeerders. “De Amerikaanse overheid zal eerst moeten wetsvoorstellen die dit mogelijk maken moeten indienen. We zullen moeten wachten tot er een besluit is,” zei Gou.
iPhone4-3
President Trump zei eerder nog bedrijven die besluiten te investeren in de Amerikaanse economie rijkelijk te zullen belonen. Er zijn echter nog geen nieuwe wetten die dit mogelijk maken.

Schermfabriek

Beginnen met een schermfabriek in de VS leek een logische eerste stap. In de Aziatische fabrieken van Foxconn zijn assemblagelijnen speciaal voor de iPhone opgesteld. Geografisch gezien liggen de fabrieken ook gunstig, in de buurt van leveranciers van componenten voor de iPhone. Dit naar de VS verplaatsen zou een logistieke nachtmerrie worden, maar schermen voor de vervangingsmarkt kunnen op Amerikaans grondgebied geproduceerd worden om deze direct voor reparaties en refurbishment in te zetten.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Foxconn is geen Chinees bedrijf, maar Taiwanees.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik was even in de war door hun Chinese fabrieken. Nu ‘Aziatisch’ van gemaakt.

 • Profielfoto
  maconly

  Heel veel smoesjes de wil is er niet .

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij draait de economie in de VS prima. Dus een mooi moment om te investeren in landen die het verdienen. In veel Aziatische landen zitten gemotiveerde mensen die graag een baan willen. Zoek eens wat anders dan China.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Taiwanees is óók Chinees, maar dan uit de Democratische Republiek China, een naam waar het grote ‘China’ helemaal niet tegen kan ;) – het waren ooit de democratische tegenstanders van Mao, die de burgeroorlog verloren, uitweken naar het eiland Taiwan en daar hun eigen republiek China begonnen zijn. Vrij en democratisch, met heel veel handel en bedrijven.

  Maar de assemblagefabrieken van Foxconn staan blijkbaar wel in de ‘vrije handelszone’ van communistisch China? Dat dan weer wel.De lonen zijn daar veel lager.

  Volgens mij zijn deze uitspraken van Foxconn er vooral op gericht om meer subsidies of belastingvoordelen in de VS te krijgen. Die Amerikaanse fabriek komt er wel. Ténzij president Trump voor die tijd weg is..!

 • Profielfoto
  ozzie X

  De factor arbeid is in de USA ‘ietjse’ duurder dan in Azië. Een grotendeels geautomatiseerde assemblage met zo min mogelijk loonvragende medewerkers is dan de enige manier om het eindproduct betaalbaar te houden. Consequentie is dat het aantal USA-banen waarschijnlijk flink lager zal zijn dan waarop Trump hoopt.

 • Profielfoto
  Furbz

  Betaalbaar? Volgens mij zijn we met zn allen een beetje vergeten
  wat de werkelijk prijs is van materiaal door lage lonen in het buitenland
  te gebruiken.

 • Profielfoto
  steveb

  Wat een soap
  Schermen zelf bouwel of in Amerika laten bouwen
  Dat is al een historie sinds er sprake was van saffier schermen
  November 2013
  http://www.onemorething.nl/zoeken/krasvrij+scherm/

 • Profielfoto
  Facundo

  Productie in de vs was altijd al een broodje aap. Als Apple haar winstmarges wil handhaven (en natuurlijk willen ze dat) gaat zo’n foon €1500 kosten.