iPhone 8: ‘Geen USB-C, wel snelladen’

15 reacties

Geen gebrek aan iPhone-geruchten, maar ze spreken elkaar wel tegen. Meldde de Wall Street Journal vorige week nog stellig dat de iPhone 8 (of iPhone X, of wordt het gewoon een 7s?) van USB-C voorzien zou worden, nu spreekt analist Ming-Chi Kuo dat tegen.

Kuo heeft goede bronnen binnen Apple’s leveranciersketen en meldt dat de volgende iPhone geen USB-C, maar wel snelladen via Lightning krijgt. Een aantal Android-toestellen hebben deze mogelijkheid al langer.

Er zou verwarring zijn ontstaan bij de Wall Street Journal. Apple wil de iPhone 8 via Lightning even snel laten laden als via USB‑C mogelijk zou zijn, maar de Lightning-poort niet vervangen omdat deze iets dunner en kleiner is dan USB‑C en er een groot ecosysteem van Lightning-accessoires bestaat.

usb-lightning-16x9
MagSafe, USB-C en Lightning zijn momenteel op Apple-producten te vinden.

In Android-telefoons wordt vaak Qualcomm Quick Charge 4 gebruikt. Dat kan een accu binnen 15 minuten tot 50 procent te laden. Apple gaat de Lightning-poort volgens Kuo ondersteuning geven voor USB Power Delivery, waarmee tot 100 watt stroom overgedragen kan worden.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  100W?

  door lightning?
  dat wordt een serieuze opgave voor de usb poort?

  want dan wordt dit 100W
  bij een spanning 5V (usb poort)
  wordt een stroomsterkte van 20Amp (ofwel evenveel stroom zoals uit uw stopcontact.) lijkt me wel wat riskant en warm over die dunne draadjes.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb trouwens zojuist gehoord uit mijn betrouwbare bronnen dicht bij het vuur die mij alles doorkwekken dat de nieuwe iPhone 10 gaat heten.

  iPhone 10 dus geen iPhone X dat voor 10 zou moeten staan.

  Los daarvan komt er geen iOS 11 maar tijdens de lancering iOS 10.5

 • Profielfoto
  Spinozo

  Juist steveb. Jij hebt het goed begrepen. Alles door de USB poort net als mijn elektrische verwarming van 2000 watt. Superhandig want als er dan echt Lightning is, dan doet Faraday de rest. Apple gaat echt alles door de oude USB poort laten lopen. Echt!

 • Profielfoto
  yellow

  In China is getal 8 een geluksgetal. Eenmaal naar iPhone 10 dan kan je volgend jaar niet opeens terug naar iPhone 8. Die gaan ze dus never nooit niet skippen. Denk ik.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  In China is getal 8 een geluksgetal. Eenmaal naar iPhone 10 dan kan je volgend jaar niet opeens terug naar iPhone 8. Die gaan ze dus never nooit niet skippen. Denk ik.

  De meeste Chinezen gebruiken nog steeds een iPhone 5(S), de 6 in mindere mate. Betwijfel dat die 8 op korte termijn een impact gaat maken (al is het maar omdat de iPhone schreeuwend duur hier is).

 • Profielfoto
  bennie

  ij een spanning 5V (usb poort)
  wordt een stroomsterkte van 20Amp

  Volgens mij wordt dat dan 20 volt en 5 ampere…

 • Profielfoto
  SJEBloem

  Momenteel heeft Apple drie soorten lichtnetadapters, 5 W, 10 W en 12 W.

  De configuratie van de 5 W is een output van 5 V en 1 A.
  De configuratie van de 10 W is een output van 5,1 V en 2,1 A.
  De configuratie van de 12 W is een output van 5,2 V en 2,4 A.

  Je kunt er dus vanuit gaat dat het voltage sowieso hoger is dat het amperage. Hoe de uiteindelijke verdeling gaat worden om die 100 W te krijgen is ook nog maar een vraag. Maximale input voltage kan iig maximaal 240 V worden.;)

  Bron: http://www.apple.com/nl/power-adapters/

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het zal wel dit worden: voor smartphones 5V met max 3 A, voor laptops 12V of 20V met max 5A (dat laatste is 100W). Dat heeft die qualcomm Quickcharge namelijk ook precies zo.

  Alles over dezelfde connector, maar wel met verschillende laders lijkt mij. Want als je een 20V in je mobiel steekt is je mobiel meteen kapot. Dus daar moet dan een soort beveiliging in of zo?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  USB-C is niet sexy.
  MagSafe is één van de slimste uitvindingen van Apple en mag niet verdwijnen.
  De volgende iPhone heet 7s (Plus)

 • Profielfoto
  Koezel

  wordt een stroomsterkte van 20Amp (ofwel evenveel stroom zoals uit uw stopcontact

  Uit ‘ons’ stopcontact komt 16 ampere.
  20 ampere uit een adapter is onmogelijk.

 • Profielfoto
  TandMac

  Tijd voor einde discussie.
  Ik heb van Apple ondertussen verkoopkabels, nieuwe kabels oude kabels van Brussel tot Amsterdam (en terug)

  #NoMoreNewCablesApple

 • Profielfoto
  4GTL

  Ik vraag me dan af of dat de huidige laadtijd van de iPhone zo problematisch is?

  Op de tijd dat mijn iPhone van 10 naar 90% gaat zat mijn vorige android telefoon nog niet eens op 40%. En dat terwijl men iPhone het 28u kan uitzingen op een lading, en dat android geval na 9 uurtjes zat te schreeuwen om een stopcontact.

  100W door een telefoon jagen? Extra functies op een telefoon zijn altijd leuk, maar ik hoef hem niet te kunnen gebruiken als soldeerbout.

 • Profielfoto
  MrHammond

  De bedoeling is ook niet om deze 100W direct in warmte om te zetten, maar natuurlijk in batterijlading ;-). De warmte die bij het laden vrijkomt, zijn slechts de verliezen bij het laden, geen enkele lader is 100% efficiënt.

  Uit ‘ons’ stopcontact komt 16 ampere.
  20 ampere uit een adapter is onmogelijk.

  “Komt” is wat overdreven, maximaal haalbaar, hier in Zwitserland overigens slechts 10A. Maar met behulp van een adapter kun je er zeker 20A van maken, mits je de spanning omlaag transformeert. 20A bij 5V is 100W, dan hoeft er bij 230V dus slechts 435 mA te lopen (maken we daar 450 mA van om de warmteverliezen in de adapter mee te nemen), geen probleem hoor!

 • Profielfoto
  Helios

  De Power Delivery standaard (USB-PD) laat toe dat het voltage kan worden verhoogd. In eerste instantie biedt een stroombron gewoon 5V en maximaal 2A, zoals in de oorspronkelijke USB-standaard. Indien de twee apparaten (stroombron en ontvanger) met elkaar communiceren dat meer power nodig is, kan het voltage of amperage worden verhoogd tot uiteindelijk 20V en 5A voor 100W. Dat gaat wel in stappen, en voor een iPhone zal 100W niet gebruikt worden. Maar misschien wel 9 of 12V met 2A.

 • Profielfoto
  Helios

  (De USB-C adapters voor de 12″ MacBook en de nieuwe MacBook Pro’s volgen trouwens ook de USB-PD standaard — je zou je iPhone dus op kunnen laden met een MacBook-adapter.)