iPad mini: geliefd apparaat met toekomst

15 reacties

Apple heeft de iPad mini 2 uit het assortiment gehaald en verkoopt alleen nog maar de iPad mini 4 in 128GB-uitvoering. De kleine iPad is sinds september 2015 niet meer vernieuwd en heeft nog een A8-chip uit 2014. Is de iPad mini op weg naar de ondergang?

Niet helemaal. Er is wel degelijk toekomst voor de iPad mini en het apparaat is geliefd, blijkt uit een poll onder onze lezers. Zo kan de iPad mini als niche-apparaat blijven bestaan:

Concurrentie van de iPhone Plus

Toen de eerste iPad mini in 2012 op de markt werd gebracht, was er slechts één maat iPhone: de iPhone 5 met 4-inch scherm. De kleine tablet van 7,9-inch had een bescheiden formaat ten opzichte van de 9,7-inch iPad, maar een veel bruikbaarder schermoppervlak dan de smartphone. Vandaag de dag is de iPhone in groter formaat verkrijgbaar: 4,7-inch is de nieuwe standaard, terwijl de iPhone 7 Plus een scherm van 5,5-inch heeft. Voor veel gebruikers zal dit een goed compromis tussen comfort en bruikbaarheid zijn.

In de nabije toekomst zal Apple door kleinere randen ook grotere schermen in zijn telefoons kunnen integreren. Er wordt gefluisterd dat de iPhone 8 (of iPhone Edition) zal worden uitgerust met een 5,8-inch scherm in een behuizing die min of meer dezelfde grootte als iPhone 7 heeft. Als Apple wil, zal het ook spoedig mogelijk zijn om een telefoon te maken met dezelfde grootte als de iPhone 7 Plus en een schermgrootte van 6-inch.

ipad mini vs iphone 001
De iPad mini vergeleken met de huidige drie maten iPhone.

Geliefd bij gebruikers

Hoewel de toekomstige iPhone de iPad mini op papier zou kunnen vervangen, is het niet zo simpel. Afgelopen weekend vroegen wij onze lezers of ze dachten of hoopten op een toekomst voor de iPad mini. De overgrote meerderheid (61,5%) antwoordde ja. Een veelgenoemde reden is dat de iPad mini goed aansluit op de iPhone SE en deze vaak net in een binnenzak passen. Ook lichtheid wordt als argument genoemd. Niet iedereen heeft behoefte aan constant een grote iPhone in zijn broekzak.
weekend poll ipad mini

Een niche-apparaat

De relevantie van de iPad mini is op de middellange termijn twijfelachtig en Apple zal er alles aan doen om de klanten te verleiden om voor grotere tablet te kiezen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de iPad mini helemaal verdwijnt. Het apparaatje blijft bij een aantal trouwe gebruikers geliefd en het kost Apple niet zoveel moeite of investeringen om de mini in zijn assortiment te houden. De gebruikte technologieën zijn vergelijkbaar met die van de grotere iPads en de mini vereist weinig extra onderzoek en ontwikkeling.

Vergelijk het met de iPod Touch, die is ondanks een zeer beperkte klantenkring nog altijd te koop. Het is wel duidelijk dat niche-apparaten minder systematisch worden vernieuwd en beperktere opslagmogelijkheden hebben. Zo is de iPod Touch als enige iOS-apparaat nog in 16GB-versie te koop en verkoopt Apple de iPad mini 4 alleen nog met 128GB opslag.

De iPad mini komt met zijn A8-chip voorlopig nog prima mee. Apple zou de kleine tablet kunnen vernieuwen wanneer de prijs voor componenten is gedaald en het huidige model nog niet helemaal achterhaald is. Hoe dan ook, de presentatie van een nieuwe iPad mini lijkt ons de komende maanden zeer onwaarschijnlijk. Als je de iPad mini 4 op het oog hebt, kun je er rustig een kopen zonder je zorgen te maken over een nieuw model.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Duh!!!

  Een vraag stellen op een site waar vrijwel uitsluitend Apple fanaten te vinden zijn en dan daaruit de conclusie trekken dat de iPad toekomst heeft is hetzelfde als vragen aan WC Eend of ze WC Eend nog wel zien zitten.

  Natuurlijk zien de Apple fans hier toekomst in de iPad.

  De vraag is echter of de reguliere consument dat ook nog ziet zitten en die vraag is hier niet beantwoord en zal op deze site ook niet beantwoord worden.

  Zelf ga ik er in ieder geval geen nieuwe iPad meer aanschaffen. De toegevoegde waarde is te klein en er zijn ondertussen domweg betere alternatieven.

  Apple had slimmer moeten zijn en Mac OS op de iPad Pro moeten plaatsen. iOS is een leuk mobiel OS, maar niet geëigend voor het échte werk, hoe graag Apple dat haar gebruikers wil doen laten geloven.

 • Profielfoto
  wensink

  @polansky macOS op de iPad is geen optie. Een betere versie van iOS zou wel welkom zijn..

 • Profielfoto
  polansky

  @Wensink –

  Dat zeg je omdat Apple het zegt.
  Dat zegt Apple om jou het te doen laten geloven.

  De werkelijkheid is natuurlijk heel anders dan wat de marketing machine van Apple haar gebruikers wil inprenten.

  Flauwekul natuurlijk.
  Als Microsoft Windows 10 op een tablet weet te krijgen (en dat werkt ook nog eens heel erg goed), dan zou Apple het niet kunnen met Mac OS? Ga toch weg met die onzin! Natuurlijk kan Apple dat wel.

  Het is geen onkunde van Apple, maar pure onwil.
  Apple houdt er gewoon een dubbele agenda op na.

 • Profielfoto
  Furbz

  Slik.
  Negeer.

  Bedankt dat je hier in Applekomkommertijd toch je energie in wil steken
  Raymon.

 • Profielfoto
  wensink

  @polansky Tuurlijk, omdat ik een Mac heb, heb ik geen enkele objectiviteit en ga ik enkel mee in wat Apple zegt.
  Het is gewoon kut om voor een scherm te zitten en de hele tijd je arm moeten uitstrekken, dan is een muis en toetsenbord veel comfortabeler.

  macOS is ontwikkeld voor muis en toetsenbord en ik moet er niet aan denken dat ik met mijn vinger naar het mini kruisje moet om een safari venster te sluiten en dan in fullscreen kom omdat ik mis tik en dan vervolgens geen escape knop heb om er weer uit te komen.

  Ik weet best dat windows 10 daar beter voor is ontworpen, maar van wat ik om mij heen zie van de mensen die zo’n surface hebben is dat dat ook niet alles is in de desktop omgeving.

  Toch ben ik het er wel mee eens dat er wel meer delen van macOS vertaald moeten worden naar de iPad, zoals Finder, zodat professionals wel (met dongles dan) vanaf een usb stick dingen kunnen importeren en op een duidelijke plaats opslaan waarna ze het ook nog terug kunnen vinden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @polansky Tuurlijk, omdat ik een Mac heb, heb ik geen enkele objectiviteit en ga ik enkel mee in wat Apple zegt.
  Het is gewoon kut om voor een scherm te zitten en de hele tijd je arm moeten uitstrekken, dan is een muis en toetsenbord veel comfortabeler.

  macOS is ontwikkeld voor muis en toetsenbord en ik moet er niet aan denken dat ik met mijn vinger naar het mini kruisje moet om een safari venster te sluiten en dan in fullscreen kom omdat ik mis tik en dan vervolgens geen escape knop heb om er weer uit te komen.

  Ik weet best dat windows 10 daar beter voor is ontworpen, maar van wat ik om mij heen zie van de mensen die zo’n surface hebben is dat dat ook niet alles is in de desktop omgeving.

  Toch ben ik het er wel mee eens dat er wel meer delen van macOS vertaald moeten worden naar de iPad, zoals Finder, zodat professionals wel (met dongles dan) vanaf een usb stick dingen kunnen importeren en op een duidelijke plaats opslaan waarna ze het ook nog terug kunnen vinden.

  Volledig eens met Wensink… Geef toe, het is nogal moeilijk om met je vingers op de menubalken van macOS te tikken omdat het zo klein is. Ik dacht dat er van Win 10 trouwens ook aanpassingen waren gedaan, (bepaalde knoppen groter gemaakt etc…), lijkt me dan ook niet zo mooi meer (in de mac omgeving). Maar zoals Wensink zegt, een iets anders ontworpen iOS zou idd welkom zijn. Ik zou ook wel graag een finder zien op een iPad…(zeker op de pro modellen). Maar ieder zijn mening uiteraard…:-)

 • Profielfoto
  4GTL

  En dan te bedenken dat ene Steve J op de keynote van de eerste iPhone kwam verkondigen dat het toestel OS X draaide.

 • Profielfoto
  polansky

  @polansky Tuurlijk, omdat ik een Mac heb, heb ik geen enkele objectiviteit en ga ik enkel mee in wat Apple zegt.

  Na de rest van je reactie gelezen te hebben ben ik van mening dat je inderdaad enige objectiviteit tekort komt.

  Het is gewoon kut om voor een scherm te zitten en de hele tijd je arm moeten uitstrekken, dan is een muis en toetsenbord veel comfortabeler.

  Je sluit het ene uit met het andere – JA dat is ZEER KORTZICHTIG.
  Alsof je dan ineens alles met je vingertjes moet doen – Oekel, natuurlijk niet.
  Een toetsenbord blijft uiteraard handig, maar het is een aanvulling OP en GEEN vervanging VAN.

  Ofwel – inderdaad kortzichtig en niet objectief bekeken.
  Dit gedrag wat jij nu vertoont is gewoon niet verder willen kijken dan je neus lang is.
  Apple verdedigen omwille het feit dat je blijkbaar niet inziet dat een aanvulling ook toegevoegde waarde kan hebben.

  macOS is ontwikkeld voor muis en toetsenbord en ik moet er niet aan denken dat ik met mijn vinger naar het mini kruisje moet om een safari venster te sluiten en dan in fullscreen kom omdat ik mis tik en dan vervolgens geen escape knop heb om er weer uit te komen.

  Ik zou zeggen verdiep je eens hoe Windows 10 écht werkt in plaats van die roze Apple bril op je neus te houden.

  Je MOET helemaal niets bij Windows 10 zoals jij suggereert. HET KAN.
  Er is een wezelijk verschil in hoe je het kunt gebruiken en hoe je het volgens jou moet gebruiken. Alweer die kortzichtige gedachte dat je gedwongen wordt om een apparaat op een specifieke manier te gebruiken.

  Jammer, jammer, jammer ik had sommige Apple gebruikers intelligenter ingeschat, maar blijkbaar zijn ze in hun diepe geloof te ver gezonken dat ze niet eens meer kunnen inzien dat een aanvulling op de bediening ook extra gebruiksgemak met zich mee kan brengen, in plaats daarvan zien ze enkel nog de negatieve aspecten waarbij ze bang zijn dat het één direct vervangen wordt door het ander.

  …totdat Apple over een aantal jaar zelf het licht ziet.
  Dan ineens sla je als een blad om, is het geweldig innovatief – ondanks dat het al jaren bij anderen zo werkt – en is de bediening ineens door Apple uitgevonden…

  Succes in je heilige geloof – De oogjes gaan uiteindelijk echt weer een keertje open. Ik beloof het je!

 • Profielfoto
  renato

  Laat ik het vanuit mezelf verwoorden;-) Voor MIJ heeft de iPad mini zeker een toekomst.

  Voor mijn werk gebruik ik een Macbook Pro als werkpaard, en daarnaast heb ik behoefte aan een ‘highly portable’ oplossing voor het passievere werk (mail en stukken bijhouden tijdens vergaderen). iPad en iPad mini zijn hiervoor zeer geschikt en eigenlijk het liefst de iPad mini voor mij.

  Ik zie de struggle van de markt: grotere tablets of lichtere laptops? Ik ga nu nog steeds voor power laptop en daarnaast een kleine tablet. Da is een iPad mini en prima optie. Mooi apparaatje.

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik zie de struggle van de markt: grotere tablets of lichtere laptops? Ik ga nu nog steeds voor power laptop en daarnaast een kleine tablet. Da is een iPad mini en prima optie. Mooi apparaatje.

  Vieze vingervlekken op je Mac scherm.. brrrrr.
  Ik zou een iPad mini zonder bezel wel heel vet vinden!
  Hoe jij het omschrijft heb ik het ook.

 • Profielfoto
  KR1275

  iPad (en iPod) hebben sowieso de toekomst, want er komt een tijd dat men niet meer investeert in telefonienetwerken, omdat alles via dataverkeer gaat. Binnen 10 jaar – voorspel ik – is er geen GSM meer en gaat alles via opvolgers van 4G en Wifi.

 • Profielfoto
  wensink

  Oke Polansky, ik kan niet wachten tot mijn ogen eindelijk worden geopend.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ben dol op de iPad mini.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Oke Polansky, ik kan niet wachten tot mijn ogen eindelijk worden geopend.

  Als je een Apple device bezit ben je gedoemd tot de grollen en grillen van frustie Polletje.
  Dan ben je blind (ogen gesloten) en sta je nergens voor open. Halleluja, de Wachttoren deur aan deur aanbieden en ondertussen maar vooral roepen dat over verkeerd gelovigen.

  Het is net een PVV-stemmer. Verloren energie….

 • Profielfoto
  SvS

  iPad (en iPod) hebben sowieso de toekomst, want er komt een tijd dat men niet meer investeert in telefonienetwerken, omdat alles via dataverkeer gaat. Binnen 10 jaar – voorspel ik – is er geen GSM meer en gaat alles via opvolgers van 4G en Wifi.

  Sorry, gaat niet helemaal op… WhatsApp moet mèt iPhone (of andere smartphone) helaas, anders had ik hiermee heel veel kosten kunnen besparen. Waarom blijft iedereen op WhatsApp waarbij SIM ècht verplicht is.

  Ik dwaal af. Maarruh… iPad’s moeten blijven bestaan. Erg fijne dingen, ook voor kinderen. iPhone Plus is gewoon echt veel te duur, geef mij maar een combinatie van goedkopere iPhone en een iPad.:angel: