Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 maart 2017

iPad mini: geliefd apparaat met toekomst

Apple heeft de iPad mini 2 uit het assortiment gehaald en verkoopt alleen nog maar de iPad mini 4 in 128GB-uitvoering. De kleine iPad is sinds september 2015 niet meer vernieuwd en heeft nog een A8-chip uit 2014. Is de iPad mini op weg naar de ondergang?

Niet helemaal. Er is wel degelijk toekomst voor de iPad mini en het apparaat is geliefd, blijkt uit een poll onder onze lezers. Zo kan de iPad mini als niche-apparaat blijven bestaan:

Concurrentie van de iPhone Plus

Toen de eerste iPad mini in 2012 op de markt werd gebracht, was er slechts één maat iPhone: de iPhone 5 met 4-inch scherm. De kleine tablet van 7,9-inch had een bescheiden formaat ten opzichte van de 9,7-inch iPad, maar een veel bruikbaarder schermoppervlak dan de smartphone. Vandaag de dag is de iPhone in groter formaat verkrijgbaar: 4,7-inch is de nieuwe standaard, terwijl de iPhone 7 Plus een scherm van 5,5-inch heeft. Voor veel gebruikers zal dit een goed compromis tussen comfort en bruikbaarheid zijn.

In de nabije toekomst zal Apple door kleinere randen ook grotere schermen in zijn telefoons kunnen integreren. Er wordt gefluisterd dat de iPhone 8 (of iPhone Edition) zal worden uitgerust met een 5,8-inch scherm in een behuizing die min of meer dezelfde grootte als iPhone 7 heeft. Als Apple wil, zal het ook spoedig mogelijk zijn om een telefoon te maken met dezelfde grootte als de iPhone 7 Plus en een schermgrootte van 6-inch.

De iPad mini vergeleken met de huidige drie maten iPhone.

Geliefd bij gebruikers

Hoewel de toekomstige iPhone de iPad mini op papier zou kunnen vervangen, is het niet zo simpel. Afgelopen weekend vroegen wij onze lezers of ze dachten of hoopten op een toekomst voor de iPad mini. De overgrote meerderheid (61,5%) antwoordde ja. Een veelgenoemde reden is dat de iPad mini goed aansluit op de iPhone SE en deze vaak net in een binnenzak passen. Ook lichtheid wordt als argument genoemd. Niet iedereen heeft behoefte aan constant een grote iPhone in zijn broekzak.

Een niche-apparaat

De relevantie van de iPad mini is op de middellange termijn twijfelachtig en Apple zal er alles aan doen om de klanten te verleiden om voor grotere tablet te kiezen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de iPad mini helemaal verdwijnt. Het apparaatje blijft bij een aantal trouwe gebruikers geliefd en het kost Apple niet zoveel moeite of investeringen om de mini in zijn assortiment te houden. De gebruikte technologieën zijn vergelijkbaar met die van de grotere iPads en de mini vereist weinig extra onderzoek en ontwikkeling.

Vergelijk het met de iPod Touch, die is ondanks een zeer beperkte klantenkring nog altijd te koop. Het is wel duidelijk dat niche-apparaten minder systematisch worden vernieuwd en beperktere opslagmogelijkheden hebben. Zo is de iPod Touch als enige iOS-apparaat nog in 16GB-versie te koop en verkoopt Apple de iPad mini 4 alleen nog met 128GB opslag.

De iPad mini komt met zijn A8-chip voorlopig nog prima mee. Apple zou de kleine tablet kunnen vernieuwen wanneer de prijs voor componenten is gedaald en het huidige model nog niet helemaal achterhaald is. Hoe dan ook, de presentatie van een nieuwe iPad mini lijkt ons de komende maanden zeer onwaarschijnlijk. Als je de iPad mini 4 op het oog hebt, kun je er rustig een kopen zonder je zorgen te maken over een nieuw model.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPad mini: geliefd apparaat met toekomst
Sluiten