iOS 11 maakt 200.000 apps onbruikbaar en dat heeft positieve gevolgen

Door: Raymon Mens - 21 reacties
App Store universele aankopen
Afbeelding: Apple

Naar verwachting wordt iOS 11 de eerste iOS-versie die alleen maar op 64-bits apparaten werkt. Dat wil ook zeggen dat apps die in het 32-bits-tijdperk zijn gemaakt stoppen met werken. Met iOS 10.3 worden de eerste voor­bereidingen al getroffen.

De meeste apps zijn inmiddels bijgewerkt, maar volgens een schatting van databureau Sensor Tower zijn 187.000 apps nog 32-bits. Deze zullen stoppen met werken en dat zorgt voor een snellere iPhone en iPad.

Snellere iPhone en iPad

Wanneer momenteel een 32-bits app wordt aangetroffen, laadt iOS naast de 64-bits ook 32-bits versies van frameworks en drivers. Dit zorgt voor meer geheugengebruik en dat het opstarten aanzienlijk langer duurt. Wanneer Apple de stap naar een volledig 64-bits besturings­systeem maakt, hoeft de hele 32-bits-laag niet meer parallel geladen te worden. Dit zal de snelheid van moderne iOS-apparaten ten goede komen.

64bits-001
Klik/tap voor groter.

iOS 10.3 sorteert voor

In iOS 10.3 sorteert Apple al voor op een 64-bits toekomst. Wanneer een 32-bits app wordt uitgevoerd, verschijnt de melding: “Deze app is niet geschikt voor toekomstige iOS-versies. De ontwikkelaar van deze app moet de app bijwerken om deze compatibel te maken.”

Na een tik op de knop voor meer info, verschijnt een lijst met apps die niet compatibel met 64-bits toestellen zijn en de waarschuwing dat deze niet geschikt zijn voor toekomstige iOS-versies. iOS 10.3 wordt binnen enkele weken verwacht en is momenteel in betafase. iOS 11 wordt tijdens WWDC 2017 op 5 juni onthuld.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ongeveer 200.000 apps. Kun je nagaan hoeveel knoei er in de App Stores staat. Dit zullen echt niet veel apps zijn die de meeste mensen gebruiken.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Daar gaat mijn geliefde Trism! En waar zal ik nu mijn scheet-apps halen!:angel:

 • Profielfoto
  Zakske

  Dit zullen echt niet veel apps zijn die de meeste mensen gebruiken.

  De meeste apps voor iOS en Android worden door bijna niemand gebruikt.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het zou mooi zijn als iOS 11 dan ook een filter in de App Store-app krijgt, waardoor de 32-bits troep uit zicht verdwijnt.

  Anders wil je straks een app hebben en regent het meldingen ”Deze app is niet compatible met uw apparaat”. Liever niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple moet gewoon elke app die 8 maanden geen update heeft gehad verwijderen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Toch is het jammer. Heb een aantal developers gemaild maar vrijwel geen reactie. Veel denken nog dat een release en eventuele bug fix voldoende is.
  Dat was ’t ooit ook. Maar door veiligheid gaat de ontwikkeling door. Hopelijk weet Apple ze nog te bereiken en ze een nieuwe 64 bit versie te pushen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik gebruik een oude App om youtube fimpjes te kunnen downloaden en lokaal afspelen. Die App is nu niet meer beschikbaar.. Ik ben hier niet zo blij mee. Ik heb overigens meer Apps die oud zijn en niet meer worden bijgewerkt maar ik wel dagelijks gebruik..
  Tegenwoordig heeft Apple een strikter beleid en ik verlies hierdoor dus helaas functionaliteit. Ik ben benieuwd hoe dit voor mij uit gaat pakken.. Ik ben geen voorstander van Android dus hoop dat Apple niet ‘te ver’ gaat..

 • Profielfoto
  MacRay

  Echt super dat Apple dit doet. Alleen werkende “onderdelen”. Top(y)

 • Profielfoto
  Melle

  200.000 op een totaal van? Was dat niet miljoenen?

 • Profielfoto
  Melle

  Even opgezocht: 2,2mln. Dit gaat dus over minder dan 1% van de apps… en tov actieve en gebruikte apps, zal dat nog lager liggen…

 • Profielfoto
  Vilscon

  Even opgezocht: 2,2mln. Dit gaat dus over minder dan 1% van de apps… en tov actieve en gebruikte apps, zal dat nog lager liggen…

  Je vergeet een 0. Het gaat om ongeveer 10%, niet 1%.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik vind het wel echt jammer. Want die gieren van Adobe updaten Photoshop touch niet meer. Voor mij een perfect programma waar ik zowel op de iphone als ipad toch een €15,- voor betaalde. Doordat Adobe nu een andere betaalmethode hanteert is Photoshop touch uit de app store gehaald en wordt het niet meer ge-update. Weet iemand een goed alternatief (zonder abonnement kosten)?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zijn ook heel veel apps die wel ooit goedgekeurd zijn maar die door developers zijn verborgen en teruggetrokken omdat ze waarschijnlijk zijn gestopt met de support er van.
  Van dit getal moet je nog 30.476 aan Mac App Store apps aftrekken dus ongeveer 1,9 miljoen iOS apps zijn er op dit moment te downloaden.

  Daar staat die geweldige van OMT ook ergens tussen.:evil:

 • Profielfoto
  S

  Ik vind het wel echt jammer. Want die gieren van Adobe updaten Photoshop touch niet meer. Weet iemand een goed alternatief (zonder abonnement kosten)?

  Vraag me toch af wie hier nu de gier is…

 • Profielfoto
  koen

  @bangbangsystems: Pixelmator

 • Profielfoto
  Shmoo

  @bangbangsystems

  Pixelmator: Mac + iOS
  Affinity Photo: Mac + Windows en iOS (iPad) <– ergens dit jaar

  Affinity Photo is veel meer Photoshop kwaliteit. Pixelmator is leuk en komt in de buurt wanneer je zeer ervaren bent met dit soort programma's maar is toch algemeen veel minder dan Photoshop en Affinity Photo.

 • Profielfoto
  Melle

  10% is wel inderdaad al een see moeite qua opkuis aktie!

 • Profielfoto
  koen

  10% is wel inderdaad al een see moeite qua opkuis aktie!

  Is dat Afrikaans?

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  Dirkifly

  Ik heb een app “keeper”. Dit is een vault waar al mijn paswoorden in zitten . Hoe krijg ik die daar nog uit? Kan er niet meer in na update IOS11.

 • Profielfoto
  Dirkifly

  Kent iemand hier een oplossingvoor,aub?