iOS 10.3: Test het kleine zwevende toetsenbord op de iPad

6 reacties

iOS 10 bracht iPad-gebruikers niet veel nieuws. Dit geldt ook voor iOS 10.3, dat op moment van schrijven als publieke beta beschikbaar is. Er zit echter één vernieuwing in de volgende iOS-versie verstopt: een klein en zwevend toetsenbord.

Standaard is dit toetsenbord verborgen, maar je kunt het met een trucje -dat gemaakt is door ontwikkelaar Steve Troughton-Smith- al testen. Benodigd: iOS 10.3, Swift Playgrounds uit de App Store en een blokje code.

Mini-toetsenbord

Maak in Swift Playgrounds een lege Playground aan via het tabblad My Playgrounds en kies voor de Blank template. Kopieer vervolgens de code uit dit bestand en plak deze in je Playground. Na een tik op Run Code kun je in het tekstvak naast de code gaan staan en de emoji-knop links van het toetsenbord inhouden om Zwevend te activeren. Het toetsenbord zal vervolgend gaan zweven. Druk de toetsenbord-knop rechtsonder in en kies nogmaals voor Zwevend. Nu heb je een klein en zwevend toetsenbord.

IMG_0004
Klik/tap voor groter.

Het toetsenbord kan over het scherm gesleept worden, maar de functionaliteit is verder beperkt: het werkt alleen binnen Swift Playgrounds en is onmogelijk te gebruiken in een andere app, ook niet via Split View. Het geeft desalniettemin een goed beeld van waar Apple aan werkt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Mini-toetsenbord? Dat lijkt meer op een vrijstaande versie van het iPhone toetsenbord.

  Geen slecht idee maar volgens mij vrij nutteloos wanneer je geboden zit in Splitview en je niet echt met vensters kunt werken zoals je dat op OS X kunt doen. Je blijft op de manier schuiven met het ding omdat het altijd wel iets zal camoufleren of in de weg zitten.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  de app swift playground is niet compatelble met mijn iPad 4

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @iMac Lover inderdaad, tough luck, want met mijn iPad 3 kan ik ook niet naar iOS 10, laat staan SwiftPlayground draaien. Ik voel ook jouw pijn.

 • Profielfoto
  steveb

  Is er ook iets nuttig in deze u

 • Profielfoto
  steveb

  Is er ook iets nuttig in deze update?

 • Profielfoto
  plonserd

  Bij veel dingen kan ik me ondanks dat ik er zelf niets aan heb wel inbeelden dat het handig kan zijn voor andere gebruikers. Maar nu? Wie zit hier op te wachten? Geen kritiek, enkel een serieuze vraag. Voor welke toepassingen is dit handig?