iOS 10.3 met APFS, Find my AirPods en meer uitgebracht

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Apple heeft zojuist iOS 10.3 voor iPhone, iPad en iPod uitgebracht. Vaak grijpt Apple x.3-versies van iOS aan om nieuwe functies toe te voegen. Zo bracht iOS 9.3 Night Shift, iPad-accounts voor onderwijs en beveiligde notities. Ook iOS 10.3 stelt niet teleur.

iOS 10.3 brengt vele vernieuwingen, zoals Find My AirPods, een functie om je AirPods op te sporen. Daarnaast maakt Apple de overstap naar APFS, de afkorting voor het Apple File System. Er is meer! Een overzicht:

Find My AirPods

Bezitters van AirPods kunnen hulp van de iPhone inroepen bij het vinden van hun draadloze oortjes. De app Find my iPhone toont nu ook de locatie van AirPods en kan om een geluid afspelen om de oortjes te vinden.

ios103airpods-001
Klik/tap voor groter.

Apple File System (back-up maken!)

Tijdens WWDC 2016 onthulde Apple zijn eigen bestandssysteem APFS (Apple File System) dat voor een snellere en efficiëntere werking van alle Apple-apparaten moet zorgen. Na het installeren van iOS 10.3 wordt een iOS-apparaat automatisch naar APFS omgezet. Apple adviseert een back-up te maken voor het installeren van iOS 10.3. (Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Een ander belangrijk voordeel van APFS is dat het voor een sneller opstartende iPhone en meer vrije ruimte zorgt. We hebben tests met een betaversie van iOS 10.3 gedaan en kwamen tot de conclusie dat een 16GB iPhone er minimaal 470MB op vooruit gaat. Dit komt omdat APFS de flashopslag van apparaten effectiever kan indelen.

 Cap 10.2Cap 10.3WinstVrij 10.2Vrij 10.3Nettowinst
iPhone 5s12,112,57470 MB11,2911,91620 MB
iTouch 6122,20124,692,49 GB121,31124,172,86 GB
iPhone SE56,2460,454,21 GB58,3959,891,50 GB
iPhone 7121,88124,392,51 GB120,97123,842,87 GB
iPad Air 2121,99124,482,49 GB120,96123,902,94 GB

Instellingen met vernieuwde indeling

Het Instellingen-menu heeft een nieuwe indeling en toont vanaf nu bovenaan een profiel waar je direct je Apple ID kunt bekijken en wijzigen. Ook bevat het snelkoppelingen naar iCloud-instellingen en toont alle apparaten die aan je Apple ID gekoppeld zijn.

instellingen-profiel
Klik/tap voor groter.

Podcasts-app met Widget

De Podcasts-app van Apple heeft een widget gekregen. Eenmaal geactiveerd toont deze een lijst podcast-abonnementen en dient als een snelkoppeling naar de meest recente aflevering van iedere show. Het afspelen begint na een tik op het artwork onmiddellijk, zelfs wanneer de iPhone vergrendeld is. Bij een video-podcast wordt de app wel geopend.

podcast-widget-ios-103
Klik/tap voor groter.

Vragen om en reageren op reviews

Veel ontwikkelaars hebben in hun app een pop-up ingebouwd die vraagt om de app te beoordelen. In iOS 10.3 komt Apple met een standaard-component voor deze popups, zodat deze voor gebruikers consistenter zijn. Ook krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om op reviews in de App Store te reageren. Dit laatste komt zowel naar iOS als macOS.

Kaarten-app: weerbericht voor je bestemming

Bij het plannen van een route is het nu mogelijk om het weerbericht voor je bestemming te zien. In iOS 10.3 wordt in de linkerhoek een klein weer-icoon getoond. Door hier stevig op te drukken (3D Touch) zie je het weerbericht voor zes uur vooruit.

weerkaarten103
Klik/tap voor groter.

Afrekenen met 32-bits apps

Verwacht wordt dat iOS 11 helemaal 64-bits is en iOS 10.3 sorteert hierop voor. Wanneer je een app opent die nog 32-bits is en dus niet compatibel is met een 64-bits OS, volgt een waarschuwing. Bovendien is het via het menu InstellingenAlgemeenInfoAppcompatibiliteit een lijst te bekijken welke apps 32-bits zijn en zullen stoppen met werken wanneer iOS 11 in september wordt uitgebracht.

(Zie ook → iOS 11 maakt 200.000 apps onbruikbaar en dat heeft positieve gevolgen)

64bits-001
Klik/tap voor groter.

En verder…

Er volgen ongetwijfeld meer kleine nieuwigheden. Zelf iets gespot? Laat het weten in een reactie op dit bericht of mail [email protected]

 • Alternatieve iconen voor apps zijn mogelijk (zie artikel)
 • Siri kan integreren met apps om de status van facturen te checken.
 • HomeKit ondersteunt programmeerbare lichtschakelaars.
 • CarPlay krijgt een nieuwe snelkoppeling naar recent gebruikte apps.
 • Apple Maps geeft in de auto (CarPlay) locaties van oplaadstations voor elektrische auto’s weer.
 • Siri kan ook ritten met taxidiensten voor een tijdstip in de toekomst plannen.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Bvanrens

  De update komt helaas voor mij te laat. Mijn AirPods zijn vorige maand gestolen in London.

 • Profielfoto
  Afroman

  Als ze daadwerkelijk bestolen zijn had je nog geen reet aan die functie gehad, want die werkt alleen op korte afstand (Bluetooth).

 • Profielfoto
  Shmoo

  iTouch 6 – Mac Mini (andere artikel) kom op zeg.

  Weet iemand hoeveel leugen je kunt besparen op een iPhone 5c met 8GB opslag?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  We hebben tests met een betaversie van iOS 10.3 gedaan en kwamen tot de conclusie dat een 16GB iPhone er minimaal 470MB op vooruit gaat. Dit komt omdat APFS de flashopslag van apparaten effectiever kan indelen.

  Dit extra geheugen is maar tijdelijk. Het installeren van iOS 10.3 zorgt ervoor dat de casche wordt weggegooid. Op mijn iPad 4 draai ik al een tijdje iOS 10.3 beta. Mijn iPad is niet langzamer, maar ook niet sneller geworden.
  Ik ben bang, dat dit de laatste iOS versie is op mijn iPad 4. Dat Apple file system, doet mij een beetje denken, toen Windows NT NTFS introduceerde in de midden jaren negentig.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Furbz

  Nou, het is gedownload en geïnstalleerd. Downloaden was echt
  mega snel. 3 minuten!

  Iphone SE op 10.2.1: beschikbaar 4,43 GB
  Iphone SE op 10.3 : beschikbaar 5,04 GB

  Winst van 600 MB is best netjes!

 • Profielfoto
  queenfan

  Ik krijg niks binnen op mijn iPhone, draai de laatste beta (build 14E5277a), iemand hier ook hetzelfde??

 • Profielfoto
  koen

  Nee, ik doe niet aan betas.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dit extra geheugen is maar tijdelijk. Het installeren van iOS 10.3 zorgt ervoor dat de casche wordt weggegooid.

  Nee, het is telkens getest met een compleet schone installatie van 10.2 en 10.3 waar dus geen caches gevuld waren.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Raymon, dank je wel.
  Maar op mijn ipad4 heb ik al diverse app’s en muziek verwijdert. Ik had met iOS 10.2 ongeveer 80 app’s draaien en een kleine 1000 nummers aan muziek.
  Nu heb ik gemiddeld 68 app’s en 200 honderd muzieknummers

  Het kan natuurlijk ook zijn, dat apps zoals Redshift and Starwalk 2 steeds meer geheugen innemen. Maar ook Microsoft word en Microsoft Excel

  Ps ik heb een ipad4 met 16 Gbyte opslag, waarvan effectief plus minus 13 Gbyte voor apps en muziek

 • Profielfoto
  AddVariety

  Sjonge jonge OMT, dit is toch echt schandalig. Er klopt niks van jullie melding dat iOS 10.3 meer vrije ruimte oplevert. De berekening is totaal anders, zie ook mijn comment in een eerder artikel toen jullie APFS aankondigden, het levert hoogstens een paar % winst op. Zeker niet de vele GB’s nettowinst waar jullie het over hebben. Slechte journalistiek die riekt naar het vals voorlichten van je lezers, je moet je er als journalist bewust van zijn dat veel lezers elk artikel als waarheid aannemen, tenzij dit overduidelijk bijv. humoristisch of een andere soortgelijke insteek heeft.
  http://www.onemorething.nl/2017/02/ios-10-3-zorgt-voor-meer-opslagruimte-en-sneller-opstarten/?quote=299927#commentform

  De betere journalistiek vinden we zoals altijd weer bij Ars Technica:

  These are small gains in usable capacity, just a few hundred megabytes (the more storage you have, the more you seem to gain). These are also far from real-world conditions—the tests were all done on freshly reset devices that have been allowed to build their Spotlight indexes but had no apps, photos, or browser data on them and hadn’t been connected to iCloud. And without more information, it’s not possible to attribute the space savings exclusively to APFS; it’s merely the most likely of all possible options. Your mileage may vary, but it does look like iOS 10.3 and APFS will help you reclaim a little space.

  https://arstechnica.com/apple/2017/03/a-tour-of-ios-10-3-checking-out-apfs-the-settings-app-and-other-tweaks/

 • Profielfoto
  html-junky

  Weet neit hoe het met anderen zit, maar mijn iPhone 6s lijkt wel sneller te reageren na deze update

 • Profielfoto
  Shmoo

  Appen gaat ook sneller. Ik heb al twee afspraakjes, normaal doe ik daar minstens twee dagen over.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik krijg niks binnen op mijn iPhone, draai de laatste beta (build 14E5277a), iemand hier ook hetzelfde??

  Kijk even hier: https://9to5mac.com/2017/03/27/force-10-3-update-your-software-is-up-to-date/

 • Profielfoto
  Wim2

  Wat een bagger update levert Apple weer… Kan niet meer inloggen op iCloud, telefoon- en berichtenapp doen het niet meer. Andere apps werken niet meer en mijn iPhone 6s is trager dan een iPhone 4s op iOS9.

 • Profielfoto
  html-junky

  @Wim2 als je niet kan inloggen dan ligt dat aan jezelf, dan is of je wachtwoord verkeerd of je moet je beveiligings gegevens bijwerken of je hebt het wachtwoord te vaak fout ingevuld en is hij nu vergrendeld.

  Dat ligt niet aan de update, dan zouden grote groepen mensen hetzelfde probleem hebben en dat is nu niet zo.

 • Profielfoto
  Wim2

  HTML-junk…. Dat ligt hem niet aan mij. Op mijn iPad had ik het probleem niet. Logt direct met dezelfde login en wachtwoord in. Inmiddels kan ik op mijn iPhone wel op iCloud inloggen, maar wordt het wachtwoord bij iMessage geweigerd. Scherm bij iMessage en telefoon blijft wit… Ligt het dan aan mij?

 • Profielfoto
  Wim2

  Na de update kan ik dus ook niet meer smsen of telefoneren. Apps lopen allemaal vast. Ligt vast niet aan het inloggen op iCloud…

 • Profielfoto
  Wim2

  Laatste update… Ik heb nu spontaan de melding dat de telefoon op iTunes aangesloten moet worden voor een restore. HTML-junkie, ligt vast nog steeds aan mijn inloggen op iCloud?;-)

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ja, dit soort gedoe ligt meestal aan de gebruiker.

 • Profielfoto
  Wim2

  Contact gehad met de helpdesk van Apple. Bleek toch een foute installatie van iOS 10.3 te zijn. Samen met de helpdesk een nieuwe installatie van 10.3 gedraaid. Dus hoezo ligt aan de gebruiker?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Op een iPad Air 1 krijg je ook iets van geheugen erbij. Vooral in de capaciteit kunt je dat zien, bij ‘Beschikbaar’ is dat moeilijker te meten want dat kan ook het gevolg van het legen van caches zijn.

  Nu is het weer wennen dat Apple in een tussentijdse update 10.3 weer heel je iCloud gebeuren overhoop heeft gegooid en in een nieuw jasje gestoken. Veranderen om het veranderen. Kunnen ze daar niet gewoon een paar maandjes mee wachten tot de compleet nieuwe iOS versie.

 • Profielfoto
  16jeffrey

  iPhone 7 hier. 1,5GB winst na update!