Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 maart 2017

iOS 10.3 met APFS, Find my AirPods en meer uitgebracht

Apple heeft zojuist iOS 10.3 voor iPhone, iPad en iPod uitgebracht. Vaak grijpt Apple x.3-versies van iOS aan om nieuwe functies toe te voegen. Zo bracht iOS 9.3 Night Shift, iPad-accounts voor onderwijs en beveiligde notities. Ook iOS 10.3 stelt niet teleur.

iOS 10.3 brengt vele vernieuwingen, zoals Find My AirPods, een functie om je AirPods op te sporen. Daarnaast maakt Apple de overstap naar APFS, de afkorting voor het Apple File System. Er is meer! Een overzicht:

Find My AirPods

Bezitters van AirPods kunnen hulp van de iPhone inroepen bij het vinden van hun draadloze oortjes. De app Find my iPhone toont nu ook de locatie van AirPods en kan om een geluid afspelen om de oortjes te vinden.

Klik/tap voor groter.

Apple File System (back-up maken!)

Tijdens WWDC 2016 onthulde Apple zijn eigen bestandssysteem APFS (Apple File System) dat voor een snellere en efficiëntere werking van alle Apple-apparaten moet zorgen. Na het installeren van iOS 10.3 wordt een iOS-apparaat automatisch naar APFS omgezet. Apple adviseert een back-up te maken voor het installeren van iOS 10.3. (Zie ook → Apple’s nieuwe bestandssysteem in begrijpelijke taal)

Een ander belangrijk voordeel van APFS is dat het voor een sneller opstartende iPhone en meer vrije ruimte zorgt. We hebben tests met een betaversie van iOS 10.3 gedaan en kwamen tot de conclusie dat een 16GB iPhone er minimaal 470MB op vooruit gaat. Dit komt omdat APFS de flashopslag van apparaten effectiever kan indelen.


Instellingen met vernieuwde indeling

Het Instellingen-menu heeft een nieuwe indeling en toont vanaf nu bovenaan een profiel waar je direct je Apple ID kunt bekijken en wijzigen. Ook bevat het snelkoppelingen naar iCloud-instellingen en toont alle apparaten die aan je Apple ID gekoppeld zijn.

Klik/tap voor groter.

Podcasts-app met Widget

De Podcasts-app van Apple heeft een widget gekregen. Eenmaal geactiveerd toont deze een lijst podcast-abonnementen en dient als een snelkoppeling naar de meest recente aflevering van iedere show. Het afspelen begint na een tik op het artwork onmiddellijk, zelfs wanneer de iPhone vergrendeld is. Bij een video-podcast wordt de app wel geopend.

Klik/tap voor groter.

Vragen om en reageren op reviews

Veel ontwikkelaars hebben in hun app een pop-up ingebouwd die vraagt om de app te beoordelen. In iOS 10.3 komt Apple met een standaard-component voor deze popups, zodat deze voor gebruikers consistenter zijn. Ook krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om op reviews in de App Store te reageren. Dit laatste komt zowel naar iOS als macOS.

Kaarten-app: weerbericht voor je bestemming

Bij het plannen van een route is het nu mogelijk om het weerbericht voor je bestemming te zien. In iOS 10.3 wordt in de linkerhoek een klein weer-icoon getoond. Door hier stevig op te drukken (3D Touch) zie je het weerbericht voor zes uur vooruit.

Klik/tap voor groter.

Afrekenen met 32-bits apps

Verwacht wordt dat iOS 11 helemaal 64-bits is en iOS 10.3 sorteert hierop voor. Wanneer je een app opent die nog 32-bits is en dus niet compatibel is met een 64-bits OS, volgt een waarschuwing. Bovendien is het via het menu InstellingenAlgemeenInfoAppcompatibiliteit een lijst te bekijken welke apps 32-bits zijn en zullen stoppen met werken wanneer iOS 11 in september wordt uitgebracht.

(Zie ook → iOS 11 maakt 200.000 apps onbruikbaar en dat heeft positieve gevolgen)

Klik/tap voor groter.

En verder…

Er volgen ongetwijfeld meer kleine nieuwigheden. Zelf iets gespot? Laat het weten in een reactie op dit bericht of mail [email protected]

  • Alternatieve iconen voor apps zijn mogelijk (zie artikel)
  • Siri kan integreren met apps om de status van facturen te checken.
  • HomeKit ondersteunt programmeerbare lichtschakelaars.
  • CarPlay krijgt een nieuwe snelkoppeling naar recent gebruikte apps.
  • Apple Maps geeft in de auto (CarPlay) locaties van oplaadstations voor elektrische auto’s weer.
  • Siri kan ook ritten met taxidiensten voor een tijdstip in de toekomst plannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 10.3 met APFS, Find my AirPods en meer uitgebracht
Sluiten