Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 maart 2017
Leestijd: 1 minuut

iOS 10.3 rekent af met scammers in Safari

In iOS 10.3 dat maandag uitgebracht werd, heeft Apple een Safari-bug opgelost die scammers gebruikten om telefoons zogenaamd te vergrendelen. De bug maakte de browser onbruikbaar en de scammers eisten een betaling om dit ongedaan te maken.

De pagina toonde een bericht over illegale porno en terugkerende pop-up die Safari onbruikbaar maakte. In iOS 10.3 kunnen pop-ups de browser niet meer overnemen, waardoor het tabblad gewoon gesloten kan worden.

Simpele truc

De truc die de scammers gebruiken was het op de achtergrond eindeloos laden van niet-bestaande webadressen, waardoor Safari een foutmelding in een pop-up bleef weergeven. Natuurlijk werd de telefoon niet echt vergrendeld, maar omdat Safari de laatst geopende pagina opnieuw laadt bij het opnieuw starten van de browser, kon dit het voor minder technisch onderlegde gebruikers wel zo lijken.

Screenshot via: Lookout – Klik/tap voor groter.

De oplossing was overigens ook simpel: via het menu InstellingenSafari kiezen voor Wis geschiedenis en websitedata. Daardoor opent de pagina die de pop-ups triggert niet meer bij het openen van Safari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 10.3 rekent af met scammers in Safari
Sluiten