Inloggen DigiD voortaan ook per app

9 reacties

De overheid heeft een app uitgebracht die gebruikt kan worden om zonder wachtwoord in te loggen op sites die een DigID vereisen. Bij het gebruik van de app hoeft alleen nog maar een QR-code te scannen en een persoonlijke pincode in te voeren.

Het is momenteel mogelijk om met de app in te loggen bij DigiD Machtigen, DUO, Mijn DigiD, Studentenreisproduct en Studielink. Later dit jaar zullen meer organisaties inloggen met de app gaan ondersteunen.

Eerst activeren

Om de app te gebruiken, moet deze eerst als inlogmethode geactiveerd worden. Je doet dit via Mijn DigiD en kiest daar onder het kopje Inlogmethoden voor DigiD App. Om de app te activeren moet een QR-code op het scherm gescand worden en moet SMS-verficatie ingeschakeld zijn. De app vraagt je vervolgens ook om een persoonlijke pincode van vijf cijfers aan te maken, die dient als vervanging van je wachtwoord bij inloggen via de app. Er is geen ondersteuning voor Touch ID.

Desktop en mobiel

De app maakt inloggen op desktop en mobiel mogelijk. Op desktop-sites van de overheid kan na het invoeren van je gebruikersnaam een QR-code met de app gescand worden, terwijl op mobiel op een link getapt kan worden waarna de app zal openen. Het scannen van een QR-code is dan niet nodig.

digid-inloggen-001
Inloggen met de DigID-app – Klik/tap voor groter.

Wij hebben de app getest en deze werkt prima, maar of het nu écht sneller is dan een gebruikersnaam en wachtwoord (dat in iCloud-sleutelhanger of een password manager opgeslagen kan worden) valt te betwijfelen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  First met de veiligheids-vraag!

 • Profielfoto
  steveb

  Hier in België werd een id app al aangekondigd in juni vorig jaar om op de markt te komen in november. Maar ondertussen geen nieuws. En voor zover ik weet geen release

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Geen Touch ID :-(. Dus weer een pincode erbij…….

 • Profielfoto
  koolenboer

  Lood om oud ijzer.
  Nu weer een pincode onthouden. Wanneer men touch ID zou integreren, dan zou ik de app overwegen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit zal wel gewoon een website in een app jasje zijn. Dus dan is er niets te Touch ID’en wanneer het niet een native iOS app betreft. Ik ga er even van uit dat de overheid niet voor elk platform een app gaat laten maken. Waarschijnlijk kost dit grapje al 15 miljoen euro of zo.

  Maar goed, ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar als het om overheid en digitaal gedoe gaat dan sta ik er niet om te springen om dat te gebruiken. Ik gebruik nog steeds niet DigiD omdat ik het niet vertrouw.

  Ik vertrouw bedrijven als Apple, Dropbox en Google veel meer dan onze eigen overheid als het aankomt op beveiliging van hun online diensten.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Gebruik je DigiD niet?
  Hoe doe je dat?
  Zo langzamerhand moet ik DigiD invoeren als ik een pasfoto wil laten maken.
  :nerd:

 • Profielfoto
  Niels

  Shmoo laat alles nog via papier in zijn brievenbus dumpen, zijn zorgverzekering heeft hij bij verzekeraar in een bananenrepubliek en verder doet hij zijn belastingaangifte natuurlijke via zijn financieel adviseur. Like a boss.

 • Profielfoto
  Jhingha

  Dit zie ik als een veilige manier om ook op onbekende computers in te kunnen loggen.

 • Profielfoto
  whaha

  Wat Jhingha zegt.
  Dit is heel erg handig als je niet op een vertrouwde computer zit en tóch in wilt loggen. Op mijn eigen computer heb ik er niets aan, want ik kan dan zo fijn de SMS-code kopiëren vanuit het programma Berichten dat ik binnen 10 seconden ingelogd ben.