iFixit vindt oude iPad in nieuwe iPad

12 reacties

De vorige week geïntroduceerde nieuwe iPad is een bijzonder apparaat. De tablet is dikker en zwaarder dan zijn voorganger (iPad Air 2), maar is ook aanzienlijk scherper geprijsd. Apple heeft dat voor elkaar gekregen door de iPad Air 1 uit 2013 te hergebruiken.

Dit blijkt uit een teardown van iFixit. De behuizing en een groot aantal onderdelen zijn gelijk aan die van de iPad Air uit 2013 en zelfs uit te wisselen. Er zijn ook enkele grote verbeteringen, zoals het scherm.

Scherm is beter, maar ook slechter

Het belangrijkste onderdeel van een iPad, het scherm, is zowel verbeterd als verslechterd. Apple heeft het scherm van de iPad Air 1 niet hergebruikt en de nieuwe iPad voorzien van een scherm dat 44 procent helderder is dan dat van de originele Air.

De iPad heeft echter geen gelamineerd scherm, wat wil zeggen dat het scherm en glazen oppervlak niet uit één onderdeel bestaan. De iPad Air 2 had wel een gelamineerd scherm dat voor aanzienlijk minder reflecties zorgt. Waarschijnlijk heeft Apple dit achterwege gelaten om de prijs laag te houden. Bijkomend voordeel is volgens iFixit dat het scherm van de nieuwe iPad makkelijker te vervangen is.

De iPad Air 1 uit 2013 (links) en iPad uit 2017 (rechts).
De iPad Air 1 uit 2013 (links) en iPad uit 2017 (rechts).

Op het scherm, de home-knop met Touch ID en nieuwe A9-chip is de nieuwe iPad vrijwel identiek aan de iPad Air uit 2013. De behuizing en lay-out van de componenten komt overeen. Ook de accu is met 32,9Wh identiek. Het blijkt zelfs mogelijk om onderdelen uit te wisselen:

De nieuwe 9,7-inch iPad is onder andere verkrijgbaar in de Online Apple Store. Het basismodel kost € 409 en is voorzien van 32GB opslag en Wi-Fi.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  digilb

  Gek dat iFixit de nieuwe iPad volgnummer 5 meegeeft. Voor mijn gevoel is het namelijk nummer 7.
  Goed om dus altijd het jaartal er achter te zitten om verwarring te voorkomen.

  En in feite heeft Apple met de iPad (2017) een “iPhone SE’tje” uitgehaald. Slim…
  Zou dit betekenen dat de volgende iPad een verbeterde Air 2 wordt??

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple heeft het scherm van de iPad Air 1 niet hergebruikt en de nieuwe iPad voorzien van een scherm dat 44 procent helderder is dan dat van de originele Air.

  .
  Gaat Apple nu weer op die marketingfiets verder. Elk scherm in een product wordt nu ineens X percentage helderder ipv een laagje platter en meer pixels.

 • Profielfoto
  Ruvasz

  Dat het scherm niet gelamineerd is betekent voor mij de grootste tegenvaller.
  Dat weegt niet op tegen een A9 ipv A8X.
  Ik zou ook geen non retina product meer willen hebben van apple.
  Misschien toch nog snel een iPad air 2 kopen zolang het nog kan.
  Alleen voor surfen, netflix, spotify en tv kijken voldoet de Air 2 nog goed.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zou dit betekenen dat de volgende iPad een verbeterde Air 2 wordt??

  .
  Dat is moeilijk te zeggen, ik denk het niet. Deze iPad moet waarschijnlijk ook gewoon minimaal 2 of 3 jaar in de verkoop staan. Het lijkt er dus veel meer op (ook vanwege de iPad mini verandering) dat iPad een soort iPod is geworden, meer een product dat ze erbij gaan verkopen voor een kleiner doelgroepje. En dat iPad Pro meer de aandacht gaat krijgen en dat ze daar mensen voor gaan proberen te vinden.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Overal lees ik dat deze iPad zo goedkoop is. Maar dit is toch gewoon ongeveer het niveau waarop iPads altijd waren geprijsd?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Een paar tientjes korting is natuurlijk heel wat bij Apple.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dit zijn de introductieprijzen door de jaren heen:

  – iPad Air 2: € 499
  – iPad 2017: € 409
  – iPad Pro: € 689

  Het is de goedkoopste iPad die Apple ooit gemaakt heeft en 90 euro goedkoper dan de Air 2 ten tijde van introductie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  – De iPad Air 1 (16GB) was 479,- tijdens de introductie in oktober 2013
  – De iPad Air 2 (16GB) was 489,- tijdens introductie in oktober 2014
  – De iPad Air 2 (32GB) was 429,- tijdens de prijsverlaging in september 2016

  En nu dus 409,- wat verder een prima prijs is maar we moeten niet doen alsof Apple hier hemel en aarde heeft verzet om de goedkoopste iPad te maken omdat ze van ons houden.

 • Profielfoto
  wensink

  Dan hadden ze wel wat beter mogen kijken zeg. Het rotatie lock/mute schuifje is weg bij het nieuwe model, dus kun je de behuizing niet uitwisselen.

 • Profielfoto
  kris251069

  Slimme zet van Apple. Het is echt een iPad SE. Zeer degelijke up to date technologie zonder de absolute top maar aan een voor Apple normen democratisch prijsje. Daarbij eindelijk weer eens wat duidelijkheid. iPad en iPad Pro. Dat is het. Geen 27 modellen weer. Heb een iPad besteld voor mijn vrouw. Ze heeft ook de iPhone SE. Ik denk dat Apple heel veel van deze iPads gaat verkopen. De iPhone SE was en is ook nog steeds een succes nummer gestoeld op dezelfde strategie.

 • Profielfoto
  serum

  Geen laminated screen. Dat kan echt niet meer.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ouwe rommel in een nieuw… euh oud jasje. Goed bezig bij Apple.