Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 maart 2017

Apple legt uit hoe Siri een nieuwe taal leert

Van alle virtuele assistenten is Siri misschien niet de flexibelste of slimste, maar wel de assistent met de grootste talenknobbel. Siri is beschikbaar in 36 landen en spreekt 21 talen. Ter vergelijking: Cortana spreekt 8 talen en met 4 talen is Google Assistant hekkensluiter.

Het toevoegen van een nieuwe taal is niet eenvoudig. Alex Acero, hoofd van het team dat over Siri en spraakherkenning bij Apple gaat, legt uit dat Siri in drie stappen een nieuwe taal leert.

1) Akoestisch model van mensen

Bij Apple begint het werken aan een nieuwe taal met het uitnodigen van mensen uit het hele land. Zij lezen verschillende passages voor in hun eigen accent of dialect. De ingesproken samples worden vervolgens handmatig uitgeschreven en in de computer gevoerd. Apple neemt daarnaast ook een groot aantal geluiden (zoals fluisteren, schreeuwen) van verschillende stemmen op. Hier wordt vervolgens een akoestisch model van gemaakt dat de woordvolgorde van een taal probeert te voorspellen.

Foto: Apogee Digital.

2) Hulp van dictatie

Daarna wordt de hulp van de dictatie functie van iOS ingeschakeld. Indien deze nog niet in de taal waaraan gewerkt wordt beschikbaar is, wordt dat eerst geregeld. Vervolgens verzamelt Apple een klein percentage van wat gebruikers gedicteerd hebben, compleet met achtergrondgeluiden en versprekingen. De opnamen worden geanonimiseerd en medewerkers schrijven ze uit. Dit proces maakt de spraakherkenning twee keer zo nauwkeurig.

Screenshot: OMT.

3) Eerste release

Nadat genoeg data is verzameld en een stemacteur alle zinnen en woorden voor Siri in een nieuwe taal heeft opgenomen, wordt Siri met een standaard set antwoorden vrijgegeven. Apple zorgt daarna iedere twee weken voor een update met daarin nieuwe antwoorden op vragen die Siri niet (goed) kon beantwoorden. Hoe groot het team is dat permanent voor Siri-updates zorgt, is niet duidelijk, maar bij Microsoft zitten 29 mensen die niets anders doen dan spraakassistent Cortana bijwerken.
siri nieuws
(Bron: Reuters)

Reageer op artikel:
Apple legt uit hoe Siri een nieuwe taal leert
Sluiten