Apple legt uit hoe Siri een nieuwe taal leert

14 reacties

Van alle virtuele assistenten is Siri misschien niet de flexibelste of slimste, maar wel de assistent met de grootste talenknobbel. Siri is beschikbaar in 36 landen en spreekt 21 talen. Ter vergelijking: Cortana spreekt 8 talen en met 4 talen is Google Assistant hekkensluiter.

Het toevoegen van een nieuwe taal is niet eenvoudig. Alex Acero, hoofd van het team dat over Siri en spraakherkenning bij Apple gaat, legt uit dat Siri in drie stappen een nieuwe taal leert.

1) Akoestisch model van mensen

Bij Apple begint het werken aan een nieuwe taal met het uitnodigen van mensen uit het hele land. Zij lezen verschillende passages voor in hun eigen accent of dialect. De ingesproken samples worden vervolgens handmatig uitgeschreven en in de computer gevoerd. Apple neemt daarnaast ook een groot aantal geluiden (zoals fluisteren, schreeuwen) van verschillende stemmen op. Hier wordt vervolgens een akoestisch model van gemaakt dat de woordvolgorde van een taal probeert te voorspellen.

mic 001
Foto: Apogee Digital.

2) Hulp van dictatie

Daarna wordt de hulp van de dictatie functie van iOS ingeschakeld. Indien deze nog niet in de taal waaraan gewerkt wordt beschikbaar is, wordt dat eerst geregeld. Vervolgens verzamelt Apple een klein percentage van wat gebruikers gedicteerd hebben, compleet met achtergrondgeluiden en versprekingen. De opnamen worden geanonimiseerd en medewerkers schrijven ze uit. Dit proces maakt de spraakherkenning twee keer zo nauwkeurig.

ios-dicteren-wide-001
Screenshot: OMT.

3) Eerste release

Nadat genoeg data is verzameld en een stemacteur alle zinnen en woorden voor Siri in een nieuwe taal heeft opgenomen, wordt Siri met een standaard set antwoorden vrijgegeven. Apple zorgt daarna iedere twee weken voor een update met daarin nieuwe antwoorden op vragen die Siri niet (goed) kon beantwoorden. Hoe groot het team is dat permanent voor Siri-updates zorgt, is niet duidelijk, maar bij Microsoft zitten 29 mensen die niets anders doen dan spraakassistent Cortana bijwerken.
siri-nieuws-notext-16x9
(Bron: Reuters)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Zakske
  Raymon

  Siri is beschikbaar in 36 landen en spreekt 21 talen. Ter vergelijking: Cortana spreekt 8 talen en met 4 talen is Google Assistant hekkensluiter.

  Triest dat je het nooit kunt laten om een sneer uit te delen. De Google Assistant is iets nieuws, en was in het begin enkel beschikbaar voor de Pixel & Pixel XL. Als je Siri wilt vergelijken met Android moet je gewoon naar de Google App kijken; die is beschikbaar in meer dan 60 landen, spreekt 40 talen én is beter dan Siri.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Idd. vreselijk dat continue schrijven van verhalen met maar één doel. Gecamoufleerd proberen te zeggen dat iets van Apple beter is.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ik wou dat ze de zoek functie eens beter maken.
  vroeger kon je nog wel eens wat vinden.
  Maar tegenwoordig krijg je allerlei resultaten maar simpel wat je op je iphone staat is niet meer te vinden. (of heel moeilijk)

 • Profielfoto
  ququlequ

  Siri is gewon nog kut. Ik gebruik het wel eens om mensen te bellen maar als ik een serieuze vraag stel is het antwoord meestal lachwekkend. Typen is dan veel sneller.

 • Profielfoto
  yellow

  Leuk artikel. Bedankt!

 • Profielfoto
  Niels

  Zo geweldig is Siri nu ook niet, we hebben hier in Nederland alleen de robotachtige mannelijke stem en de functionaliteit laat erg te wensen over. Je moet je vragen echt op een bepaalde manier stellen om iets gedaan te kragen, anders werkt het niet. Dan blijft nog het sociale aspect over, misschien is het onze cultuur, maar echt ‘normaal’ is het niet om op straat ‘Hey Siri, ….” rond te bazuinen.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Dan blijft nog het sociale aspect over, misschien is het onze cultuur, maar echt ‘normaal’ is het niet om op straat ‘Hey Siri, ….” rond te bazuinen.

  Het is cultuur. Hier in China praat men volop tegen de telefoon, in het openbaar, overal, zonder enige vorm van schroom. Kwestie van tijd dat we het allemaal doen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske en Shmoo: je kan het lezen als een objectieve vergelijking van het aantal talen dat beschikbaar is in de verschillende spraak-assistenten, of je kan het zien als een sneer of een gecamoufleerde opmerking.

  Ik denk dat in dit geval de opmerking objectief is, en de negatieve interpretatie bij de lezer (jullie dus) ligt. Vooral als je de zin erboven erbij neemt, waarin gesteld wordt dat Siri misschien niet de slimste of flexibelste is, kan je mij moeilijk wijsmaken dat het een sneer naar Microsoft en Google is.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Siri in het Nederlands blijft een soort gehandicapt dom broertje.
  Staat standaard op Engels bij mij, dan is het wel prima bruikbaar.

 • Profielfoto
  boompje

  Dank je wel Raymon voor dit interessante en goed geschreven artikel. Jammer dat er zoveel gemekkerd wordt in dit forum.

 • Profielfoto
  Zakske

  je kan het lezen als een objectieve vergelijking van het aantal talen dat beschikbaar is in de verschillende spraak-assistenten

  Het probleem met deze hypothese is dat de standaard spraak-assistent voor Android nog steeds Google Now is; de Google Assistant is een soort Google Now² bèta. Elke Android-telefoon van €100 verstaat IJslands, Litouws, Vietnamees en Grieks, dat zijn vier* talen die Siri niet eens ondersteunt.

  Maar jij ziet het anders… wat ook prima is.

  *zie artikel boven.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @NielsDam, gewoon de Belgische Siri stem gebruiken. Die klinkt een stuk prettiger.

  Ik gebruik Siri voornamelijk om wekkers en timers te zetten. Verder nog om bijv. bedragen in USD naar EUR om te rekenen. Wat het weer wordt. Allemaal dingen die sneller gaan dan een App openen en typen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En Siri verstaat mij nog steeds niet.
  En klinkt ze ook nog eens niet.
  En kan ze Engelse (of anderstaligen) namen, titels en zo niet onderscheiden van Nederlands.
  We hebben nog een lange weg te gaan.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Idd. vreselijk dat continue schrijven van verhalen met maar één doel. Gecamoufleerd proberen te zeggen dat iets van Apple beter is.

  Jeemig, jij zeikt ook wel af.
  Ik vondt het namelijk best wel een leuk weetje en waarschijnlijk anderen met mij. Als het jou niet bevalt, kan je dan ook gewoon niet eens de comments skippen?