Het iPad-aanbod is eindelijk weer logisch

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Van alle aankondigingen gisteren was de nieuwe 9,7-inch iPad misschien wel het meest opvallend. Het is de langverwachte opvolger van de iPad Air 2 en wordt naast de iPad Pro verkocht voor een aanzienlijk lagere prijs dan zijn voorganger.

Niets aan de nieuwe iPad is Pro. Er is geen ondersteuning voor een Smart Keyboard of Apple Pencil. Op sommige punten is de nieuwe iPad minder goed uitgevoerd dan de iPad Air 2, maar dat maakt ‘m precies goed.

Prijs spreekt drie doelgroepen aan

De prijs is ook absoluut niet Pro. In Nederland is de nieuwe iPad verkrijgbaar voor € 409, de laagste prijs voor een nieuwe iPad ooit. De 9,7-inch iPad Pro heeft een prijskaartje van minimaal € 689, een verschil van € 280. Dit maakt de iPad erg geschikt voor gezinnen die het vooral als apparaat voor op de bank met Safari, Netflix, Facebook en games gebruiken.

De lage prijs maakt de nieuwe iPad ook geschikt voor het onderwijs. Apple verkoopt de nieuwe 9,7-inch iPad zelfs met extra korting aan scholen en het lijkt erop dat Logitech de opdracht heeft gekregen om een bijpassende case en toetsenbord te maken.

De laatste doelgroep die de nieuwe iPad aanspreekt is iedereen die nog met een iPad 2, 3 of 4 op de bank zit. De lage prijs van deze nieuwe iPad die technisch up-to-date is, kan een extra aantal van hen over de streep trekken om dat oude beestje eens te vervangen.

ipad 97 new 16x0
Klik/tap voor groter.

Twee soorten gebruik

Apple lijkt met deze iPad ook te erkennen dat er niet iedereen de iPad productief als vervanger voor een Mac wil gebruiken. Kijk maar eens hoe de nieuwe 9,7-inch iPad aangeprezen wordt:

iPad. Flinterdun. Bomvol lol.
Leren, spelen, surfen, creëren. Met het schitterende display, de prestaties en de apps van iPad ben je vrij om je helemaal uit te leven. Altijd en overal. En met verbazingwekkend gemak.

De iPad Pro heeft een compleet andere boodschap:

iPad Pro. De pc voorbij. In twee formaten.
iPad Pro is niet zomaar een nieuwe iPad-versie, maar staat voor een totaal nieuwe visie op de computer. Hij heeft bijvoorbeeld meer power dan de gemiddelde notebook. En brengt allerlei complexe bewerkingen terug tot een simpele beweging van je vingers. Kortom, hij geeft de pc definitief het nakijken.

Apple heeft lange tijd geen boodschap gehad die alle iPad-gebruikers aansprak. Met het nieuwe, duidelijke onderscheid in hardware en communicatie, lijkt dit voor het eerst in jaren wel het geval te zijn.

Wil je surfen, spelen of leren? Dan is er de iPad in twee formaten. Wil je iets productiefs met tekenen en typen en doen functies als True Tone en leesbaarheid in de zon ertoe? Dan is er de iPad Pro, ook in twee formaten. Simpel. Het is ook niet nodig om oude iPads in het assortiment te houden, want de nieuwe 9,7-inch iPad is voordelig genoeg voor instappers.

Nu hopen dat het ook echt iPad en iPad Pro blijft en Apple niet in de verleiding komt om namen te gaan verzinnen zoals “Air” of “Plus”, want dit is eindelijk weer logisch.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Matanza

  Ze hebben wel één kans gemist: de iPad mini 4, had gewoon iPad mini moeten heten …

 • Profielfoto
  lalalalalalalalal

  heel erg logisch, de nieuwe ipad is goedkoper dan de ipad mini 4.

 • Profielfoto
  sciletto

  heel erg logisch, de nieuwe ipad is goedkoper dan de ipad mini 4.

  Dat is best logisch als de iPad mini 4 met 128GB is uitgerust. De iPad van 128GB is 50,- goedkoper dan de iPad Air 2 met 16GB dus hij is een heel stuk goedkoper.

 • Profielfoto
  sciletto

  Je merkt overigens dat er bij Apple veel op de voorraad wordt gelet die ze inkopen. Kijk naar de ”remake” van de iPhone 5 in de SE. De opslag in de nieuwe iPad’s en ga zo maar door:)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik verwacht overigens dat de mini een aflopende zaak is en dat de voorraad 128GB modellen nog opgemaakt wordt. De mini uitfaseren zou het nog logischer maken: gewone iPad in 1 formaat, en iPad Pro die ook in groter formaat is voor tekenaars etc.

 • Profielfoto
  4GTL

  heel erg logisch, de nieuwe ipad is goedkoper dan de ipad mini 4.

  Dat is best logisch als de iPad mini 4 met 128GB is uitgerust. De iPad van 128GB is 50,- goedkoper dan de iPad Air 2 met 16GB dus hij is een heel stuk goedkoper.

  Maar wel met de A8, een 2 generaties oude chip erin… Dit maakt de ipad mini zowat de minst aantrekkelijke tablet in Apple’s gamma.

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  En wordt er nou nog een 10.5 inch verwacht binnenkort?

 • Profielfoto
  no_poo

  Het iPad gamma wordt binnenkort weer verpest met nieuwe schermformaten. Wat logisch zou zijn is als er per naam één schermgrootte was.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is allemaal zo logisch nu dat we vandaag vandaag nooit meer hoeven te praten over wat de volgende iPad gaat worden. We weten het al, zo logisch is het geworden nu. Gewoon iPad en iPad

 • Profielfoto
  steveb

  “iPad pro is de pc voorbij”
  Moeten we nu denken dat Apple niets meer zal maken van desktop?

 • Profielfoto
  plonserd

  Het ziet er dus echt naar uit dat de iPad mini 4 wel eens de laatste iPad mini wordt.. Erg jammer.. Ideaal formaat, wat de prijs is maakt me weinig uit. Met iPad Pro specs zou ik er ook gerust goed voor willen betalen, maar 9,7 of 12″ is me gewoon te groot. Een iPhone 7 Plus komt misschien wel een béétje in de buurt, maar daar kunnen geen iPad apps op draaien natuurlijk…

 • Profielfoto
  gipsman

  De mini had/heeft voor mij zijn nut o.m. als ereader.
  Terug naar het papieren boek.
  Of toch nog snel een 4 aanschaffen? Kan die nog mee met iOS11?

 • Profielfoto
  Douwie

  Zo aanzienlijk is die prijsverlaging nou ook weer niet.. Een iPad Air 2 32GB kostte 439,-. Nu krijg je voor 30,- minder dus een dikkere iPad zonder gelamineerd display en antireflectiecoating. En als ik zo de multi-core scores van de A9 chip op Geekbench zie wordt hij niet erg veel sneller dan zijn voorganger. Wel fijn dat de naamgeving van de iPad line-up weer duidelijk is.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En nou nog de iPad Pro 10,5″ van de geruchten….?

 • Profielfoto
  maxtje

  En wordt er niet bericht over de nieuwe feature die apple gaat uitbrengen?
  http://www.apple.com/clips/

 • Profielfoto
  boo-lee

  Als de iPad mini 4 verdwijnt of vervangen wordt door een opvolger die gewoon iPad mini heet wordt het gamma wel logisch maar voorlopig is het dat nog niet.

 • Profielfoto
  boo-lee

  En ik vind het ook vreemd dat je de iPad met 32 GB kan kopen en de iPad mini 4 niet.

 • Profielfoto
  McMeller

  De mini uitfaseren zou het nog logischer maken: gewone iPad in 1 formaat, en iPad Pro die ook in groter formaat is voor tekenaars etc.

  Ik las je bericht ja-knikkend. Inderdaad, dit is logischer. iPad, iPad Pro. Basis. Professioneel. Ja. Goede opinie. Goed onderbouwd.

  Maar met deze aanvulling ben je me weer helemaal kwijt. De line-up zou nog logischer zijn zonder iPad mini? Waarom? Een basismodel in twee maten is onlogisch?

  Wél ziet het er op het eerste gezicht onlogisch uit dat de kleinste iPad duurder is dan het standaard-model. De capaciteit verklaart dit uiteraard maar in beginsel klinkt het scheef.

 • Profielfoto
  wensink

  Nu de MacBook Air nog weg en de logica is weer eens terug na 5 jaar ofzo..

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  En wordt er niet bericht over de nieuwe feature die apple gaat uitbrengen?
  http://www.apple.com/clips/

  Bewuste keuze. Zolang die app nog niet uit is niet.

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Echt wel belachtelijk dat de prijs van $329 ofte €305 plots €409 wordt. Het wordt echt wel gortig bij Apple hoeveel ze de Europese klanten afzetten. Ik weet ook wel dat er in de US nog salestax bijkomt maar toch nooit geen 35%.

 • Profielfoto
  gipsman

  En waar blijft de macbook update?

 • Profielfoto
  steveb

  iPad aanbod is nu logisch
  Nu het pro aanbod?
  Waar blijft a10x voor iPad pro?
  Thunderbolt 3 en HDMI 2.0 voor mac pro? Dat connector paneel is toch uitneembaar?
  En nog absurder! De ouderwetse tome capsule kan 2x tot 3x zo veel gegevens opslaan dan hun mac pro (1tb in de desktop.

 • Profielfoto
  Dman

  Ik blijf het een gemiste kant vinden dat ze de iPad mini qua specs niet gelijk trekken met de normale iPad.
  Hopelijk is dit niet de laaste generatie iPad mini.
  Het format blijft ideaal voor werk/reizen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  vanhyfte.johnny op 22 maart 2017

  Het verschil inclusief btw is ongeveer 10%. Ik neem aan dat Apple dat reserveert voor valutaschommelingen en vertalingen van de software.
  Ik overweeg wel er een mee te laten brengen uit de VS. Ex sales tax is 305 bijna een tweedehandsprijs.