Galaxy S8: nieuwe iPhone-concurrent is bijna randloos

38 reacties

Samsung heeft de Galaxy S8 onthuld, het nieuwe topmodel van de Koreaanse fabrikant is de belangrijkste iPhone-concurrent en Apple op n een aantal punten voor. Vooral het schermformaat, de afwezigheid van randen en een home-knop vallen op.

Net als de iPhone is de Galaxy S8 in twee formaten verkrijgbaar. De ‘gewone’ Galaxy S8 heeft een scherm van 5,8-inch en de Galaxy S8+ een scherm van maar liefst 6,2-inch. Beiden met een resolutie van 2960×1440 pixels.

Groter scherm, kleinere telefoon

Samsung is nooit van de kleine telefoons geweest en om het effect van een bijna randloze telefoon te zien, moeten we de ‘gewone’ Galaxy S8 met de iPhone 7 Plus vergelijken. Dan valt op dat Samsung een groter scherm in een telefoon die minder hoog en breed is heeft weten te persen. De S8 is wel wat zwaarder en dikker dan de iPhone 7.

 • iPhone 7 – 4,7-inch: 138,3 x 67,1 x 7,1 mm (138 gram)
 • Galaxy S8 – 5,8-inch : 148,9 x 68,1 x 8 mm (152 gram)
 • iPhone 7 Plus – 5,5-inch: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm (188 gram)
 • Galaxy S8 Plus – 6,2-inch: 159,5 x 73,4 x 8,1 mm (173 gram)
galaxy s8 002
Klik/tap voor groter.

Nieuwe schermverhoudingen

Android-fabrikanten lijken de standaard 16×9-verhouding achter zich te laten. De Galaxy S8 heeft een 18,5×9-verhouding, wat wil zeggen dat de schermen langer, maar minder breed dan traditionele schermen zijn. Bij YouTube-video’s leidt dit tot zwarte randen, maar daartegenover staat dat het beter mogelijk is om te multitasken. Zo kan een video in klein formaat bovenaan het scherm weergeven worden en is er nog genoeg ruimte voor een chat-app.

Multitasking op het hoge scherm - Klik/tap voor groter.
Multitasking op het hoge scherm – Klik/tap voor groter.

USB-C en vingerafdrukscanner aan de achterkant

Samsung volgt met de S8 de overstap naar USB-C die de techindustrie momenteel maakt, maar blijft de minijack behouden. De fabrikant levert oortjes van het merk AKG mee die nog via de minijack aangesloten worden. Samsung heeft de vingerafdrukscanner, die voorheen op de home-knop zat, verplaatst naar de achterkant. Iets dat Apple volgens geruchten ook wil doen bij de iPhone 8/Edition, maar dat op veel weerstand kan rekenen. Het is Samsung niet gelukt om de vingerafdrukscanner in het scherm te bouwen.

USB-C én minjack aan de onderkant.
USB-C én minjack aan de onderkant.

Vreemd: geen camera-upgrade

De camera aan de achterkant van de telefoon heeft dezelfde lens en sensor als de S7 van vorig jaar. Dat wil zeggen: 12 megapixels met een Dual Pixel Sensor, maar in tegenstelling tot de iPhone 7 Plus geen twee losse sensoren om een scherptediepte-effect te creëren. Met een diafragma van ƒ/1.8 doet het toestel niet onder voor de iPhone.

De camera aan de voorkant heeft overigens wel een upgrade gehad en gaat van 5 naar 8 megapixels. Er is bovendien een irisscanner aanwezig.

galaxy s8 005
Camera en vingerafdrukscanner aan de achterkant – Klik/tap voor groter.

Ook een desktop-computer

Samsung brengt ook een dock voor de telefoon op de markt. Het DEX-dock (los aan te schaffen, prijs onbekend) dient niet alleen om de telefoon op te laden, maar kan ook in combinatie met een toetsenbord, muis en groot scherm gebruikt worden. Het idee is natuurlijk niet nieuw. Microsoft probeerde iets dergelijks met Continuum voor Windows Phone, maar het was niet overtuigend. Gezien Android-apps over het algemeen niet geoptimaliseerd zijn voor grote schermen, vragen we ons af of Samsung het beter gaat doen.

dex galaxy s8
Klik/tap voor groter.
samsung dex dock
Klik/tap voor groter.

En verder…

De telefoons zijn uitgerust met een Exynos 8895-soc, dit is een octacore-chip met vier door Samsung zelf ontworpen snelle cores en vier Cortex A53-cores die het energiezuinige werk voor hun rekening nemen. Het RAM-geheugen is 4GB en er is 64GB opslag aanwezig dat met een micro-sd-kaartje is uit te breiden. Verder ondersteunt het toestel als een van de eerste smartphones Bluetooth 5 en is Samsung’s eigen assistent Bixby aanwezig, maar die spreekt voorlopig alleen Engels en Koreaans.

https://www.youtube.com/watch?v=D8Ert5yjMV4

Prijs en verkrijgbaarheid

Met een prijs van 799 euro is de Galaxy S8 iets duurder dan de iPhone 7, die vanaf € 769 verkrijgbaar is. De S8+ is met een prijs van € 899 euro weer iets goedkoper dan de iPhone 7 Plus, die vanaf € 909 te koop is. De pre-orders zijn direct begonnen en de leveringen starten 24 april.
s8 back 001
(Afbeeldingen via: Android Central en CNET)

Psst, omdat je het eind van het artikel hebt gehaald

Op OMT schrijven we vooral over Apple, maar maken graag een uitstapje als een belangrijke iPhone-concurrent van een ander merk wordt aangekondigd. Dit proberen we altijd vanuit Apple-perspectief te doen. Wordt dit gewaardeerd of zie je liever écht alleen nieuws over Apple?

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Die koppeling met groot beeldscherm vind ik wel erg goed bedacht.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is het lelijkste dock ter wereld. Dat dan weer wel. .:)

  Home-button onder het scherm is natuurlijk super.
  Dat gebogen scherm blijf ik echter super-irritant vinden.

 • Profielfoto
  Romper

  …bijzonder fraai!!!!….moet gezegd…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Het is Samsung niet gelukt om de vingerafdrukscanner in het scherm te bouwen.

  Heeft Samsung dat ook effectief geprobeerd en/of gezegd, of is dat uit de duim gezogen ?

 • Profielfoto
  ro_me

  is die 8,8 inch inclusief die afgeronde zijkanten? Daar kan toch niets mee, effectief? En wat betreft die camera, is het plafond misschien bereikt voor zo’n kleine sensor (en bijna geen optiek)?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het is Samsung niet gelukt om de vingerafdrukscanner in het scherm te bouwen.

  Heeft Samsung dat ook effectief geprobeerd en/of gezegd, of is dat uit de duim gezogen ?

  Dit werd wel verwacht in de geruchten (ik volg de Android-kant een beetje) en ook Apple is hiermee bezig: http://www.onemorething.nl/2017/02/touch-id-op-elk-oppervlak-met-ultrasone-vingerafdruk/

  Het hangt er dus een beetje vanaf of geruchten voor jou onder categorie “uit de duim gezogen” vallen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind het wel een mooie telefoon. Dikker maakt me niet zoveel uit, zo “dik” is die nu ook niet, als het maar goed aanvoelt en goed in de hand ligt.

  @ro-me: die afgeronde randen zijn op dit moment inderdaad niet zo speciaal. Maar er word wel gebruik van gemaakt hoor.

  Mijn nonkel heeft de laatste Samsung (s7 denk ik), Als je de telefoon plat legt (bijv. op je nachtkastje), dan kan je zo de meldingen zien op de zijkant, bv een sms berichtje of “het laatste nieuws” of iets dergelijks. Momenteel is daar misschien nog niet veel nuttigs aan. Maar het is wel een leuke toevoeging, in de toekomst zullen ze er natuurlijk meer me kunnen doen:-)

 • Profielfoto
  Niels

  Het verschil tussen omvang en beeldgrootte wordt deels vertekend door de andere beeldverhouding.

  De 5,8″ Galaxy is weliswaar compacter dan de 5,5″ iPhone 7 Plus, maar de breedte van het scherm van de Galaxy is wel degelijk smaller dan de iPhone. De extra ” komen voort uit de extra hoogte van het scherm.

  Maar eerlijk is eerlijk, ik hoop wel dat Apple deze trend gaat volgen. En dan nog liever gelijke schermgroottes in een compacter formaat.

 • Profielfoto
  lomarga

  Was dit nou een Apple-minded-forum???
  Zo’n promotional praatje van om het even welk ander merk, daar zitten we (ik in ieder geval) niet op te wachten hoor.

 • Profielfoto
  Niels

  Iomarga: spreek voor jezelf

 • Profielfoto
  4GTL

  Mooie en vast wel prima android telefoon, maar echt onder de indruk ben ik er niet van. Zeker niet na de honderden reclamefilmpjes die Samsung de afgelopen dagen verspreide.

  Die in het scherm ingewerkte knoppen had de Huawei P7 enkele jaren terug ook al. Voor de rest blijft het een forse telefoon om in je broekzak te steken.

  Maar het mag wel gezegd worden, Samsung is heel innovatief bezig dus: “Cupertino start your photocopiers!”

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Was dit nou een Apple-minded-forum???
  Zo’n promotional praatje van om het even welk ander merk, daar zitten we (ik in ieder geval) niet op te wachten hoor.

  Ik heb geprobeerd vooral feiten en vergelijkingen op te sommen. Om te kijken of berichtgeving over iPhone-concurrenten wordt gewaardeerd heb ik een poll onderaan het artikel toegevoegd. Het is best het onderzoeken waard.

 • Profielfoto
  steveb

  @ ro_me
  Camera ’s Bestaan ook scherper maar wss zal het niet nodig geacht worden.
  Nokia had in dr tijd zelfs een 40mp met Carl zeis lens telefoon.
  Apple doet dubbele camera
  An Samsung koos voor groter scherm volume.
  En batterij capaciteit dat is een groot verschil
  S8 3000mah
  iPhone 7 1960mah
  S8 edge 3500
  iPhone 7plus 2900

 • Profielfoto
  Macnido

  Mooi gedaan. Was de designer voor de achterkant op vakantie?

 • Profielfoto
  donut

  KarelWillem 1 uur geleden
  Het is het lelijkste dock ter wereld. Dat dan weer wel. .:)

  Home-button onder het scherm is natuurlijk super.
  Dat gebogen scherm blijf ik echter super-irritant vinden.

  +1
  Wat heb je aan gekromde randen waaronder je informatie wilt lezen?
  Typisch geval van vorm over functie.
  en idd dat dock! Het lijkt wel een ding uit Back to the Future!

 • Profielfoto
  Bman

  Lelijke achterkant.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Raymon:

  Het hangt er dus een beetje vanaf of geruchten voor jou onder categorie “uit de duim gezogen” vallen.

  Er is een grondig verschil tussen iets niet kunnen en beslissen dat een gebruikte techniek toch niet is wat men er van verhoopte. Samsung kan het wel degelijk. Dat hebben ze al vaker bewezen.

  Edit: als ik de zin nog een keer lees, is deze voor interpretatie vatbaar…

 • Profielfoto
  Spinozo

  Schitterende voorkant in ieder geval. Het is de eerste samsung die ik mooi vind. Ze beginnen daar in Korea te snappen dat het vooral goed moet voelen en er goed uit zien, plus acceptabele specs….

 • Profielfoto
  MacRay

  Post nieuws over het k.t merk Samsung lekker ergens anders.

 • Profielfoto
  Furbz

  Grappig dat ze zo braggen over de camera aperture van die telefoon.
  (ps: het is 1.7 Raymon) vs 1.8 van iPhone: vrij waardeloos op telefoon om
  als getal te vermelden.

  Wel vreselijk mooi beestje die S8!

 • Profielfoto
  4GTL

  Post nieuws over het k.t merk Samsung lekker ergens anders.

  Hoe kan je nu zeker weten dat je met iPhone het beste hebt als je nooit kijkt naar wat de concurrenten maken?

  Ik ga men iPhone nog steeds niet ruilen voor een Samsung, maar ik ga ook niet als iSheep achter alles van Apple aanhollen.

 • Profielfoto
  Eprom

  Dat gebogen scherm vind ik echt niks. Ik hoop niet dat Apple die kant op gaat.

 • Profielfoto
  yellow

  Ja please Apple, geen gebogen scherm met ronde hoeken!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Twee dingen vallen mij op.

  – nieuwe kleuren
  – koptelefoonaansluiting

  Het lijkt er dus op dat bedrijven niet zomaar blindelings achter Apple aanhollen en zelf ook nog nadenken. Volgens mij heeft sinds iPhone 7 pas één andere telefoon geen koptelefoonaansluiting gekregen de rest allemaal gewoon wel.

 • Profielfoto
  arno1975

  @Shmoo, volgens de geruchten (ik weet, dar ga je alweer?) zou Samsung ook de koptelefoon aansluiting willen schrappen.

  Ze zouden dan ook met een draadloos alternatief a la Airpods moeten komen. Die hadden ze mi dus nog niet (ondanks overname Harman).

 • Profielfoto
  arno1975

  @Shmoo, volgens de geruchten (ik weet, dar ga je alweer?) zou Samsung ook de koptelefoon aansluiting willen schrappen.

  Ze zouden dan ook met een draadloos alternatief a la Airpods moeten komen. Die hadden ze mi dus nog niet (ondanks overname Harman).

 • Profielfoto
  SusanUSA

  “Eens kijken: wat voor merk is deze telefoon? Samsung? Oh, dan is het niks en lelijk”.

  Zo herkent men de kortzichtige Apple fan.

 • Profielfoto
  pruus

  Frontjes lijken inmiddels allemaal op elkaar. De hoeken ook. De achterkant is goed herkenbaar als Samsung. Hier hadden ze gerust copy-cat mogen spelen. Verder, sneller, meer batterij. Tja. Andere schermverhouding. Wat een vernieuwing.

 • Profielfoto
  SvS

  Nee, Raymon, AUB geen Samsung vs Apple artikelen svp.

  Er zijn zoveel andere, mooiere Android smartphones! Die, eerlijk is eerlijk, ook veel beter zijn dan Samsung. Hoe zit het met bloatware bij Samsung? Is dat nu beter geregeld?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En als ze nu nog het lef en verstand hebben om gewoon een kale Android versie te laten draaien zonder alle toegevoegde rommel van Samsung zelf, heb je een heel bruikbaar toestel.

 • Profielfoto
  willemS

  Zojuist alvast besteld. Ik ga de overstap maken van de iPhone 5s naar de Galaxy s8. Niet omdat ik apple niks meer vind, maar omdat ik ook eens android een goeie kans wil geven. En het is natuurlijk gewoon een heel mooi apparaat.

 • Profielfoto
  jd

  Voor de iPhone-users die zich blindstaren om de batterij-capaciteit (en andere specs zoals CPU & RAM: ondanks het feit dat in pure cijfers de specs van een iPhone (veel) lager zijn dan de gemiddelde Android-phone, in dit geval de S8, weet ik uit ervaring (heb de ganse Galaxy S-serie gehad tem S6 Edge) dat bvb de effectieve nuttige batterijtijd op mijn iPhone 6S veel hoger ligt dan bij mijn S6 Edge. Het grote voordeel van iPhone/iOS is dat alles (hard- en software) zo mooi op elkaar is afgestemd dat deze zeer efficiënt werken, en bijgevolg minder zware specs nodig hebben om een even vlotte of zelfs vlottere beleving te krijgen. Hierdoor kan iOS met minder batterij toch meer doen.
  Bij Android is men bijna verplicht om er zoveel meer RAM en betere CPU in te gooien om een beetje vlotte werking te kunnen blijven garanderen, hierdoor heeft men ook grotere batterijen nodig, anders kan je hem evengoed vast in het stopcontact laten zitten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Qua design vind ik hem er goed uit zien. Knap dat Samsung erin slaagt om binnen deze afmetingen zo’n groot formaat scherm te creëren. Dom dat de schermverhoudingen niet goed zijn, zodat je bij het kijken van video’s (en tv?) weer zwarte balken ziet. Daar is niet goed over nagedacht. Mooier zou zijn een voorkant die alleen maar uit een beeldscherm bestaat. Het gebruik van de telefoon als computer vind ik wel slim. Geen idee of dat vaak gebruikt zal worden, maar goed dat de mogelijkheid er is. Ik hoop niet dat Apple de Touch ID (ook) naar de achterkant van de iPhone brengt. Dat lijkt me niet handig.

  Uiteindelijk: hoe mooi een Samsung – of andere android – er ook uit ziet, ik blijf altijd voorkeur houden voor de iPhone. De iPhone zit qua software en hardware gewoon veel beter in elkaar. Ik heb ooit – voor mijn werk – naast mijn iPhone een Samsung moeten gebruiken. Weliswaar niet de duurste, maar ik vond het ongelooflijk irritant. Het touchscreen werkte lang niet zo goed als bij de iPhone, ik vond de schermen met apps niet handig. Ook heb ik mijn eerdere iPhone 6 Plus wel eens uitgebreid qua foto’s maken vergeleken met de Samsung S6. Vooral bij weinig licht waren de resultaten van de Samsung veel slechter.

 • Profielfoto
  Edwin

  De sensor aan de voorkant van de iPhone ga ik missen, want gebruik het toestel veel vanaf mijn bureau, dus ja ik stap over. De MacBooks (in het gezin) zijn vervangen door Chromebooks en de iPhone’s zullen volgen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo, volgens de geruchten (ik weet, dar ga je alweer?) zou Samsung ook de koptelefoon aansluiting willen schrappen.

  Ze zouden dan ook met een draadloos alternatief a la Airpods moeten komen. Die hadden ze mi dus nog niet (ondanks overname Harman).

  .
  De vraag is vooral waarom ze het niet gedaan hebben en nu dat ze het niet gedaan hebt (feit) wordt het straks een item en gaat iedereen er over praten. Kortom het wordt straks zo’n punt dat niets uitmaakt maar wel je imago kan schade. Stel Samsung komt met een AirPods alternatief en ze laten dan ook nog steeds die poort zitten gewoon erin zitten omdat hij niemand in de weg zit. Dan sta je er als Apple toch lekker op met je verhalen over wat niet meer van deze tijd is.

  Apple heeft altijd de wind meegehad. Als zij de DVD-drive uit je computer haalde gingen andere het ook doen want als Apple iets doet.. … Daarmee toonde je eigenlijk al aan dat Apple gelijk had zonder zelf na te denken. Als elk bedrijf nu die poort blijf inbouwen zeg je eigenlijk, Apple sluit haar gebruikers alleen maar op en neemt je functionaliteit af – zonder dat je het echt uitspreekt.

  Ik vind deze jongen geweldig op YouTube omdat hij gewoon altijd eerlijk en verstandige dingen zegt over producten. Hij is echt wel Mac en iOS gebruiker maar niet op het niveau dat als kut is wat niet uit de fabriek bij Apple komt.
  https://youtu.be/cXWb_IDm4mE?t=5m6s

 • Profielfoto
  steveb

  Apple fan site of niet.
  Wat het ook zij.
  Eerlijkheid en realisme boven alles.
  Vergelijken tussen merken leert ons dat ze allemaal elkaars geruchten lezen. En vaak slaagt de ene er in om de geruchten van de andere te realiseren. Zo ook met de vaak voorkomende wensen van elkaar.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Bloed mooi toestel. Apple zou het als een grote eer moeten beschouwen dat Samsung zich altijd al inspireerde op Apple; Hun grote voorbeeld. Het is een Koreaanse gewoonte om je proberen te meten aan je meester. In dit geval Apple.

  Ik moet zeggen dat Samsung op de goede weg is. Een minpunt is toch wel de lelijke dock die niet consistent is met het design van het toestel en de vingerafdruk scanner waarbij ze er niet in geslaagd zijn deze te integreren in het scherm.

  Verder heb ik zo mijn twijfels bij het afgeronde scherm. Ik ervaar het eerder hinderlijk dan een meerwaarde. Verder ben ik benieuwd naar de performance en de batterijduur, en uiteraard of Samsung dit keer in staat is een kwalitatief uitstekend product af te leveren.

 • Profielfoto
  ernst.

  Geweldig mobieltje en wordt sowieso door mij aangeschafd. “Nee” dus nog steeds geen iPhone en geen moment spijt ervan.