Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 maart 2017

Exploderende hoofdtelefoon bezorgt Australische reiziger brandwonden

In de serie “apparaten die kunnen exploderen” hadden we al de Samsung Galaxy Note 7 die structureel vlam vatte en een MacBook Pro met defecte accu. Accu’s worden gevoeliger namate de hoeveelheid energie die vastgehouden kan worden stijgt.

Een Australische reiziger ondervond dit op pijnlijke wijze. De accu van haar Bluetooth-headset vatte tijdens een vlucht tussen Melbourne en Peking vlam, met brandwonden op haar gezicht en handen tot gevolg.

Melding van Australische autoriteiten

Het ATSB (Australian Transport Safety Bureau) maakt vandaag informatie over het incident dat afgelopen februari plaatsvond openbaar. De passagier was slaperig en greep naar haar gezicht toen ze iets voelde branden. Daardoor bleef de hoofdtelefoon om haar nek hangen. Toen ze eenmaal besefte wat er aan de hand was, gooide ze het apparaat op de grond, waarna cabinepersoneel het vuur met water doofde.

Foto’s: ATSB – Klik/tap voor groter.

Er ontstond geen schadelijke rook, maar passagiers moesten de rest van de vlucht in de geur van verband plastic zitten. Een deel van de hoofdtelefoon smolt op het tapijt van het vliegtuig en was niet meer te verwijderen.

Accu’s en batterijen formeel verboden

De Australische autoriteiten zeggen dat lithium ion-accu’s, die in alle apparaten zoals telefoons en headsets zitten, niet zijn toegestaan ​​tijdens vluchten. Ze mogen niet bij de handbagage de cabine in. Dit is een nogal extreme en onpraktische regel waar niemand zich aan houdt. Passagiers gebruiken immers smartphones, tablets, laptops en ook hoofdtelefoons, waar nu eenmaal een accu in zit.

Gelukkig zijn dit soort gevallen even spectaculair als zeldzaam (tenzij je Samsung bent). Over het algemeen zwellen batterijen zonder te ontploffen op wanneer er iets fout zit. Als dit het geval is, is het essentieel om deze zo snel mogelijk te (laten) vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Exploderende hoofdtelefoon bezorgt Australische reiziger brandwonden
Sluiten