Exploderende hoofdtelefoon bezorgt Australische reiziger brandwonden

9 reacties

In de serie “apparaten die kunnen exploderen” hadden we al de Samsung Galaxy Note 7 die structureel vlam vatte en een MacBook Pro met defecte accu. Accu’s worden gevoeliger namate de hoeveelheid energie die vastgehouden kan worden stijgt.

Een Australische reiziger ondervond dit op pijnlijke wijze. De accu van haar Bluetooth-headset vatte tijdens een vlucht tussen Melbourne en Peking vlam, met brandwonden op haar gezicht en handen tot gevolg.

Melding van Australische autoriteiten

Het ATSB (Australian Transport Safety Bureau) maakt vandaag informatie over het incident dat afgelopen februari plaatsvond openbaar. De passagier was slaperig en greep naar haar gezicht toen ze iets voelde branden. Daardoor bleef de hoofdtelefoon om haar nek hangen. Toen ze eenmaal besefte wat er aan de hand was, gooide ze het apparaat op de grond, waarna cabinepersoneel het vuur met water doofde.

headphones
Foto’s: ATSB – Klik/tap voor groter.

Er ontstond geen schadelijke rook, maar passagiers moesten de rest van de vlucht in de geur van verband plastic zitten. Een deel van de hoofdtelefoon smolt op het tapijt van het vliegtuig en was niet meer te verwijderen.

Accu’s en batterijen formeel verboden

De Australische autoriteiten zeggen dat lithium ion-accu’s, die in alle apparaten zoals telefoons en headsets zitten, niet zijn toegestaan ​​tijdens vluchten. Ze mogen niet bij de handbagage de cabine in. Dit is een nogal extreme en onpraktische regel waar niemand zich aan houdt. Passagiers gebruiken immers smartphones, tablets, laptops en ook hoofdtelefoons, waar nu eenmaal een accu in zit.

Gelukkig zijn dit soort gevallen even spectaculair als zeldzaam (tenzij je Samsung bent). Over het algemeen zwellen batterijen zonder te ontploffen op wanneer er iets fout zit. Als dit het geval is, is het essentieel om deze zo snel mogelijk te (laten) vervangen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Koentje16

  Ik vraag me af welke koptelefoon was het dan?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat is niet bekend gemaakt…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je zou maar op weg zijn naar een date..:lol:

 • Profielfoto
  Afroman

  Gelukkig zijn dit soort gevallen even spectaculair als zeldzaam (tenzij je Samsung bent).

  Kinderachtig hoor…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nou ja, Samsung heeft nog steeds niet net zoveel teruggeroepen toestellen terug als dat ze verkocht hebben, dus de kans dat er exemplaren zijn die nog gaan vlammen is in theorie mogelijk. Ook in een vliegtuig.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @SunKeeper: die apparaten zouden op afstand definitief uitgeschakeld worden door Samsung met medewerking van de netwerkproviders.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik wist niet dat Exploderende accu Apple gerelateerd was ?

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Gelukkig zijn dit soort gevallen even spectaculair als zeldzaam (tenzij je Samsung bent).

  Poeh, das een voorzichtige uithaal:P
  Maar laten we heel eerlijk zijn, dit had ieder bedrijf (dus ook Apple) net zo goed kunnen overkomen. Alleen was het nu toevallig net Samsung waar het bij gebeurde. Accu’s zijn nu eenmaal per definitie gevaarlijk.

  Maar een beetje humor moet natuurlijk ook kunnen vind ik;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat fake nieuws toch een effect kan hebben he, als je er een beetje moeite voor doet.:razz: