Meer eten, fantasiefiguren en gender­neutrale emoji in iOS 11

21 reacties

Is er al een emoji voor alles? Nog lang niet. We kunnen dan ook uitkijken naar een aantal nieuwe emoji die in juni vrijgegeven worden. Net op tijd om door Apple in iOS 11 (eerste beta in juni, publieke release in september) te worden geïntegreerd.

Er zijn meer mensen, genderneutrale emoji en nieuwe thema’s zoals wellness en fantasiefiguren. Ook het de emoji die een simpele emotie uitbeelden zijn uitgebreid én er staat meer eten op het emoji-menu. Een overzicht:

Mensen en gender­neutrale emoji

Het aantal emoji dat wordt gebruikt om mensen uit te beelden, wordt uitgebreid. Zo is er een vrouw met een hoofddoekje, een ouder persoon met grijs haar en een man met een baard. Nieuw zijn genderneutrale emoji. Deze zijn open voor interpretatie en beelden niet expliciet een mannelijk of vrouwelijk geslacht uit.

unicode10-mensen
Mock-ups: Emojipedia – Klik/tap voor groter.

Wellness

Wellness is een thema dat dit jaar aandacht krijgt. Er komen emoji gewijd aan yoga en zelfs sauna’s. Leuk voor het opleuken van een selfie vanuit de hottub. Hoewel, kan de iPhone daar wel tegen?

unicode10-wellness
Mock-ups: Emojipedia – Klik/tap voor groter.

Meer eten

Er staat ook meer eten op het emoji-menu, waaronder taart, dumplings, broccoli en -we hebben er lang op moeten wachten- de sandwich.

unicode10-eten
Mock-ups: Emojipedia – Klik/tap voor groter.

Meer emoties

Behalve mensen en figuren, worden ook de gele emoji die een emotie uitbeelden uitgebreid. Star-Struck, twijfelend, prettig gestoord, vloekend boos en giechelen zijn enkele nieuwe emoji.

unicode10-emoties
Mock-ups: Emojipedia – Klik/tap voor groter.

Fantasiefiguren

De laatste en misschien wel meest opmerkelijke toevoeging is een hele cast aan fantasiefiguren, waaronder zombies, elfen, vampiers en feeën.

unicode10-helden
Mock-ups: Emojipedia – Klik/tap voor groter.

De in dit artikel getoonde emoji zijn mockups in de stijl van Apple. De emoji kunnen er in een nieuwe iOS-versie anders uitzien. Apple is doorgaans snel met het opnemen van nieuwe emoji in iOS, maar heeft niet bevestigd of deze (formeel: Unicode 10) emoji in iOS 11 zullen zitten.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  VRam

  Wauw, ik mis nog een “I don’t give a &#*^ about emoji’s” emoji

 • Profielfoto
  xaddict

  Dat is de twijfelende dus. Die zat vroeger al in msn Messenger en het is echt raar dat die nu pas terug is. Overigens is het officieel volgens mij geen twijfelende maar moet het zo’n “ja ja” emotie voorstellen? Gedesinteresseerd?!

 • Profielfoto
  imathijs

  @Luuk
  Is de genderneutrale niet de twijfelende emoji?

 • Profielfoto
  polansky

  Kom op Tim, waar blijft de ‘Kom uit kast’ Emoji.

  Een kastje met een halve smiley erachter moet toch niet zo heel moeilijk zijn voor Apple…

 • Profielfoto
  Dexter_202

  Wat een waanzin. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ze hadden nooit met die politiek correcte huidskleur/geslacht/etc. onzin moeten beginnen want nu is het einde zoek. En waren niet alle oorspronkelijke emojis al gender- en ras-neutraal?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Prettig gestoord is een beetje freaky maar wel goed uitgebeeld.

  Ik zou graag willen dat je het bij de basis kunt houden. Al die broccoli en andere dingen gebruik je toch bijna nooit tenzij je 12 bent of je bent aan het praten over James Bond films.
  Maak iets van een switch in het systeem dat je deze kunt verbergen/toevoegen.

 • Profielfoto
  defoortk

  Een broccoli-emoji… daar zat ik nu al jaren op te wachten !

 • Profielfoto
  SvS

  En waren niet alle oorspronkelijke emojis al gender- en ras-neutraal?

  Exact. Van mij hadden ze het zo mogen houden.

  Ik wil ook een optie bij de instellingen om groepen emoij te verbergen, zoals die japanse signs en heel veel vlaggen.

 • Profielfoto
  Ni3l55

  Alsof men gebruik maakt van al deze emoji’s. Ik gebruik het zelden, en als ik het gebruik is het een smiley en niet een føking zeemeerman.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Het hele idee achter de eerste emoticons was dat ze sneller te typen waren dan een woord of zin met dezelfde betekenis. Ondertussen, met deze overvloed aan keuze, zoek je langer naar de geschikte emoji dan dat het zou duren om gewoon te typen wat je bedoelt.

  De eerste emoticons (bijvoorbeeld die van MSN) waren trouwens perfect neutraal. Ze waren niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk, zwart of blank, etc. Hoe meer emoji, hoe meer geklaag dat ze niet neutraal zijn.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik houd m’n hart vast als dit straks bewegende figuurtjes worden…

 • Profielfoto
  arno1975

  Juist, dus weer geen sate-emoji. Jammer

 • Profielfoto
  jordi99

  @NoPlasticPhones, Ga eens in iMessage, en typ wat zinnen in het tekstvak… klik dan op emoji in je toetsenbord, en iOS bedenkt zelf welke emoji je zou willen gebruiken en maakt die woorden oranje.. klik erop en je hebt meteen de goede emoji, echt een leuke feature, alleen jammer dat het (vooralsnog) alleen werkt in iMessage..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is moeilijk uit te leggen wat het nu precies is want je hebt drie dingen die op elkaar lijken en waar wij van denken dat ze hetzelfde zijn.

  – emoticons
  – smiley’s
  – emoji’s

  Emoticons zijn officieel expressies van een gemoedstoestand in tekst. Smiley’s zijn daar een aftreksel van en eigenlijk een meer open standaard waar iedereen maar wat mee deed. MSN is daar heel groot mee geworden en heeft dat zeg maar op de kaart gezet met hun messenger. Emojis zijn weer een hippe manier van emoticons alleen met veel meer items, zoals ook gebouwen, plaatsen, dieren en vlaggen. Als ik mij niets vergis komt dat ook uit Japan of China.

  Het sneller typen is volgens mij nooit echt de bedoeling geweest. Volgens mij was het gewoon altijd een verfraaiing van de content geweest maar omdat we in een tijd leven waar we steeds sneller tikken en dingen delen met zo mij mogelijk leestekens is dat er wel een beetje van gekomen. Dat je woorden kunt vervangen door een icoontje (emoji).

 • Profielfoto
  BettyBoo

  Nog steeds geen egeltje ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dinosaurus ook niet

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het hele idee achter de eerste emoticons was dat ze sneller te typen waren dan een woord of zin met dezelfde betekenis. Ondertussen, met deze overvloed aan keuze, zoek je langer naar de geschikte emoji dan dat het zou duren om gewoon te typen wat je bedoelt.

  De eerste emoticons (bijvoorbeeld die van MSN) waren trouwens perfect neutraal. Ze waren niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk, zwart of blank, etc. Hoe meer emoji, hoe meer geklaag dat ze niet neutraal zijn.

  Ben het hier volledig mee eens…

  Overigen, ik gebruik meestal smiley’s/emoticons om mezelf uit te drukken na een zin. Omdat op het internet, wnnr je met “vreemden” spreekt, ze soms zouden kunnen denken dat je het kwaad bedoelt of sarcastisch of gelijk wat.

  Ik gebruik daardoor eigenlijk vrij veel smiley’s of emoticons, tenzij ik in een series gesprek/discussie zit.

  Het is bij mij ook een gewoonte geworden van MSN. Daar waren er zoveel mannetjes (zeker als je MSN “+” had), wat een hele reeks toevoegingen gaf (zoals o.a. meerdere smiley’s maar ook geluiden en bewegende animaties). Ik mis MSN soms eigenlijk wel, ik vond het fijn in gebruik. Aan de andere kant heb je Skype, maar dat is eigenlijk een beetje een “afkooksel”, want met MSN kon je net dat ietsje meer. Maar goed, Skype werkt zeker heel goed, zeker waar het voor bedoelt is (Video/bellen).

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dinosaurus ook niet

  En ook geen robocop :'(

 • Profielfoto
  SvS

  Het is bij mij ook een gewoonte geworden van MSN. Daar waren er zoveel mannetjes (zeker als je MSN “+” had), wat een hele reeks toevoegingen gaf (zoals o.a. meerdere smiley’s maar ook geluiden en bewegende animaties). Ik mis MSN soms eigenlijk wel, ik vond het fijn in gebruik. Aan de andere kant heb je Skype, maar dat is eigenlijk een beetje een “afkooksel”, want met MSN kon je net dat ietsje meer. Maar goed, Skype werkt zeker heel goed, zeker waar het voor bedoelt is (Video/bellen).

  .
  De Mac versie van MSN was toen erg mager wat functies betreft, liep erg achter. Nooit videochat gehad, bij Windows wel (Netmeeting). Gelukkig hadden wij, Maccers, ook alternatieven zoals Adium. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons en doet men nu beter hun best om voor verschillende platformen ongeveer gelijk te laten lopen qua updates.

 • Profielfoto
  4GTL

  pfff nog meer emoticons/emoji’s/whatever Ik denk niet dat ik ooit meer dan 10 verschillende gebruik, het zullen er eerder 3 zijn ofzo. Nuja toen ik 13-14 was gebruikte ik er vast ook meer op msn.

  En al dat genderneutraal gedoe van tegenwoordig… Straks ga ik nog denken dat ik raar ben omdat ik als man mezelf ook man voel…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is bij mij ook een gewoonte geworden van MSN. Daar waren er zoveel mannetjes (zeker als je MSN “+” had), wat een hele reeks toevoegingen gaf (zoals o.a. meerdere smiley’s maar ook geluiden en bewegende animaties). Ik mis MSN soms eigenlijk wel, ik vond het fijn in gebruik. Aan de andere kant heb je Skype, maar dat is eigenlijk een beetje een “afkooksel”, want met MSN kon je net dat ietsje meer. Maar goed, Skype werkt zeker heel goed, zeker waar het voor bedoelt is (Video/bellen).

  .
  De Mac versie van MSN was toen erg mager wat functies betreft, liep erg achter. Nooit videochat gehad, bij Windows wel (Netmeeting). Gelukkig hadden wij, Maccers, ook alternatieven zoals Adium. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons en doet men nu beter hun best om voor verschillende platformen ongeveer gelijk te laten lopen qua updates.

  Dat is ook waar, ik gebruikte toen ook nog windows. Ik ben pas in 2009 naar OS X overgestapt. Mijn eerste Macbook pro:-) Was een hele fijn machine, heel vlot. Was nog met OS X Snow Leopard dacht ik!