Donkere wolken boven SoundCloud

15 reacties

SoundCloud zit in geldnood en overweegt zichzelf te koop aan te bieden. De streaming­dienst zoekt tevergeefs naar nieuwe investeerders en wil $ 100 miljoen ophalen. Eerder had Spotify interesse in SoundCloud, maar tot een overname kwam het niet.

Volgens Re/Code vallen de resultaten tegen. De waarde van SoundCloud werd in 2014 op $ 700 miljoen geschat, maar de dienst zou ieder overname­bod vanaf $ 250 miljoen (de totaal opgehaalde investeringen) accepteren.

SoundCloud richt zich vooral op alternatieve muziek, remixen van DJ’s en daarnaast hosten veel podcasts bij de dienst. Makers van content kunnen gratis een beperkt aantal minuten uploaden en kunnen voor 9 euro per maand een onbeperkt aantal minuten uploaden. Luisteren is gratis, al heeft SoundCloud in de VS ook betaalde abonnementen die offline luisteren zonder advertenties mogelijk maken.

soundcloud-web-001
SoundCloud op het web.

Hoewel streaming muziek booming is, lukt het weinig diensten winst te maken. Spotify haalt nog altijd veel kapitaal op, maar ziet zijn verliezen ook oplopen. De dienst boekte in 2015 een verlies van 184,5 miljoen euro, in 2014 was dat 165,1 miljoen. SoundCloud heeft naar eigen zeggen 175 miljoen gebruikers per maand en boekte in 2015 een verlies van € 51 miljoen. Als er geen overname of investering volgt, is het geld voor het eind van het jaar op.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Weg ermee.

 • Profielfoto
  boo-lee

  Heb vorige week net voor het eerst een abonnement genomen.:(

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @ Gijs Raggers Wat een ongenuanceerde uitspraak zeg. Er zijn diverse podcasts die ik via SoundCloud krijg, dus wat mij betreft mag het blijven.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zo dat heb ik weer even gezegd.

 • Profielfoto
  thijs_ganger

  Dat zou met 8 accounts (waarvan er 2 betaald) vrij dramatisch voor me zijn:(

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Weg ermee.

  Zelden hier zo’n slechte en dus domme reactie gelezen. Gefeliciteerd!

 • Profielfoto
  bca303

  Soundcloud heeft mij veel gebracht. Dit project was waarschijnlijk nooit van de grond gekomen zonder Soundcloud: https://www.discogs.com/artist/5332308-RX-101 en nog meer releases gaan volgen. Hier het verhaal: https://thump.vice.com/nl/article/de-nederlandse-slaapkamerproducer-rx-101-wordt-na-achttien-jaar-eindelijk-ontdekt

  Dus “weg ermee”? NEEN!!!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zou ook liever hebben dat Soundcloud blijft, ik snap eerlijk gezegd diene Gijs zijn reactie niet, maar hij onderbouwd ook niet echt zijn reactie…

  Gijsje toch…:-)

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat een onwijs leuk verhaal @bca303 annex Erik Jong annex RX-101! Hoewel het niet mijn soort muziek is, heb ik van je verhaal en wat tracks toch genoten.

  Dank voor het delen!

 • Profielfoto
  xaddict

  Tja. Dit is dus het probleem met de nieuwe internetbubbel. Als je jarenlang geen winst maakt, laat staan verlies, draai je eigenlijk stevig verlies. Wel zonde als het zou verdwijnen want er zijn eigenlijk geen serieuze alternatieven. Maar misschien dat Sonos, Bose, Apple of andere bedrijven die om muziek geven er geld in willen steken.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ook ik zit bij Soundcloud (https://soundcloud.com/thomas-gaarthuis) maar ik kan me niet voorstellen dat ze een partij met 175 miljoen maandelijkse gebruikers failliet laten gaan. Een andere partij zal – indien nodig – daar zeker een stokje voor steken.

  Gisteren kwam ik dit artikel trouwens tegen:
  https://thump.vice.com/en_us/article/soundcloud-revenue-share-program-djs-producers-exclusive

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik was iets te snel, daardoor in de war met Soundhound. Reden er nog iets over te zeggen is mijn collega die Soundcloud gebruikt, voor hem is het fantastisch. Ik hoop dus voor de muziek, en voor hem, dat er een oplossing komt voor de slechte business achter Soundcloud. Wie van muziek houdt zou even moeten luisteren: https://soundcloud.com/danarchx

 • Profielfoto
  Rokit8

  En Mixcloud, wat ik als de directe concurrent van Soundcloud zie, hoe staat het daarmee?

 • Profielfoto
  Tomac5

  En Mixcloud, wat ik als de directe concurrent van Soundcloud zie, hoe staat het daarmee?

  Da’s vooral voor DJ mixes en niet zozeer losse tracks. Ik denk dat je Hearthis beter met Soundcloud kunt vergelijken

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  En Mixcloud, wat ik als de directe concurrent van Soundcloud zie, hoe staat het daarmee?

  Die maken geen cijfers openbaar helaas…